Élet-Stílus

Télből a nyárba – a fapadostól a luxusig

Kevesebbet utaztunk

Tavaly a magyarok kevesebb időt töltöttek el külföldön, mint 2005-ben: míg 2006 első negyedévében több mint 10 millió napot tett ki ez a szám – ennek 21 százalékát egy-, 79 százalékát többnapos látogatásokon -, addig egy évvel korábban 12,6 millió napot számlált a KSH. A többnapos utazások átlagos időtartama 6 napot tett ki. 2006 első negyedévében a külföldre látogatók több mint 78 milliárd forintot költöttek el utazásaikra, míg 2005 azonos időszakában ez az összeg 133,5 milliárd forintra rúgott.

Egyre többen menekülnek el a hideg, szürke téli hónapokban a napfényes, homokos tengerpartokra. Az utazási irodák kínálata egyre sokszínűbb, bár a statisztikai adatok szerint a nyári és kora őszi hónapokban még mindig másfélszer többet utazunk, mint az első negyedévben.


„A téli hónapokban igen népszerűek a távoli, egzotikus utazások, különösen az olyan desztinációk, ahova nem kell 10-12 órát repülni, mégis kellemes klíma fogadja az odaérkezőket” – osztja meg tapasztalatait a FigyelőNettel Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezető igazgatója. Ezt erősítette meg lapunknak Borsányi Balázs, a HVG Travel értékesítési vezetője, hozzátéve, hogy továbbra is népszerűek az arab országok, úgymint Egyiptom, Jordánia, Marokkó és Tunézia, amely célállomások közé – a charter-járatoknak köszönhetően – már az Emirátusok-beli Dubai is kezd felzárkózni. A két évvel ezelőtti cunamitragédia ellenére Thaiföld vonzereje is megmaradt, míg az újabb slágerországok között Mexikót, Kubát és Dél-Afrikát lehet említeni.

Mint ahogy a szilveszteri utak esetében, úgy a téli időszak utazásaira is az a jellemző, hogy viszonylag későn, 1-2 hónappal – ám nem ritka, hogy 1-2 héttel – az indulás előtt foglalják le az ügyfelek – fogalmaztak a FigyelőNetnek az utazási irodák. Általában a 7-10 napos utak a jellemzőek, s a legnépszerűbb időszaknak a február-március számít. Az utazási irodák ajánlatainak többsége százezer forintnál többe kerül. Ez elsősorban a magas repülőjegyáraknak köszönhető, ugyanis az olyan desztinációk esetében, mint például Mexikó, az utazást nem lehet 200 ezer forint alatt megúszni, viszont a helyi alacsonyabb szállásárak már kompenzálhatják a költségeket.


Tunéziai „fapados”


Az arab világ olcsóbb országainak számító Egyiptomba, Jordániába és Tunéziába tervezett utazás akár 100-150 ezer forintból is megúszható félpanziós ellátással és utazással hét napra. Egy egyhetes tunéziai út fejenként 35-45 ezer, egy egyiptomi utazás 130-140 ezer forintból is kihozható, míg a jordániai Aqabába már 90-95 ezer forintból is el lehet jutni. Ha viszont az utazók nem érnék be tengerparti pihenéssel, akkor fakultatív – városnéző és szabadidős – programokra is be lehet fizetni, ám arra nem árt felkészülni, hogy ezek akár 50 százalékkal is megdobhatják az alapösszeget.


Amennyiben egy marokkói körutazás kelti fel az utazni vágyó érdeklődését, akkor valamivel magasabb árral, 150-160 ezer forinttal kell számolnia személyenként egy egyhetes, félpanziós út esetében. Ha viszont az egyre „divatosabbnak” számító desztinációt, azaz az Egyesült Arab Emirátusokat veszi célba, akkor már mélyebbre kell nyúlni a zsebbe. Egy – 4 éjszakás, félpanziós – dubai hosszú hétvége fejenként körülbelül 190-200 ezer, míg egy 7 éjszakás, tengerparti pihenéssel egybekötött út 230-250 ezer forintra rúg.


Tanzániai vadrezervátumok, szirti cápák Kenyában


A „fekete kontinens” és az ahhoz tartozó szigetvilág nem éppen az olcsó utakra vágyók úticéljának számít. Aki szívesen sütkérezne a világ egyik legszebb tengerpartjának számító Zanzibár-szigetén, vagy szirti cápákat szeretne fotózni egy kenyai vagy szudáni búvár szafari során, ne csodálkozzon, ha 250-350 ezer forintos ajánlatokkal szembesül. Ha alaposan körbenézünk a kínálatok tengerében, Afrikától távolodva azért 200 ezer forint alatt is találhatunk nyaralóutakat. A „fekete kontinenstől” mintegy 450 kilométerre nyugatra fekvő, tíz szigetből álló Zöld-foki-szigeteken egy hétig már 130-150 ezer forinttól, míg az Afrika partjainál lévő, 115 szigetből álló Seychelles-szigeteken fejenként 170-200 forinttól lehet élvezni a pihenést. Az Afrika keleti partjától mintegy 3000 kilométerre található Mauritius-szigetén – egyéni utazással – 7 éjszakát 140-150 ezer forintért lehet eltölteni félpanziós ellátással, míg a charterjáratot is magába foglaló útért 260-270 ezer forintot kell fizetni.


Télből a nyárba – a fapadostól a luxusig 1


250 ezer forinttal már neki lehet vágni egy 9 napos – 7 éjszakára kétágyas elhelyezést kínáló – zanzibári útnak. Ha viszont már 1-2 nap után mozgásigénye támad és bejárná a környéket, akkor 13-20 ezer forintos fakultatív programok között csemegézhet. Mintegy 350-400 ezer forintért fizethet be a kalandra vágyó egy 13 napos (10 éjszakás) Tanzánia-Mauritius túrára, melynek során nemcsak a tanzániai vadrezervátumok állatvilágában gyönyörködhet, hanem Mauritius tengerpartján is sütkérezhet.


Ha viszont a tengerek és az óceánok flórája és faunája köti le az utazó figyelmét, akkor a szárazföldi utat egy egyhetes, hajós búvár szafarira lehet felcserélni. Fejenként 430-460 ezer forintért a Vörös-tengerben lévő Umbria híres hajóroncsát térképezhetik fel a mélységek szerelmesei Szudán magasságában, míg Kenya búvárparadicsomaiban már 340-350 ezer forintért merülhetnek szirti cápák és barracudák között.


Ha mégis inkább a havat kedveli…

… akkor ország-ajánlók, beszámolók, linkgyűjtemények, folyamatosan frissülő hójelentés – tájékozódjon a FigyelőNet Sívilág mellékletéből.

Dél-Amerika: Mexikó vezeti a sort


A dél-amerikai utazások költségeit főleg a repülőjegyárak dobják meg. A brazil tengerparton 8 éjszakát fejenként 280-300 ezer, közel két hetet pedig 540-560 ezer forintért tölthet el az utazó félpanziós ellátással. Egyéni utazással 3 éjszakát 40-50 ezer forintból, 7 éjszakát 100-110 ezer forintból lehet megúszni Varaderon, a legszebbnek mondott kubai üdülőhelyen. Egy szervezett, 7 éjszakát kínáló utazás keretében, melynek összege a repülőjegyet is magába foglalja, fejenként 300-400 ezer forintért lehet élvezni az aktív pihenést.


Hasonló árkategóriában mozog a mexikói út is: a Karib-térség turistaparadicsomában, Cancúnban fejenként 270-300 ezer forintért tölthet el 9 napot (7 éjszakát, félpanziós ellátással) a kikapcsolódásra vágyó. Egy dominikai köztársaságbeli 8 napos út akár 160-180 ezer forintból is kijöhet egy főre, ám ha egy perui körutazás szerepel a tervekben, akkor a több mint kéthetes (16 éj) útra 550-600 ezer forintot kell szánni. A Karib-tengeri térséget – Aruba, Curacao, Isla Margarita, Barbados érintésével – akár luxushajóval is be lehet járni: 7 éjszaka, teljes ellátással, kétágyas kabinban 350-380 ezer forintba kerül.

Távol-Kelet: Burma is felkerült a palettára


A gyakori cunamiriadók és a madárinfluenzáról szóló hírek ellenére a Távol-Kelet térsége továbbra is népszerű desztinációnak számít. Thaiföldön, Phuket szigetén fejenként 230-250 ezer forintért 10 éjszakát lehet eltölteni. Amennyiben viszont körutazásra vágyna bárki is, közel 150-200 ezer forint kiegészítéssel – azaz fejenként összesen 400-420 ezer forintért – már részt vehet egy 10-11 éjszakás thaiföldi, avagy maláj körúton. Valamivel olcsóbb árért, 350 ezer forintért már egy 17 napos Kambodzsa-Thaiföld, illetve egy 13 napos vietnámi vagy burmai körutat is le lehet foglalni.

Fejenként 300 ezer forint alatti összegért az India-Delhi Aranyháromszögbe, illetve Indonézia Bali-szigetére lehet eljutni 7 napra. Aki az egyéni utazás híve, 7 éjszakát a malajziai Kuala Lumpurban 60-70 ezer forintért, Srí Lankán 70-80 ezer forintért, míg az India délnyugati csücskénél lévő Maldív-szigeteken 190-200 ezer forintért tölthet el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik