Élet-Stílus

Elnököt választ az UEFA

Lennart Johansson ötödik ciklusára készül az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnökeként, ugyanakkor a pénteki, düsseldorfi tisztújító kongresszuson 1990 óta először kell megméretnie magát, kihívója a franciák egykori klasszis labdarúgója, Michel Platini lesz.

Magyar szempontból azonban nemcsak az elnök személyének kiléte a nagy kérdés. Végrehajtó bizottság 13 tagjából hatnak ugyanis lejárt a mandátuma, márpedig ez a vezető testület dönt április 18-án a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság helyszínéről, ezért korántsem mindegy, kiknek szavaz majd bizalmat az UEFA-kongresszus.

Az elnöki posztot illetően nehéz lenne megtippelni a befutót, mindkét fél úgy érzi, biztos a sikere. „Ha mindenki úgy szavaz, ahogy megígérte, akkor én fogok nyerni” – mondta Johansson. „Valami van a levegőben. Úgy érzem, az emberek hisznek benne, hogy nyerhetek” – fogalmazott az 52 éves Platini.

A nemzetközi szövetség (FIFA), illetve a profi játékosok érdekvédelmi szervezete (FIFPro) Platinit biztosította támogatásáról. Egyes források szerint az olaszok is Platinire voksolnak majd, így a francia sportdiplomata sikere esetén az itáliai Eb-pályázat kerülne előnybe. A kelet-európai országok képviselői, ekképp a magyarok és a horvátok is a jelenlegi elnökkel, a 78 éves Johanssonnal szimpatizálnak.

A szavazáson az 52 tagállam képviselői voksolnak, legfeljebb három forduló alatt döntenek a küldöttek
Elnököt választ az UEFA 1

A kihívó (uefa.com)

az elnök személyéről. A tagországok képviselői egy-egy szavazattal rendelkeznek. A voksolás első körében abszolút többség, a szavazatok kétharmada plusz egy voks szükséges a győzelemhez.


A második körben már az egyszerű többség, a szavazatok ötven százaléka plusz egy voks is elég a sikerhez. A harmadik fordulóban – amennyiben szükséges – az a jelölt nyer, akinek több szavazata van. Ha eljutnak a felek a harmadik körig, és esetleg döntetlen lesz az állás, akkor sorsolással döntenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik