Élet-Stílus

MKOSZ: sikertelen volt könyvvizsgálat

Adathiány miatt nem hozott eredményt a Németh László, a Magyar Kosárlabda Szövetség (MKOSZ) elnöke által kezdeményezett független könyvvizsgálat. Közben megalakult a szövetséget irányító háromtagú ad hoc bizottság, amelynek elnöke Balsay István lett.

A csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón Varga Tamás megbízott főtitkár az elmúlt másfél hónap eseményeit taglalva elmondta, ő és a könyvvizsgálattal megbízott DEN Számviteli Szolgáltató Kft. hiába kérte többször is az eljáráshoz szükséges dokumentumokat Kocsis Nándortól, a szövetség gazdasági vezetőjétől, azok nagy részét egyáltalán nem kapták meg.

11 millió forint a különbség

A többszöri felszólítások, illetve levélváltások január közepére jártak kisebb eredménnyel, a DEN-hez ekkor eljutott a 2005-ös főkönyvi kivonat, amely azonban összehasonlítva a tavaly májusban, a közgyűlés által elfogadott közhasznúsági beszámolóval, komoly eltéréseket mutat.


Fainné Kaszab Sarolta, a DEN képviselője jelezte, míg a beszámolóban 6,210 millió forint plusz szerepel a 2005-ös évre, addig a kivonatban 4,799 millió mínusz, igaz, alaposabb ellenőrzésre nem kerülhetett sor, mivel a kivonat mellé a számlákat, szerződéseket, illetve más, a bevételeket és kiadásokat igazoló iratokat nem kapták meg. A 11 millió forintos különbségre Kocsis Nándor, miután szembesítették ezzel, csak annyit reagált, hogy a 2005-ös kivonat még nyers, azaz nem végleges – jelezte Varga.

Szakszerűtlenül könyveltek

A 2006-os évre a DEN csak június 30-ig kapott főkönyvi kivonatokat, amelyeknek azonban már a kiindulási számai sem voltak helytállóak. Emellett elhangzott, hogy Kocsis még azt sem volt hajlandó elárulni, ki végzi a szövetség könyvelését, mint ahogy eddig szinte semmiben sem működött együtt a céggel. A jelentésében a DEN Számviteli Szolgáltató Kft. a fentieken túl megállapította, hogy Kocsis Nándor nem rendelkezik a munkaköréhez szükséges regisztrációval, illetve a szövetség sem áll szerződéses jogviszonyban a Pénzügyminisztériummal, vagy a Magyar Könyvvizsgáló Kamaránál bejegyzett könyvelővel. Az MKOSZ-nél szakszerűtlenül könyveltek, és a vizsgálat lefolytatásához a számvitel rendbetételére van szükség, ezért a 2006-os és a 2005-ös év újrakönyvelésére is szükség lehet. Az adatok szerint a sporttörvény előírásai ellenére a szövetség egyáltalán nem alkalmazott könyvvizsgálót.

A vizsgálat eddig eredménytelen volt, és Varga Tamás kiemelte, továbbra sincs konkrét ígéret arra, mikor kapja meg a cég a kért iratokat. A főtitkár a folytatásról nem akart nyilatkozni, csupán annyit mondott, hogy büntetőjogi következménye is lehet az ügynek, de egyelőre még várnak. A sajtótájékoztató után került sor az MKOSZ közgyűlésére, amelyen az elnökség mandátumának megszűnése miatt egy háromtagú ad hoc bizottságot választottak.

Megalakult az ad hoc bizottság

A kétfordulós szavazás végén alakult meg az átmenetileg irányító háromfős ad hoc bizottság, amelynek vezetője az eddigi társelnök, Balsay István lett. Mellette a május 29-én elnökké választott Németh László, illetve a női kapitány Sterbenz Tamás került be a testületbe. “A bizottság mandátuma március 9-ig szól, akkorra írták ki ugyanis a tisztújító küldöttgyűlést. Ami a jelenlegi legfontosabb feladatokat illeti, a jövő keddi ülésre készítek egy előterjesztést többek között a válogatottak programjának a költségvetéséről, valamint a főtitkári pályázatról” – tájékoztatott Varga Tamás megbízott főtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik