Élet-Stílus

Kézilabda-vb: elégedett a kapitány

A magyar kézilabda-válogatott a csoportkört bravúrosan abszolválta, szerdától a középdöntőben vitézkednek Gál Gyuláék, akiket a német sajtó a torna eddigi meglepetéscsapatának tart.

Skaliczki László által dirigált gárda a dánok majd a norvégok legyőzésével már bebiztosította a helyét a németországi világbajnokság középdöntőjében. Hétfőn már egy tét nélküli mérkőzésen szerepelt a válogatott, és a csereemberekkel, ha nem is könnyen, de végül megőrizte százszázalékos mérlegét.

A magyar kapitány lapunk kérdésére elmondta, hogy az Angola elleni találkozó első 22 percével maradéktalanul elégedett volt, innentől kezdve azonban egyre többször hibázott védekezésben a csapata. “Nem lehet minden mérkőzésen csúcsformában játszani. A találkozónak nem volt tétje, többen pihentek, és egyértelműen az volt a cél, hogy a játékosaim elkerüljenek egy esetleges sérülést.” – mondta a kapitány. “Ráadásul nem szabad senkit sem lebecsülni a vébémezőnyből, Angola nem véletlenül harcolta ki a szereplést az afrikai selejtezőkön: jó képességű, rendkívülien atletikus játékosaik vannak, akiknek sajnos a védekezésünk helyenként túlságosan is megkönnyítette a dolgát.”

A csehek ellen kezdünk

A hatos középdöntőbeli csoportban sorrendben a csehekkel (szerdán, 16:15), a horvátokkal (csütörtök, 18:15), spanyolokkal (szombat, 18:15) és az

A meglepetéscsapat

Elismerően taglalta a magyar válogatott eddigi teljesítményét, illetve további esélyeit a férfi kézilabda-világbajnokságon a dpa német hírügynökség. Az összegzés szerint a százszázalékos magyarok a Dánia és Norvégia felett aratott szenzációs győzelmek után Angola ellen már rápihenhettek a középdöntőre. “Ördögi kapusuk”, a bravúrok tömkelegét bemutató Puljezevics Nenad ugyancsak pihenhetett az utolsó csoportmérkőzésen. Ami a folytatást illeti, a dpa úgy véli: a csehek megoldható feladatnak tűnnek a remek formában lévő Skaliczki-együttes számára.

oroszokkal (vasárnap, 18:15) találkozik a válogatott. Skaliczkiék két pontot vittek magukkal a középdöntőbe – mivel a csoportban szerepel a már egyszer legyőzött Dánia is – ahonnan a hat csapatból négy folytatja a legjobb nyolc között. A kapitány szerint legalább 1-2 meccset nyerni kellene ahhoz, hogy a továbblépjen a válogatott.

“Egyelőre nehéz az esélyekről beszélni. Nagyon sokat számít a napi forma, nem szeretnék jósolgatni. Mi mindig az aktuális mérkőzésre készülünk, úgyhogy jelenleg kizárólag a csehekkel foglalkozzunk.” – mondta a tréner az FN kérdésére. Szerencsére újabb sérülések nem nehezítik a szakember munkáját, a norvégok ellen kisebb térdsérülést szenvedő Nagy László is vállalja a játékot. Józsa Mátéval azonban már nem számolhat Skaliczki, helyére Herbert Gábort hívta be az edző. A szabályok értelmében a csoportmérkőzések zárultával van lehetőség a cserére, s ez a magyaroknak jól jött, így a PLER Airport beállósát a Pick Szeged játékosa váltja kedden.

Horvátország a favorit

Nem lesz könnyű dolga a csapatnak, hiszen a címvédő spanyolok mellett az olimpiai bajnok horvátok és a kiismerhetetlen oroszok szerepelnek a csoportban. Skaliczki szerint a cseheket sem szabad lebecsülni: a keret tagjai közül többen is az egyik legerősebb bajnokságban, Németországban játszanak, és a csoportjukból a spanyolok mögött a második helyen mentek tovább Egyiptom és Katar válogatottját megelőzve.

A dpa hírügynökség a torna 24 trénerét kérdezte meg a középdöntő előtt, hogy mely csapatokat tartják esélyesnek a végső győzelemre. Skaliczki László Franciaországot, Horvátországot illetve a címvédő Spanyolországot említette. A legtöbb tréner a horvátokat favorizálja (14 szavazat), de az Európa-bajnok franciák sem szerepeltek rosszul (13). A spanyolok címvédése 12 szövetségi kapitány szerint lehetséges.

A németországi világbajnokság további programja:

I-es csoport:
Szerda: Szlovénia-Németország 17:30 ó (Halle) Tunézia-Izland 17:30 ó (Dortmund) Franciaország-Lengyelország 19:30 ó (Dortmund)

Csütörtök: Tunézia-Németország 16:30 ó (Dortmund) Lengyelország-Izland 18:30 ó (Halle) Franciaország-Szlovénia 20:30 ó (Halle)

Szombat: Franciaország-Németország 16:30 ó (Dortmund) Izland-Szlovénia 18 ó (Halle) Lengyelország-Tunézia 20 ó (Halle)

Vasárnap: Németország-Izland 15:30 ó (Dortmund) Szlovénia-Lengyelország 17:30 ó (Halle) Franciaország-Tunézia 19:30 ó (Halle)

A csoport állása
1. Izland 2 pont (32-24)
2. Szlovénia 2 (34-27)
3. Lengyelország 2 (27-25)
4. Németország 0 (25-27)
5. Tunézia 0 (27-34)
6. Franciaország 0 (24-32)

II-es csoport (valamennyi mérkőzés Mannheimben):
Szerda: Csehország-MAGYARORSZÁG 16:15 ó Spanyolország-Oroszország 18:15 ó Dánia-Horvátország 20:15 ó

Csütörtök: Csehország-Oroszország 16:15 ó Horvátország-MAGYARORSZÁG 18:15 ó Dánia-Spanyolország 20:15 ó

Szombat: Horvátország-Csehország 16:15 ó MAGYARORSZÁG-Spanyolország 18:15 ó Dánia-Oroszország 20:15 ó

Vasárnap: Spanyolország-Horvátország 16:15 ó Oroszország-MAGYARORSZÁG 18:15 ó Dánia-Csehország 20:15 ó

A csoport állása
1. Spanyolország 2 pont (35-29)
2. Horvátország 2 (32-27)
3. MAGYARORSZÁG 2 (30-29)
4. Dánia 0 (29-30)
5. Oroszország 0 (27-32)
6. Csehország 0 (29-35)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik