Élet-Stílus

Tizennégy magyar a dakari célban

A versenyzők 60 százalékának sikerült teljesíteni a 2007-es Dakart, ahol ketten életüket vesztették. Az autósoknál Stephane Peterhansel (Mitsubishi), a motorosoknál Cyrill Despres (KTM), a kamionosoknál Hans Stacey (MAN) győzött.

A vasárnapra rendelt rövidke 16 kilométeres gyorsasági illetve a hozzá tartozó 77 kilométeres összekötő szakasz után véget ért a 29. Dakar-rali. A tengerparti parádén két szimmetrikus pályán küzdöttek egy utolsót a résztvevők. Az autósok párban, a motorosok négyesével indultak.

A volkswagenes Giniel de Villiers sikerét hozta a szakasz a négykerekűeknél, aki csapattársát Carlos Sainzot, és hummeres Robby Gordont előzte meg. Villiersnek ez a negyedik szakaszgyőzelme idén. Stephane Peterhanselt az 51. idővel regisztrálták. Két versenyben lévő autósunk közül Szalayék a 46. Palikék a 94. helyen teljesítették az utolsó szakaszt.

A motorosoknál Janis Vinters megszerezte második szakaszgyőzelmét, megelőzve Pal Anderst és Helder Rodriguest. Cyrill Despres csak 56-ként végzett. Kátai Péter a szakaszon a 62. helyen ért célba.

Szintén második részsikerét ért el a holland Arjan Brouwer (Ginaf) a kaminosok között, ő a cseh Ales Lopraist (Tatra) és honfitársát Hans Staceyt (Man) előzte meg.

Vége a 2007-es Dakarnak

245 motoros, 167 autós és 80 kamionos csapat vágott neki a 2007-es Dakar-ralinak, ám a célt csak 132 kétkerekű, 109 terepjáró és 59 teherautó vezetője látta meg. Sajnos két motoros is életét vesztette a viadalon. Ha valaki csak a végeredményt látja, azt mondhatná, nem sok különbség van a tavalyihoz képest. Újabb Mitsubishi és KTM győzelem.


Tizennégy magyar a dakari célban 1

A motoroknál is francia gyõzelem született (MTI/EPA)

Ám nem ment minden ilyen simán, elég ha megjegyezzük, hogy a Mitsubishi egyetlen nap sem volt a leggyorsabb, míg a Volkswagen versenyautói a 14 szakaszból 10-et megnyertek. Persze ez nem sokat ér, ha utána lerobbannak. Stephane Peterhansel örülhetett az autósok között, aki csapattársa a tavalyi első Luc Alphand követett. A 2007-es a Mitsubishi 12. elsősége, sorozatban már hetedik éve övék a győzelem.

A Mr. Dakarnak becézett Peterhanselnek ez a kilencedik sikere a sivatagi versenyen, hatot motoron, hármat pedig autón ért el, legutóbb 2004-ben és 2005-ben nyert. Jean Lousi Schlesser a kétszeres Dakar-győztes végzett a harmadik helyen, saját építésű Buggyjával, ami bizonyítja, hogy kevesebb pénzből, illetve egy könnyebb kétkerék-hajtású járművel is lehet sikert elérni.

2001 óta KTM-es motoros szerzi meg az első helyet, és ez nem változott idén sem. Marc Coma hibája nyomán Cyrill Despres megszerezte a gyár hetedik elsőségét, közel egy órával megelőzve csapattársát David Casteut illetve az amerikai Chris Blaist. Despresnek ez a második győzelme a Dakaron, az elsőt 2005-ben szerezte. Tavaly is esélyes volt, de elesett és sérülten csak a második helyig jutott.

A kamionosok mezőnyében új győztest avattak, a holland Hans Stacey által irányított MAN hajtott a leggyorsabban 2007-ben, megelőzve az orosz Ilgizar Mardeev Kamazát illetve a cseh pilóta, Ales Loprais Tátráját.

Sikeres magyarok

Négy páros versenyautóval, három kamionnal vágott neki a 2007-es Dakarnak, míg hárman motorral szerettek volna célba érni a magyarok közül. Nem sikerült mindenkinek. A Kis-Czeglédi és a Krsitóf-Simon autós párosok, illetve két motorosunk Hermann Henrik és Dési János idő előtt búcsúzott.

A mieink közül a kilencedik Dakarján induló Szalay Balázs és navigátora, Bunkoczi László 35-ként zárta az idei viadalt. Úgy tűnik, ez a párosítás sikeres, közösen ugyanis immár negyedszer sikerült célba érniük, Szalay ötödször ünnepelhetett Dakarban, Bunkoczi pedig talán az egyetlen, aki négyszer nekivágott a versenynek és négyszer célba is ért.

Szalayék eredménye egyelőre nem végleges, mert kaptak egy 30 perces büntetést gyorshajtásért, amivel az 56. helyre kerültek, de fellebbeztek. “Annak tudatában, ami történt a versenyen, abszolút nem lehet panaszom az eredményre, főleg, hogy a motorgondok miatt voltak olyan pillanatai a viadalnak, amikor azt hittem, nem jutunk el Dakarig. Most néhány hét pihenő következik, aztán elkezdjük a felkészülést a következő Dakar-ralira.”

Palik László oldalán Darázsi Gáborral a tavalyi korai fiaskó után, idén ismét eljutott a célig. 2005-ös sikerüket nem tudták megismételni, de 27. helyükkel idén is ők végeztek a legjobb eredménnyel a magyar autósok között.

Nem marad el idén sem a magyar szenzáció a Dakar-ralin, hiszen Kátai Péter, aki tavaly több töréssel egy kórházban fejezte be a versenyt, idén a fantasztikus 20. helyig jutott. Ne feledjük 250 motoros vágott neki a 29. Dakar-ralinak. A magyar motoros elmondta a siker annak köszönhető, hogy már nem olyan agresszív, nem akarja minden egyes méteren kihozni magából a maximumot, mert rájött, a Dakaron az a siker titka, ha az ember tartalékolja az energiáit az igazán nehéz pillanatokra.

Mindhárom magyar MAN sikeresen végzett az idei versenyen. A Darázsi Zsolt – Laklóth Aladár – Szalai legjobb magyar egységként a 17. helyen fejeztek be a Dakart. A tavalyi 24. helyezést idén felülmúlva a 19. helyen végzett a Szobi Balázs – Jobbágy Ákos – Éder Attila hármas, kategóriájukban az 5. helyig jutottak. A Palik csapat hátvédjeként induló Szaller Zoltán – Pócsik László Károly – Pavel Fasko trió a “főnökhöz” hasonlóan az összetett 27. helyén végzett.

A Dakar-rali végeredménye

Autósok
1. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (francia, Mitsubishi) 45:53:37 ó
2. Luc Alphand, Gilles Picard (francia, Mitsubishi) 7:26 p h.
3. Jean-Louis Schlesser, Arnaud Debron (francia, Schlesser-Ford) 1:33:57 ó h.
…27. Palik, Darázsi 14:39:15 ó h.
…35. Szalay, Bunkoczi 18:05:03 ó h.

Motorosok
1. Cyril Despres (francia, KTM) 51:36:53 óra
2. David Casteu (francia, KTM) 34:19 p hátrány
3. Chris Blais (amerikai, KTM) 52:06 p h.
…20. Kátai Péter 9:00:30 ó h.

Kamionok
1. Hans Stacey, Charly Gotlib, Bernard der Kinderen (holland, belga, holland, MAN, 54:03:05 ó
2. Ilgizar Margyejev, Ajdar Beljajev, Eduard Nyikolajev (orosz, KAMAZ) 3:10:52 ó hátrány
3. Ales Loprais, Petr Gilar (cseh, Tatra) 4:45:30 ó h.
…17. Darázsi Zsolt, Tagai Róbert, Szalai Norbert (MAN) 17:31:51 ó h.
…19. Szobi Balázs, Éder Attila, Jobbágy Ákos (MAN) 20:33:51 ó h.
…27. Szaller Zoltán, Pócsik László, Pavel Fasko (MAN) 23:44:20 ó h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik