Élet-Stílus

Szettveszteség nélkül nyert Federer

A címvédő svájci Roger Federer nyerte a Melbourne-ben rendezett ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyes döntőjét. Ellenfele a chilei Fernando Gonzalez is remekül teniszezett, de a svájci jelenleg verhetetlennek tűnik, ha jó formában játszik.

Két óra húsz percre volt szüksége 15 ezer néző előtt, a Rod Laver Arénában Federernek ahhoz, hogy begyűjtse pályafutása 10. Grand Slam győzelmét. Gonzalez kiváló formában teniszezett Melbourne-ben, és a fináléban is helytállt, az már Federer klasszisát jelzi, hogy így sem tudott játszmát nyerni a tizedik helyen kiemelt chilei.

Federer – szokásához híven – kiválóan kezdett, de ellenfele remekül állta a sarat. A svájci klasszis magabiztosan, Gonzalez kissé nehezebben nyerte adogatójátékait és 4:4-ig fej fej mellett haladt a két teniszező. Ekkor váratlanul – Federer háromszor is hibázott – bréklabdához jutott a párosban olimpiai bajnok dél-amerikai, aki kíméletlenül ki is használta a lehetőséget (5:4) és az első játszmáért adogathatott. Pillanatok alatt két szettlabdához jutott, de Federer bámulatos ütésekkel mindkettőt hárította, majd rövid úton szertefoszlatta ellenfele hiú ábrándjait és visszavette azt, amit elveszített. Ezután simán hozta a saját szerváját és ismét ő vezetett. A svájci négy játszmalabdához jutott, de a dél-amerikai hősiesen hárította valamennyit és következhetett a rövidítés, amelyet pazar tenisszel nyert meg a világelső, és 1 óra 3 perc alatt bezsebelte az első szettet.

Grand Slam örökranglista

1. Pete Sampras (amerikai) 14 győzelem
2. Roy Emerson (ausztrál) 12
3. Björn Borg (svéd), Rod Laver (ausztrál) 11-11
5. Bill Tilden (amerikai), Roger Federer (svájci)10-10
6. Andre Agassi (amerikai), Jimmy Connors (amerikai), Ivan Lendl (csehszlovák), Fred Perry (brit) és Ken Rosewall (ausztrál) 8-8


A folytatásban (33 perc) három-három játékon át mindketten viszonylag simán hozták a szervájukat, ám a hetedik gémben megremegett Gonzalez keze, és ez végzetes volt számára (4:3). Újabb félóra elteltével ugyanis a címvédő már a második játszmáért adogathatott: három szettlabdához jutott, amelyek közül már az elsőt – egy foghatatlan szervával – megnyerte és ezzel már csupán egy szett választotta el tizedik GS-diadalától.

A harmadik, egyben utolsó felvonás hetedik – a tenisz-babona szerint legfontosabb – játékában ínyenceknek való csata után három bréklabdához jutott a torna első kiemeltje és a harmadikat sikerült is értékesítenie (4:3). Megpecsételődni látszott a kissé hitét vesztett chilei teniszező sorsa. Nem is kellett sokáig várni: még három játék és ezzel a Federer-expressz újra a célba ért.

Roger Federer, aki szettveszteség nélkül (!) nyerte meg a tornát, ezzel a sikerrel már tizedik GS-diadalát ünnepelhette (Wimbledon: 2003, 2004, 2005, 2006, Australian Open: 2004, 2006, 2007, US Open: 2004, 2005, 2006).

Nyilatkozatok
Roger Federer: “Ez csodálatos: nagyszerű érzés, hogy újra az enyém a trófea. Kemény menetelés volt. Fernando, jó utat hazafelé. Azt kívánom, hogy sikeres légy az idei versenyeken” – mondta Federer, majd az egyik páholyban ülő Ken Rosewallhoz, a legendás ausztrál teniszezőhöz intézte következő szavait: “Nagyon büszke vagyok, hogy Ken Rosewall után nekem sikerült itt először játszmaveszteség nélkül bajnokságot nyerni. Kérem, álljunk fel”.

Fernando Gonzalez: “Egészen különleges viadal volt számomra ez a torna és szomorú szívvel, de csak gratulálni tudok Federernek: fantasztikus teniszt mutatott be. És nemcsak ma, az egész tornán, egész életében. Remélem jövőre, ugyanitt, ugyanezen a napon újra találkozunk.”

Australian Open, férfi egyes, döntő:
Roger Federer (svájci, 1.)-Fernando Gonzalez (chilei, 10.) 7:6 (7-2), 6:4, 6:4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik