Élet-Stílus

Lavinariadó Ausztriában

Ha esik a hó…

Országajánlók, beszámolók, link-gyűjtemények, folyamatosan frissülő hójelentés – tájékozódjon a FigyelőNet Sívilág mellékletéből.

Tirol és Vorarlberg tartomány illetékesei azután emelték négyes fokozatúra az ötfokozatú skála szerinti riadót, miután az éjjel 60 centiméternyi friss hó hullott le a korábbi hórétegre, és ingatag rétegek alakultak ki – közölték a helyi lavinafigyelő szolgálatok. A helyzetet tovább súlyosbítja az óránként 100 kilométeres sebességgel tomboló szél, amely nagy hókupacokat halmozott össze, megnövelve az elcsúszás veszélyét.

A négyes fokozat azt jelenti, hogy a síelők és a hódeszkások igen nagy veszélyben vannak – közölte Andreas Pecl, a vorarlbergi lavinamegfigyelő szolgálat munkatársa. Szakértők szerint a veszély elsősorban 1800 méteres tengerszint feletti magasság felett igen nagy, ahol már szerdán kisebb hócsuszamlásokat jelentettek. Eddig nem érkeztek jelentések sérültekről.

Svájcban, ahol 76 centiméteres hóréteg hullott a héten, egy 27 éves férfi életét vesztette hétfőn a Berni Alpokban Gstaad közelében hócsuszamlás következtében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik