Élet-Stílus

Szombaton indul a Bamako-rali

Január 13-án reggel kétszázötven résztvevő, több mint száz járművel vág neki a Budapest-Bamako-ralinak, a Felvonulási térről. A futam résztvevői, reményeik szerint, humánusabb módon és sokkal kevesebb pénzért gyűrik le a nagy távolságot és küzdenek meg a problémákkal, mint ahogy azt a dakarosok teszik.




Az idei, sorrendben a második futam útvonala több mint 8200 kilométer, s a következő nyolc országon halad keresztül: Magyarország, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Marokkó, Mauritánia, Mali. Az egész táv megtétele előreláthatóan tizenöt napot vesz igénybe, a résztvevők három – verseny, túra és stop – kategóriában indulhatnak.

Nem kell sok az induláshoz

A „fapados Dakar” néven is ismert futam résztvevői be kívánják bizonyítani, hogy minimális technikai felkészüléssel, akár hétköznapi emberek is viszonylag könnyedén eljuthatnak Nyugat-Afrikába. Nem szükségeltetik ehhez más, mint elhatározás, minimális költségvetés és egy működőképes gépjármű. A FigyelőNet által támogatott csapat például rögtön egy 1973-as Mercedes 230-assal, illetve egy 1988-as Mitsubishi Pajeroval vág neki az útnak.


Szombaton indul a Bamako-rali 1

Nézze meg galériánakat a 2006-os raliról!



Küldetés

A verseny résztvevői azontúl, hogy kalandos utat és szerencsés megérkezést remélnek, fontos küldetésüknek tartják, hogy segítség az afrikaiakat. Ez már csak azért is egyszerű lesz, mivel a rali által érintett két ország, Mauritania és Mali, a szegénységi világranglistán az 5. és 6. helyet foglalja el. Így minden csapat kebelére fogad egy mali vagy mauritán iskolát, az elszántabbak esetleg egy egész falut.

Résztvevők

A tavalyi futam sikere számos amatőrt magával ragadott, így rajtvonalhoz áll egy 60 kilométeres óránkénti sebességre képes Csepel teherautó, amelyet háromezer kilométerenként szervizelni kell. (www.csepelcsapat.hu)
Az indulók között lesz egy kétütemű Trabant is, akár csak tavaly. (www.trabanttalafrikaba.hu)
Tovább színesíti a mezőnyt a Lucullus Baráti Társaság csapata, amelynek tagjai korábban egy adag paprikás krumpli vöröslő szafjtával színezték meg az északi sark jegét. Ők most egy ősi magyar étel utazó nagykövetei lesznek, és megkísérlik megkedveltetni Nyugat-Afrika népeivel a tarhonyát. (www.lucullusbt.hu)
Minden bizonnyal hősies, nagy izzadtságfoltja lesz a versenynek az a csapat, amely tavaly ezer kilométeren keresztül vontatott egy meghibásodott autót. Az idén, a tavalyi tapasztalatokkal felvértezve megkísérik felállítani a vontatás Guiness Világrekordját. (www.tibamotorsport.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik