Élet-Stílus

Legyőzhető Federer?

Hétfőn Melbourne-ben elkezdődnek a 128-as főtábla küzdelmei az idei első tenisz Grand Slam-tornán, az Australian Openen. A férfiaknál az a kérdés, hogy képes-e bárki legyőzni Federert, a nőknél többen is esélyesek a végső győzelemre.

Az elmúlt évek nyertesei egyesben

Férfiak:
1996: Becker
1997: Sampras
1998: Korda
1999: Kafelnyikov
2000: Agassi
2001: Agassi
2002: Johansson
2003: Agassi
2004: Federer
2005: Szafin
2006: Federer

Nők:
1996: Szeles
1997: Hingis
1998: Hingis
1999: Hingis
2000: Davenport
2001: Capriati
2002: Capriati
2003: S. Williams
2004: Henin-Hardenne
2005: S. Williams
2006: Mauresmo


Legyőzhető Federer? 1

Legyőzhető Federer? 2

A férfiaknál mindössze az a kérdés, képes-e bárki is legyőzni a címvédő Roger Federert. A svájci extraklasszis, akit méltán tartanak az amerikai Pete Sampras utódának, az elmúlt esztendőben az ausztrál nyílt bajnokság mellett további két GS-viadalon – New York, Wimbledon – diadalmaskodott. Federer a Roland Garroson is a döntőig jutott, ám ott torkán akadt a falat: a spanyol Rafael Nadal óriási küzdelemben győzte le. Federer imponáló eredményekkel büszkélkedhetett a múlt esztendőben: a világelső kilencven meccset nyert meg és mindössze öt alkalommal hagyta el vesztesen a pályát.

Trópusi hőség

“Az idén sokkal jobban sikerült a felkészülésem, mint legutóbb” – így Federer és ez nem sok jót jelent a riválisok számára, hiszen az ausztrál Lleyton Hewitt szerint a svájci egy “másik osztályban teniszezik.” A svájci klasszis egy nemrég készült interjúban felvetette, hogy két hónappal később kellene megrendezni az év első Grand Slam-tornáját: “Mindenkinek így lenne a jobb. Egész januárban pihenhetnénk, és ráadásul a nyomasztó hőségtől sem szenvednénk annyira.”Melbourne-ben a torna idején nem ritka, hogy 45 Celsius-fok körüli hőmérsékleteket mérnek.

Federer legnagyobb ellenfele Nadal lehet: a világranglista második helyezettje tavaly négyszer is legyőzte a svájcit és most is nagyon fogadkozott, hogy a csúcsra ér Melbourne-ban. A lába azonban az idén sincs rendben: kedden a sydney-i tornán lábsérülése miatt kénytelen volt feladni a meccset ausztrál Chris Guccione ellen. Nadal nagyon reménykedik, hogy hétfőig rendbe jön, hiszen a múlt évben hasonló okok miatt hagyta ki az esztendő első GS-tornáját.

A tavaly döntős Markosz Bagdatisz szintén gondban van: az Australian Open legutóbbi meglepetésembere – tavaly a fináléban kapott ki Federertől – vádlisérüléssel bajlódik, de azt ígérte, hétfőig ő is rendbe jön. Mellette az orosz Nyikolaj Davigyenko, a horvát Ivan Ljubicic, az örökké reménykedő amerikai Andy Roddick és a brit Andy Murray, valamint a hazai közönség előtt szereplő Hewittt okozhat kellemes meglepést rajongóinak.

A nőknél nincs favorit

A hölgyeknél sok a hiányzó és még több az esélyes. Tavaly a francia Amélie Mauresmo vitte el a pálmát, döntőbeli ellenfele, Justine Henin-Hardenne azonban idén családi gondjai miatt kihagyja a viadalt. A decemberi debreceni bemutató-tornán a magyar közönség által is megcsodált belga klasszis lapértesülések szerint ismét “egynevű” szeretne lenni, azaz válni készül férjétől, Pierre-Yves Hardenne-től. A távolmaradók listáját gyarapítja az amerikai Venus Williams, az orosz Szvetlana Kuznyecova légúti panaszokkal bajlódik, míg honfitársa, Nagyja Petrova

hasi fájdalmakkal küszködik. Ott lesz viszont a viadalon a fiatalabbik Williams-tesvér, Serena, aki térdsérülése miatt négy hónapig nem versenyzett. Első tornáján azonban nem sok babér termett számára: a hobarti viadal második fordulójában kikapott az osztrák osztrák Sybille Bammertől.

A szakemberek szerint az idén Mauresmo és az orosz Marija Sarapova – az utóbbi az első kiemelt – diadalmaskodhat Melbourne-ban, de a másik belga sztár, az idei visszavonulását tervezgető Kim Clijsters, vagy – szerencsés esetben – a svájci Martina Hingis is ott lehet a végső elszámolásánál. Persze, ahogy az egyik helyi lap megjegyezte, a “hölgyeknél senki sem mehet biztosra…”

A magyarok közül alanyi jogon egyedül Czink Melinda főtáblás, Gubacsi Zsófia, Szávay Ágnes és Nagy Kyra kiesett a selejtezőben. Czink a spanyol Virginia Ruano Pascual (67.) ellen lép pályára az első fordulóban.

A nyitókör érdekesebb párosításai:
Férfiak:
Federer (svájci, 1.)-Phau (német)
Nadal (spanyol, 2.)-Kendrick (amerikai)
Ljubicic (horvát, 4.)-Fish (amerikai)
Blake (amerikai, 5.)-Moyá (spanyol)
Bagdatisz (ciprusi, 11.)-Schüttler (német)
Szafin (orosz, 26.)-Becker (német)

Nők:
Sarapova (orosz, 1.)-Pin (francia)
Mauresmo (francia, 2.)-Perry (amerikai)
Clijsters (belga, 4.)-Bardina (orosz)
Hingis (svájci, 6.)-Dechy (francia)
S. Williams (amerikai)-Santangelo (olasz, 27.)
Czink Melinda-Ruano Pascual (spanyol)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik