Élet-Stílus

Szemle-életműdíjat kap Máthé Erzsi

Máthé Erzsi színművész, Fakan Balázs dramaturg és Czigány Tamás dokumentumfilm-rendező kapja a 38. Magyar Filmszemle életműdíját. Az elismeréseket a rendezvény nyitónapján, január 30-án adják át a Budapest Kongresszusi Központban.

Máthé Erzsi 1927-ben született Budapesten. 1948-ban az Országos Színészegyesület iskolájának elvégzése után a Vígszínházhoz került. Ezt követően Pécsett, majd 1952-től a Nemzeti Színházban, 1983 óta pedig a Katona József Színházban játszik.

A Kossuth-díjas művészt, a nemzet színészét láthatta a közönség többek között Margit királynő (Shakespeare: III. Richárd), Rhédey Eszter (Móricz Zsigmond: Úri muri), Jourdainné (Moliere: Az úrhatnám polgár) és Tesman (Ibsen: Hedda Gabler) szerepében.
Máthé Erzsi emlékezetes alakítást nyújtott az Özvegy menyasszonyok, A fekete város, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül, a Mielőtt befejezi röptét a denevér, és a Lopott képek című filmben is.

Czigány Tamás 1928-ban született Budapesten. A Balázs-Béla díjas, érdemes művész nevéhez több mint száz tévéfilm rendezése fűződik. Portrét készített Illyés Gyula íróról, Ortutay Gyula művelődéspolitikusról, néprajztudósról, Keresztury Dezső költőről, íróról, irodalomtörténészről, valamint filmet forgatott Mednyánszky László és Derkovits Gyula festőművészről.

Fakan Balázs dramaturg, az idei Aranyszarvas-díj birtokosa több mint hetven tévéfilmben dolgozott. Neve filmszínészként, rádiórendezőként, filmkészítőként és reklámrendezőként egyaránt ismert, de a művész szerepelt bábfilmben is.

Tavaly Agárdy Gábor színművészt, Dargay Attila animációsfilm-rendezőt, György István filmrendezőt és Szalontai Árpádné naplóvezetőt tüntették ki életműdíjjal.

Az idei filmszemle versenyprogramjába az előzsűrik döntése alapján 18 játékfilm, 40 dokumentumfilm, 30 kísérleti- és kisjátékfilm, valamint 9 tudományos-ismeretterjesztő film került be. A február 6-ig tartó esemény nyitófilmje Sándor Pál Noé bárkája című alkotása lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik