Élet-Stílus

Premier League: az utolsó is milliókat kaszál

Külföldön egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az angol futballközvetítések, és ez a szigetországi klubok költségvetésére is jótékony hatással lesz. Az élvonalbeli tabella utolsó helyezettje annyi pénzt vághat majd zsebre, mint tavaly a bajnok Chelsea.

A Premiership a külföldi (208 országban adják a mérkőzéseket) televíziós jogokra vonatkozóan új szerződést írt alá, amelynek értelmében a következő három szezonban 625 millió angol font üti a liga markát. Ez az összeg nagyjából a duplája a jelenleginek. A megállapodás eredményeképpen a pontvadászat leggyengébb együttese is 30 millió fontot kaszálhat – ez körülbelül annyi, mint amit a bajnoki címét megvédő Chelsea kapott tavaly.

“Ezzel a megállapodással egy új éra kezdődik a liga életében.” – nyilatkozta Richard Scudamore, a Premier League ügyvezető igazgatója, aki büszkén megjegyezte: elsősorban a Közel-Keleten , valamint Ázsiában óriási az érdeklődés az angol bajnoki mérkőzések iránt. Nem mellékesen: a külföldi közvetítésekből befolyt összeg mellett a csapatok a hazai televíziós, illetve internetes jogdíjakból is részesülnek, további fontmilliókat keresve ezzel.

Liciten dőlt el, hogy a következő szezontól a szigetországi közvetítéseken a BSkyB és az ír Setanta csatorna osztozik majd. A liga bevétele ebből 1,7 milliárd font lesz – 1,3 milliárdot a mérkőzések nagy részét közvetítő BSkyB vállalja magára, míg a fennmaradó összeget a Setanta fizeti.

A Setanta – amely belépésével megtörte BSkyB eddigi egyeduralmát – 390 millióért 46 mérkőzés sugárzására kapott engedélyt, míg a fizetős BSkyB-n 92 találkozót láthatnak majd az érdeklődők, köztük a nagy érdeklődéssel kísért vasárnapi meccseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik