Élet-Stílus

Új járatok indulnak Sármellékről

Tavaly összesen 80 ezer utas vette igénybe a sármelléki Fly Balaton repülőteret. A legtöbb idelátogató utas Angliából és Németországból érkezett. Idén újabb társaságokkal és járatokkal bővül a kínálat.

A sármelléki Fly Balaton nemzetközi regionális repülőtér utasforgalma két év alatt megnégyszereződött, 80 ezerre nőtt 2006-ban – tájékoztatták a légikikötő vezetői az MTI-t.

Sokat lendített a Ryanair

Az egész éven át működő sármelléki nemzetközi repülőtér üzemeltetési igazgatója, Benkő Attila szerint Európa legnagyobb diszkont-légitársaságának, az ír Ryanairnek a megjelenése nagyságrendi változást hozott tavalytól a légiforgalomban, hiszen jelentős részben e társasághoz kötődik az utaslétszám látványos növekedése.

„Velük együtt hatra nőtt a légi közlekedési partnereink száma, s így a menetrend szerinti, valamint a rendszeres charterjáratok Európa 10 nagyvárosával kötnek össze bennünket. Az eddigi rekordot jelentő tavalyi 80 ezres utasforgalmunk zöme német és angol relációból származott” – hangsúlyozta Benkő Attila.

Fontos tényként említette, hogy a járatszám növekedésével párhuzamosan mérséklődött az utazások főidényjellege, mert a zalai fedett gyógyfürdők, termálszállók egész évben fogadóképesek.

Jön a Lufthansa és a Germanwings is

Az üzemeltetési igazgató további fellendülést vár a 2007-es évtől, amelyet legalább 2-2 új menetrend szerinti, illetve charterjárat indítása is jelez. Áprilistól a Hamburg–Düsseldorf–Frankfurt útvonalat „felfűző” 50-120 személyes Lufthansa-gépek landolnak-startolnak Sármelléken, júliustól pedig heti két járatot indít a Germanwings német társaság Berlin-Schönefeldről.

Két charterútvonalat is „avatnak”: májustól Amsterdamból hetente érkeznek gépek, majd júniustól Bulgáriába indulnak tengerparti charterjáratok.

Százezer a cél

Bekő Attila hozzáfűzte: jelenleg finn és orosz partnerekkel is tárgyalnak, de ezek kimenetelétől függetlenül a 100 ezres utasforgalom átlépése az idei cél.

A tervek szerint még 2007 végén megépül a légi teherszállítási (air cargo) bázis. A Fly Balaton fejlesztési igazgatója, Richter Richárd közlése szerint új fejezetet és lehetőségeket nyit a sármelléki repülőtér működésében a kétszintes, 2200 négyzetméter alapterületű és kamionparkolóval, külön vámszolgálattal rendelkező teherforgalmi bázis.

Ennek kivitelezése a második félévben indul a repülőteret üzemeltető ír–magyar Cape Clear Aviation Kft. közel 400 millió forintos beruházásával – tudatta Richter Richárd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik