Élet-Stílus

Budapesti korikörkép

Igaz, az idei tél különösen enyhe, a téli sportokról mégsem kell lemondanunk. Jóllehet a síelni vágyóknak távolabbi tájakra kell utazniuk, hogy friss hóban hódolhassanak szenvedélyüknek, a korcsolya kedvelőit az időjárástól függetlenül számos pálya várja a fővárosban.

Az idei télen az újonnan nyílt Pesterzsébeti Jégcsarnokkal nyolcra bővült Budapest műjégpályáinak száma, s köszönhetően az egyre bővülő választéknak, a külsőbb kerületek lakóinak sem kell feltétlenül a belvárosba utazniuk egy kis testmozgásért. A FigyelőNet végigjárta a közönség által is látogatható fővárosi korihelyeket. Utánajártunk, hol milyen árak és szolgáltatások várják a látogatókat, mikor tartanak nyitva a pályák, és nem utolsó sorban hogyan lehet hozzájuk a legegyszerűbben eljutni, higgyék el, néha ez korántsem olyan egyszerű.


Budapesti korikörkép 1

Képek a pesterzsébeti pályáról >>

Kicsit eldugva

A legfiatalabb pálya, a pesterzsébeti megtalálásához például jó tájékozódási készségre és egy kevés kitartásra lesz szükségünk, ha tömegközlekedéssel indulunk a belvárosból, a Gubacsi lakótelepen és a környéken lakóknak azonban bizonyára nem okoz gondot. Előnye nem is a megközelítésében rejlik, sokkal inkább a korszerűségen és a szolid árakban.

A „hévvel Pesterzsébetig, majd a hévről le, híd alatt át, zebrán a túloldalra, tovább, majd az aluljárón keresztül instrukció” első próbálkozásra enyhén bonyolultnak tűnt, visszanézve azonban teljesen logikus és követhető. A helyzetet nehezítette, hogy meglepő módon a megkérdezett járókelők többsége még csak nem is hallott a jégpályáról. Mi tagadás, a csarnokra utaló jelzést első ízben a pályától tíz méterre találtunk, pedig érdemes lenne hirdetni számos előnye miatt. A szeptemberben nyílt létesítmény modern és tágas, nem kell tartani zsúfoltságtól. Az emeletről ezer férőhelyes lelátó nyílik, ahonnan az edzések vagy meccsek ideje alatt jól belátható az egész pálya. A Pesterzsébeti Jégpálya legnagyobb előnye, hogy belépőnkkel a megszokott kétórás turnusok helyett az aznapi közönségkorcsolya teljes időtartamát kihasználhatjuk, ha pedig elfáradunk, kifújhatjuk magunkat a két büfé egyikében.


Budapesti korikörkép 2

Képek az újpesti jégpályáról >>

Újpesti dömping

Az újpestiek mindjárt két jégpálya közül választhatnak, igaz, a stadion jegét csak hétvégén veheti igénybe a közönség, hét közben ugyanis hokiedzéseknek, meccseknek, és természetesen az UTE csapatának ad otthont. A belvárosból legegyszerűbben úgy közelíthetjük meg, ha hármas metróval eljutunk Újpest Központig, majd ott felszállunk a 96-os buszra, ami a stadiontól 100 méterre tesz le.

A közönségjég ideje alatt, szombaton és vasárnap 15-17 óráig sokan látogatják a fedett csarnokként üzemelő pályát, ilyenkor is nyitva tart a büfé, a kölcsönző és az élező, sőt pihenésként csocsózni is lehet. A hagyományos, sötétkék lehajtható műanyagszékekkel telezsúfolt lelátón több mint másfél ezren is helyet foglalhatnak egy-egy izgalmas meccs alkalmával.


Budapesti korikörkép 3

Képek az Ice Centerrõl >>

A szintén Újpest Központtól induló 14-es villamos végállomásánál áll a már messziről is jól látható, homlokzatán a „Budapesti Koripálya” szerénytelen feliratával ellátott Ice Center jégcsarnok. A pálya érdekessége, hogy télen-nyáron nyitva tart, hétfőtől csütörtökig különösen kedvező, 350 forintos áron várja a sportolni vágyókat, igaz a hétvégi árak 700 forintig kúsztak fel idén télre. A létesítmény modern és tágas, a pálya mérete a hokipályáknál szokásos 1800 négyzetméter.

Az egyedüli kényelmetlenséget a szeszélyes nyitva tartás okozhatja: mivel a csarnok közönségkorcsolyázáson kívül műkorcsolya-oktatásnak, hokiedzésnek és délelőttönként óvodásoknak is helyet ad, érdemes előre tájékozódni a csarnok honlapján az aktuális pályabeosztásról, mielőtt nekiindulnánk. Az épületben természetesen lehetőség van bérlésre, élezésre és büfé is a látogatók rendelkezésére áll.


Budapesti korikörkép 4

Képek a városligeti jégrõl >>

Fedetlen pályák a belvárosban

A belvárosból kevésbé kalandos módon lehet eljutni Budapest legismertebb, és egyben legrégibb jégpályájához, a Városligeti műjéghez. A pálya története több mint száz évre nyúlik vissza, itt rendezték például az első magyar korcsolyaversenyt. Az idők során több átalakításon ment keresztül, ma 12 000 négyzetméteres felszínével nem csupán Európa legnagyobb, hanem – a Hősök tere és a Vajdahunyad vára közvetlen szomszédjaként – talán a legszebb fedetlen jégpályának is számít. Nem véletlenül lett a romantikus találkozók kedvelt helyszíne, s több Budapesten játszódó film jelenetének is otthont adott már.

A neonvilágítású, zárt és sokszor steril jégcsarnokoktól idegenkedőknek üdítő színfoltként hathat a szabad ég alatti korcsolyázás. Hátránya egyben előnye is: bár nem fedett, a hidegért bőven kárpótol az esténként csillagos téli égbolt, a liget, a Hősök tere és a vár fényei, s pihenésként bármikor le lehet huppanni a pálya körüli padok egyikére gőzölgő forralt boros poharat vagy teát szorongatva.

A korcsolyázásra napi két turnusban van lehetőség, a jegy ára 600-900 forint között mozog, tavaly óta jócskán emelkedett, hét közben 200 forinttal drágább. Érdemes 11 alkalmas, kedvezményes bérletet váltani, mely egész idényben felhasználható. Érdekesség, hogy a jégpálya honlapján egész nap webkamerán követhetjük nyomon a korizók életét, sőt fórum is található az oldalon.


Budapesti korikörkép 5

Képek a Westend tetejérõl >>

A város tetején

Szintén a belvárosban érhetjük el a Nyugati téri Westend bevásárlóközpont tetején üzemelő fedetlen Jégteraszt. Noha a pálya több emeletnyi magasságban van, a központ irodaépületeitől az egyik irányban egyáltalán nem, a másikban is csak alig láthatunk valamit a fővárosból. Előny, hogy a jégfelület 2200 négyzetméteres, így csak igazi tömeg esetén lehet kényelmetlenségtől tartani. Főleg fiatalok látogatják, bár ez a – néhol elviselhetetlenül – hangos zene miatt érthető. Napi háromszor, 4 órás turnusokban nyit ki, az esti turnusok közül a pénteki és a szombati jégdiszkóként működik. A tetőn a pálya mellett található két jégbár, egy hokibolt, lehet korcsolyát bérelni és éleztetni is, sőt 380 forintért kürtős kalács, 250-ért pedig főtt kukorica is kapható. A belépőjegy itt is drágult, 650 és 950 forint között változik.


Budapesti korikörkép 6

Képek az iskolai jégrõl >>

Talán kevesek számára ismert a 2001 óta nyitva tartó Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium jégcsarnoka. Az iskola az Ecseri úti metrómegállótól a 81-es busszal közelíthető meg (Távíró utcai megálló). A pálya célja elsősorban az általános iskolások és gimnazisták korcsolyáztatása, edzéslehetőségek biztosítása. A 264 négyzetméteres pálya egésze kibérelhető, közönségkorcsolyázásra szombaton és vasárnap van lehetőség, 250 forintos áron.


Budapesti korikörkép 7

Pólus Center

A Duna két oldalán

Szintén a pesti oldalon található a Pólus Center, melynek közepén 1996 óta tart nyitva a jégpálya. Főleg korcsolya- és hokiedzéseknek ad otthont, a civilek változó időpontokban használhatják – ezekről az időpontokról pontos tájékoztatást a 06-1-4194070-es számon lehet kapni. A helyszínen lehet korcsolyát bérelni és éleztetni is. A pályához nem tartozik külön büfé, hiszen az épületben számos vendéglátóhely várja a látogatókat. 200 forintért pedig ruhatárat is igénybe vehetünk.


Budapesti korikörkép 8

Képek a Széna téri pályáról >>

A körkép végén következzen Buda egyetlen jégpályája. A Széna téri buszpályaudvar és a régi városfal között található, sátorral fedett korcsolyapálya két éve télen nyitott ki először, azóta a téli szezonban reggel 7-től este 12-ig látogatható. A Széna téri jégpálya ez idő alatt bérelhető rendezvényekre, edzésekre, jégkorongmérkőzésekre, a szabadon maradt időpontokban pedig bárki használhatja. A diákjegy 590, a felnőtt 990 forint. A közönségjég időpontja éppúgy, mint az újpesti pálya esetében nem kötött, de az aktuális program megtalálható a www.szenater.hu weboldalon, illetve a pálya előtt kifüggesztett hirdetőtáblán. A kezdő és haladó korcsolya-, jégkorong-, és jégtánctanfolyamokra folyamatosan várják a jelentkezőket. Természetesen büfé, korcsolyakölcsönző és élező is üzemel a sátor mellett.


Budapesti korikörkép 9

Ajánlott videó

Olvasói sztorik