Élet-Stílus

Még mindig nem tudni, mi okozta Zavadszky halálát

Zavadszky Gábor csapata mérkőzésén szerzett sérülésének következményeként halálozott el, és a halálát súlyos orvosi mulasztások, nem megfelelő kezelések okozták – áll többek között abban a közleményben, amelyet a szombathoz képest egy esztendeje elhunyt labdarúgó özvegyének jogi képviselője adott ki.

foci.lap.husport.lap.hu

Az MTI-hez eljuttatott közleményből kiderül, hogy a család, amely mai napig nem kapott elfogadható tájékoztatást a tragédia okairól, terjedelmes levelezést folytatott a ciprusi hatóságokkal az elmúlt egy évben. Ennek eredményeképpen kapta kézhez azt az orvosi jelentést, amely szerint a halál oka „úgynevezett schocktüdő, amely a bal alsó végtag traumájának, másfelől a bal mellkasfél bevérzésének következménye”. Az özvegy az orvosszakértői véleményt és a ciprusi rendőri jelentést átadta a Semmelweis Egyetem Igazságügyi Orvosszakértői Intézetének, továbbá felkérte az intézetigazgatót orvosszakértői vélemény elkészítésére.

A ciprusi szakvélemény elfogadhatatlan

A tájékoztatás kitér arra: „Keller Éva megállapította, a ciprusi szakvélemény ellentmondásos, hiányos, ezért elfogadhatatlan, a magyar szabványoknak nem felel meg. Továbbá számos olyan kérdést vetett fel, amelyre a ciprusi orvosszakértői vizsgálat egyáltalán nem terjedt ki, holott szükséges lett volna, és olyan további vizsgálatok elvégzését javasolta, amelyek a halál valós okának feltárását eredményezhetik. Mindehhez szükséges lenne, hogy a ciprusi hatóságok átadják az eredeti szövetmintákat, és azt az orvosi dokumentációt, amely a sérülés bekövetkezése és a halál beállta közötti három napban történt”.

A családot nem tájékoztatták

A magyar szakvéleményt, illetve az az alapján megfogalmazott igényeket júliusban továbbították a ciprusi nyomozó hatósághoz, amely augusztus végén azt a választ adta, hogy a vizsgálatok rövidesen befejeződnek, és a Zavadszy család hivatalos tájékoztatást kap. Azonban ez a többszöri sürgetés ellenére sem történt meg, a ciprusiak a megismételt vizsgálathoz szükséges mintákat sem küldték el, és a vizsgálat befejezéséről sem értesítették a családot.

Titkolnak valamit Cipruson?

A család úgy érzi, „a ciprusi nyomozó hatóságok nem végzik kellő alapossággal a munkájukat, és nem áll érdekükben, hogy a Zavadszky Gábor halálához vezető körülmények olyan módon kerüljenek feltárásra, hogy az alapján bármely természetes, avagy jogi személy felelőssége megállapítható legyen”.


A család azt is nehezményezi, hogy „többszöri kérés ellenére sem hallgatták meg a nyomozásban az özvegyet, Zavadszky Mónikát, aki férjével a sérülés bekövetkezésétől a haláláig naponta többször is felvette a kapcsolatot, így a nyomozó hatóság első kézből szerezhetett volna információt az elhunyt halála előtti állapotáról, mivel arról részletesen beszámolt feleségének”. Az özvegy a fenti visszásságok alapján „megvizsgálja az igényeinek érvényesítésére alkalmas jogi eljárások megindításának lehetőségét”.

Zavadszky Gábor, a Apollon, az MTK, a Dunaferr és az FTC egykori válogatott játékosa 31 éves korában, 2006. január 6-án hunyt el ciprusi otthonában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik