Élet-Stílus

Egy óriási ciklon miatt késik a tél

A ciklon szó hallatán leginkább a pusztító erejű trópusi ciklonok jutnak eszünkbe, holott ez az alacsony légnyomású képződmény gyakran előfordul. Mivel a ciklon középpontjában alacsonyabb légnyomás uralkodik, mint a környező területen, a levegő a légörvény belseje felé áramlik, mégpedig – a Föld forgásából adódó Coriolis-erő hatására – az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes irányba, a déli féltekén pedig azzal megegyező irányba. A légörvény centrumában történő összeáramlás és a levegő felfelé áramlása miatt a ciklonokra intenzív felhő- és csapadékképződés a jellemző.

A mérsékelt övi ciklonok a sarkvidéki és a mérsékelt övi légtömegek határán keletkeznek, elsősorban az Atlanti- és a Csendes-óceán fölött. Mivel a mérsékelt övben uralkodó nyugatias áramlás miatt nyugatról kelet felé haladnak, komoly szerepet játszanak a kontinensek éghajlatának alakításában, jelen esetben Európáéban.


Egy óriási ciklon miatt késik a tél 1

A NASA felvételén jól látható egy különleges kettõs ciklon.


A meteorológus szerint is ez az Atlanti-óceán térségében örvénylő hatalmas ciklon az oka a térségünket is meghatározó időjárási folyamatoknak. Ez a légköri jelenség az, amely hetek óta a megszokottnál melegebb légrétegekkel enyhíti az európai időjárást. A ciklonnak mi jelenleg a jobbik oldalát tapasztalhatjuk, míg az amerikai kontinensen ugyanez a légköri jelenség heves havazásokat, szokatlanul hideg időjárást okoz. Arra a kérdésünkre, hogy lesz-e tél idén, természetesen kitérő választ adott, de az elkövetkező 10 napban nem lát esélyt az igazi tél megérkezésére Németh Lajos meteorológus.

A Mecsekben tavaszodik


A szokatlanul enyhe időjárás miatt virá-gozni kezdett néhány kora tavaszi növény a Mecsekben. Félreértette az enyhe december végi időjá-rást és előbújt a földből a kankalin és az illatos hunyor a Mecsekben.

A szakértők szerint természetes jelen-ségről van szó. Az évszakhoz képest meleg idő rendszerint előcsalogatja a kora tavaszi virágokat, amelyek a fagy beálltával visszahú-zódnak majd.

Szerkesztőségünk kérdésére kifejtette, közvetlen bizonyítékok ugyan nincsenek arra, hogy a globális felmelegedéssel lenne kapcsolatban az idei enyhe telünk, ennek ellenére a mostani tél a meteorológus szerint is szokatlan. Arra már többször is volt példa, hogy ehhez hasonló enyhe téli időjárást regisztráltak a Kárpát-medencében, azonban a mostani egész Európát és az Orosz-síkságot, sőt Szibériát is érinti.

A britek szerint felgyorsult a változás

Az idei év lesz a legmelegebb a Földön, amelynek során hőmérsékleti rekordok születnek majd a globális felmelegedés és az El Nino időjárási jelenség miatt – közölte a brit meteorológiai intézet.

A hivatal szerint a két tényező együttes hatására a hőfokok várhatóan magasabbak lesznek az 1998-ban mért rekord-átlaghőmérsékleteknél. A rekordok listáján egyébként a tavalyi év volt a hatodik legmelegebb a Földön. Katie Hopkins, az intézet tudományos munkatársa szerint ez az új információ arra figyelmeztet, hogy klímaváltozás megy végbe a világban.

Az ENSZ időjárás-ügynöksége szerint a Földön 150 évre visszamenőleg mért tíz legmelegebb év mindegyikét 1994 után regisztrálták. A brit meteorológiai intézet, amely mindig januárban hozza nyilvánosságra éves előrejelzését, arra hívja fel a figyelmet, hogy ebben az évben 0,54 Celsius-fokkal magasabb lesz az átlaghőmérséklet, mint a Földön az 1961–1990 között mért 14 Celsius-fok.

Hatvan százalék az esély arra, hogy 2007 olyan meleg vagy talán melegebb legyen, mint a csúcstartó 1998-as év, ami 0,52 Celsius-fokkal volt magasabb a hosszú ideig átlagnak tekintett hőmérsékletnél.

Számos tudós egyetért abban, hogy az átlaghőmérséklet 2-6 Celsius-fokkal növekszik meg a magas szén-dioxid-kibocsátás miatt ebben az évszázadban a szerves üzemanyagok égetése következtében az energiatermelésben és a közlekedésben. Ennek következményeként megolvadhatnak a sarkok jégmezői, növekedhet a tengerek szintje. Az időjárás változásával áradások, heves viharok keletkezhetnek, nyomukban éhínséggel, emberek millióit sodorva ezzel veszélybe.

Ha esik a hó

Országajánlók, beszámolók, link-gyűjtemények, folyamatosan frissülő hójelentés – tájékozódjon a FigyelőNet Sívilág mellékletéből.

A változások már jelen vannak

Nicholas Stern, a Világbank egykori vezető közgazdásza szerint sürgősen szembe kell nézni a globális felmelegedés veszélyeivel, és minden késlekedés megtöbbszörözi a várható kiadásokat.

A kiotói klímavédelmi jegyzőkönyv az egyetlen átfogó akcióterv a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésére, de hatálya 2012-ben lejár, és a világ legnagyobb környezetszennyezője – az Egyesült Államok – és az olyan végtelenül gyorsan fejlődő gazdaságok, mint Kína és India is elutasítja azt.

A brit meteorológiai intézet szerint a csendes-óceáni térség időjárási mintáit megzavaró El Nino jelenség az év első néhány hónapjában fejti ki hatását, mérsékelten. Megjegyzik ugyanakkor, hogy bizonyos eltolódás van az El Nino és az időjárásra kifejtett teljes körű hatásának megmutatkozása között, következménye az év közepén lesz majd érzékelhető.

A 2007-es év ugyanakkor a környezetvédelmi diplomácia szempontjából nagyon zsúfolt lesz. Németország, amely az EU, valamint a G8 (a hét vezető ipari állam és Oroszország) soros elnökségét is átveszi, a klímaváltozás kérdésével kíván tevékenyen foglalkozni az idén. Ebben támogatja őt Nagy-Britannia, amely sürgette, hogy ez a kérdéskör a G8-ak napirendjén előkelő helyet kapjon a júniusban Németországban rendezendő csúcstalálkozón. Egyre nagyobb a nyomás, hogy a fórumon kialakítsák a kiotói klímavédelmi jegyzőkönyv lejárta utáni időszakra vonatkozó tárgyalások kereteit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik