Élet-Stílus

Űrhajót épít a milliárdos

Első alkalommal került nyilvánosságra videóanyag az Amazon.com milliárdos alapítója által finanszírozott Blue Origin nevű cég űrhajójának tesztjéről.

Az eddig titokban folyó kísérletezés után, egy most megjelent videó szerint már a repülési teszteknél tartanak az Amazon.com alapítójának űrvállakozásánál. Maga az esemény még tavaly novemberben zajlott le, azonban idáig semmilyen részlet nem derült ki a Goddard névre keresztelt, kúpalakú jármű teljesítményéről.

A most közzétett felvétel tanúsága szerint az űreszköz a talajról elrugaszkodva függőlegesen körülbelül 85 méteres magasságba emelkedett, majd visszatért a felszínre. Ezzel az anyaggal Jeff Bezos először törte meg az űrvállalkozása körül uralkodó csendet.


Űrhajót épít a milliárdos 1

Az elsõ képek az új ûrhajóról. (Fotó: Blue Origin)


“Türelmesen, lépésről lépésre dolgozunk, célunk az űrrepülés költségeinek csökkentése, hogy egyre több ember engedhesse meg magának… Küldetésünk befejezése sok időt fog igénybe venni, mi azonban módszeresen haladunk előre” – írja Bezos a Blue Origin weboldalán.

Az űrrepülési cég 2000-ben alakult, azzal a céllal, hogy egy utasok szállítására, űrugrásra alkalmas, függőlegesen fel- és leszálló járművet hozzanak létre, ami a New Shepard nevet kapja majd. A cég és alapítója semmilyen időpontot nem közöl az utazások várható kezdetéről, az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hivatala (FAA) által kiadott dokumentumokból azonban egy 2010-es időpont szűrhető le.

A BBC tudósítása szerint van még mit fejleszteni a Blue Originen, hogy elérje ezt a stádiumot. A 2006. november 13-án, Texas állam egy eldugott részén, El Pasótól 200 kilométerre rögzített anyagon a New Shepard program első tesztkilövését láthatjuk. A felvétel főszereplője, a régimódi űrkapszulára emlékeztető Goddard minden különleges kilövő alkalmatosság nélkül, pusztán négy tartópilléréről, jókora füstgomolyag közepette vág neki az emelkedésnek, ami körülbelül 10 másodpercig tartott.


Űrhajót épít a milliárdos 2

Felszállás elõtt. (Fotó: Blue Origin)


A becslések szerint 85-90 méteres magasságba emelkedhetett, majd megkezdte az ereszkedést és visszahuppan lábaira. A teljes manőver nagyjából 25 másodpercet vett igénybe. Bezos szerint a kilövés pontosan olyan sima és hatékony volt, mint azt a felvétel mutatja, saját bevallása szerint neki csupán a pezsgőbontással kellett törődnie a teszt során. A közleményből nem derül ki, hogy vajon utasa is lett volna az űrhajónak, illetve arra sem tért ki senki, hogy miért kellett ennyi időnek eltelnie a repülés és a felvétel kiadása között.

Bezos szeretné csapatát újabb mérnökökkel gyarapítani, főként olyanokat keres, akiknek “van gyakorlatuk a hajtóművek terén, különösen a nagy modern rakétáknál, mint a Delta IV vagy az Atlas V”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik