Élet-Stílus

Új Földet keresnek a kutatók

A Die Welt című német lap online verziójának beszámolója szerint egy francia műhold egy közös európai vállalkozás során az első azon speciális szondák sorában, amelyek feladata, hogy a földi légkört kikerülve egy második Föld után kutasson a világmindenségben.

A kazahsztáni Bajkonurból december 27-én felbocsátják a Corot nevű francia műholdat, amelyet egy orosz Szojuz rakéta állít majd pályára.
A csillagászok eddig több mint kétszáz bolygót azonosítottak a naprendszeren kívül, de most azt remélik, hogy a Corot, és a hozzá hasonló műholdak segítségével sokkal jobb méréseket és megfigyeléseket végezhetnek – a Földön kívülről.

A misszió, amelyet az Európai Világűr Ügynökség (ESA) és a Német Légi és Űrkutatási Központ is támogat, a Földhöz hasonló, lakható bolygókat akarja felkutatni más naprendszerekben. A cél az, hogy még az amerikaiak előtt találjanak ilyen bolygókat – a verseny ezen a területen is igen éles. A 4, 2 méteres műholdra egy 27 centiméteres teleszkópot szereltek.

Ezzel százötven nap alatt különböző égi szektorokat kell letapogatnia, ami azt jelenti, hogy mintegy 60000 csillag kerülhet a látóterébe. Ha a Corot-nak sikerül két és fél év alatt az új gázóriásokon kívül kisebb bolygókat is felfedeznie, és ezekről a spanyolországi Villafranca – ban lévő földi állomáshoz továbbítani az információkat, akkor már a bolygóvadászat jövőjének dolgozik.

Sok szakértő véleménye szerint ugyanis ahhoz, hogy Föld méretű bolygókat lakható zónákban találjanak, még nagyobb teljesítményű teleszkópokra és hosszabb megfigyelési időre lesz szükség. Az amerikai űrkutatók éppen ezen dolgoznak.

A NASA 2008-ban a Kepler műholdat négy évre bocsátja fel egy meghatározott égi szektor bolygóinak megfigyelésére. A Darwin műhold feladata pedig az lesz, hogy víz, oxigén, ózon, vagy metán nyomait keresse a Tejúton – írja a Die Welt című német lap online változata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik