Élet-Stílus

Ígéretes a 2007-es filmtermés

Jövőre is rengeteg magyar film készül: Sas Tamás romantikus vígjátékkal, Koltai Róbert népi komédiával, Herendi Gábor romantikus drámával jelentkezik. Hosszú hallgatás után Sándor Pál ismét rendezett, Tarr Béla pedig Cannes-ban végre révbe érhet A londoni férfival.

A Magyar Mozgokép Közalapítvány beszámolója szerint jövőre is bőséges filmtermésre számíthatunk. A legtöbb filmmel már a január végi február eleji 38. Magyar Filmszemlén látható lesz. A teljes felhozatalból mi csak csemegéztünk, a teljes listát itt találja >>

Noé bárkája

Tizennyolc év kihagyás után újra filmet forgatott Sándor Pál. A Noé bárkájában a magyar film legnagyobb egyéniségei, Törőcsik Mari, Kállai Ferenc és Garas Dezső mellett feltűnik a fiatalabb generáció is: Alföldi Róbert, Pindroch Csaba, Stefanovics Angéla és Szabó Győző. Noé bárkájának omladozó gangos házát lakják. Itt tengetik életüket egymással, mégis elzárkózva egymástól, hol ellenségesen, hol tudomást sem véve a másikról. Tipikus pesti bérház ez, sokunk mindennapi életének színtere, ott magasodik a körút járdái fölött bölcsen és sokat látottan helyt állva a zavaros mindennapokban. Ennek a mocskos-gyönyörű háznak tizenhárom lakásában élnek a film szereplői, többek között a Törőcsik, Garas és Kállai által alakított három jó barát. Sándor Pál a FigyelőNetnek elmondta, hogy egyedül a három főszerep volt direkt az őket játszó színészek karakterére megírva, a többit néhány helyen kicsit átalakították, hogy jobban illeszkedjenek azokhoz, akik játsszák őket.


Ígéretes a 2007-es filmtermés 1

Tizennyolc év után tér vissza rendezõi székbe Sándor Pál


Főbb szereplők: Garas Dezső, Kállai Ferenc, Töröcsik Mari, Stefanovics Angéla, Alföldi Róbert, Szőke András, Badár Sándor, Szabó Győző, Pindroch Csaba
Várható bemutató: 2007. Filmszemle

Lora

Herendi Gábor új filmjének plakátjai már látgatóak az utcákon. A film forgalmazójának vezetője, Pruckner Pál szerint az Valami Amerika és a Magyar vándor rendezője most kicsit eltávolodott a vígjáték műfajtól, és komolyabb filmet tett le az asztalra. A történetben Lora gyönyörű, érzékeny lány, évek óta egyedül él, magányát csak egy öntörvényű macskával osztja meg. Három évvel ezelőtt boldog volt és szerelmes, kiállítás-szervezőként dolgozott. Élete azonban egyik pillanatról a másikra gyökeres fordulatot vett, amikor egy balesetben elvesztette szerelmét, Dávidot. Ekkor megszakította minden fontos kapcsolatát: Bettivel, legjobb barátnőjével és Gerivel, Dávid öccsével sem találkozott azóta. Geri távolról szerette Lorát, de nem akart, vagy nem mert a bátyja és a lány közé állni. Három évvel később Lora egy borásznál dolgozik, és egy koncerten borkóstolót tart. A színpadon a szaxofonos Geri és zenekara játszik, és amikor megszólal a jól ismert régi szerelmes dal, Lora felfigyel, és Geri újra meglátja a lányt. Lora először futva menekül az emlékek elől, de a fiú utána rohan. Feltámadnak benne a régi érzések, és minden alkalmat megragad, hogy újra találkozzon a lánnyal. Az eleinte távolságtartó együttlétek után egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Összeillenek, ez nem kétséges, de a lelkiismeret-furdalás, a csalódás és az önvád nehezíti a közös pillanatokat. A gondokon átsegíti őket a humor, az őszinteség és a mindent elsöprő szerelem.


Ígéretes a 2007-es filmtermés 2

Herendi Gábor most nem vígjátékot rendezett: Kép a Lora címû filmbõl


Főbb szereplők: Lucia Brawley, Nagy Péter, Fekete Ernő, Szamosi Zsófi, Bartsch Kata
Várható bemutató: 2007. január

S.O.S szerelem!

A Randiguru című Will Smith-film sztorijára kísértetiesen hasonlító magyar film producere szerint az amerikaiak az ő filmes tervükről nyúlták. Akárhogy történt, minden bizonnyal Sas Tamás filmje lehet az év egyik nagy közönségsiker-reménysége. Az S.O.S. szerelem különleges szolgáltatásvégző iroda: jó pénzért bárkinek hajlandóak tanácsokat adni, hogyan is csábítsák el az általuk kiszemelt nőt. Sőt, nem csak tanácsokat adnak, hanem komplett módon, modern, high-tech megoldásokkal menedzselik is a csábításokat. Az igazgató úr nem enged a minőségből. A történet elején az Igazgatótanács ülésén áttekintik a folyó ügyek állását. Az Igazgató szembesül vele, hogy – bár a cég remekül termeli a bevételt – már három hónapja nem haladnak egy bizonyos üggyel. Ezért, hogy megmutassa beosztottjainak, nincs olyan nő, akit elcsábítani lehetetlen, csak olyan férfi, aki tehetetlen, maga veszi készbe a dolgokat. Veronika hétköznapi, de csodálatosan bájos és talpraesett lány, akit az Aranyifjú üresfejű, magamutogató fellépése untatja, és valójában szánalmasnak tartja, hiszen Iván minden gondolata csak a pénz körül forog, sehol a lelki finomság. Bizony kell a segítség.


Ígéretes a 2007-es filmtermés 3

Az év közönségsikere lehet az S.O.S szerelem!


Főbb szereplők: Csányi Sándor, Fenyő Iván, Ulmann Mónika, Kovács Patrícia, Kaszás Géza, Hernádi Judit, Szacsvay László, Tordy Géza, Hevér Gábor, Varga Bogi
Várható bemutató: 2007. február 14.

Megy a gőzős

Sokan úgy tekintenek Koltai Róbert új projektjére, mint az Indul a bakterház folytatására, pedig saját bevallása szerint csak műfajában hasonlít a film a nagy klasszikusra, és abben, hogy ebben is fontos szerepet kap a vasút. A Megy a gőzös egy vérbő népi komédia. Valahol a magyar pusztában, egy apró, eldugott falu, Ivaros állomásánál kisiklik egy az egyház és az állam számára egyaránt rendkívül értékes vallási ereklyét, a „Barczikai Ősanyát” szállító díszvonat. A vonat a helyi állomásfőnök, Bajusz János és elődje, a kisemmizett és állásából kifúrt Körte Lajos és fia, Kázmér között dúló dühödt “pusztai vendettának” esik áldozatul. A falusi állomásfőnök, az Ősanyát őrző korrupt pesti csendőrök és a potyautas roma család összeütközése fergeteges vígjátéki szituációkat teremt.

Főbb szereplők: Szabó Kimmel Tamás, Koltai Róbert, Gesztesi Károly, Pogány Judit, Szabó Győző, Pindroch Csaba, Egres Katinka, Csuja Imre, Badár Sándor, Lázár Kati, Gáspár Sándor, Hajós András
Várható bemutató: 2007. ősz

Hatodik koporsó

Az ’56-os filmdömping után egy évvel jelenik meg a Hatodik koporsó. Vágvölgyi B. András filmje egy árulás története, a melós, külvárosi srácot, aki ’56-ból is kivette a részét, elfogják, majd a barátai és a szeretője is ellene vallanak. Kaiser Béla lóverseny- és szerencsejáték-kedvelő rakodó 1959-ben csalárdmód jelentős nyereményhez jut a “lovin”, este a galerijével szórakozik, de a titkosrendőrség már a nyomában van. Élettársa, Iskiné információt ad a szórakozóhely mellékhelységében az őket megfigyelő nyomozónak; Kaisert még az éjjel letartóztatják. Az előzetesben derül ki: politikai ügyben, a forradalom alatt vállalt szerepéért. A cellában egy idősebb férfi (Koltai) a társa, majd egy fiatal, Moszkvában, kommunista családban született fiút (Katkó) tesznek melléjük. Koltai csúnyán megveri Katkót, akiről kiderül: 56. november 4-e után az oroszoknak tolmácsolt. Koltai ezzel elnyeri Kaiser bizalmát. Később Katkót elviszik a cellából, Kaiser és Koltai beszélgetéseiből flashbackekben tekintünk vissza a forradalomra.

Főbb szereplők: Nagy Zsolt, Sárosdi Lilla, Kokics Péter, Szabó Zola, Dedre Zsuzsa
Várható bemutató: 2007 október

A londoni férfi

A rengeteg hányattatáson átment film úgy tűnik, hogy végül révbe juthat. Miután a film francia koprodukciós producere pont a külföldi forgatás megkezdésekor meghalt, kérdéses volt, hogy megvalósulhat-e Tarr Béla legújabb alkotása. A londoni férfi alapanyagául egy detektívregény szolgált: Maloin egyszerűen és mindenfajta perspektíva nélkül él a végtelen tenger mellett, szinte észre sem veszi a világot maga körül, már beletörődött a lassú és folyamatos leszakadásba az egyre teljesebbé váló elmagányosodásba. Kapcsolatai mindinkább leszükülnek, automatizálódnak, talán a legtöbb köze ahhoz a sirályhoz maradt, akit mindennap megetet, és így magához szelídít. Amikor Maloin szemtanújává válik egy gyilkosságnak, megváltozik az élete. Szembe kell néznie olyan morális kérdésekkel, hogy mi a bűn, mi a bűnhődés, hol húzódik a határ az ártatlanság és a bűnrészesség között, és ez a kétkedési folyamat elvezeti őt ahhoz az ontológiai kérdéshez, hogy mi a létezés értelme illetve értéke. Nevezetesen, hogy van-e értelem és érték? Maloin kiállja a legnagyobb próbát is, a legsúlyosabb bűn elkövetése után, még ha el is veszítette az együgyűek ártatlanságát, megőrzi a becsületességét. Megöregedve, kopaszon és ráncosan végre felnőtté válik.


Ígéretes a 2007-es filmtermés 4

Tarr Béla végre révbe érhet A londoni férfival


Főbb szereplők: Miroslav Krobot, Derzsi János, Tilda Swinton, Lénárt István, Szirtes Ági, Hanna Schygulla, Bók Erika
Várható bemutató: Cannes-i Filmfesztivál, 2007

Hasutasok

Hogy Szőke András filmjében feltűnik Badár Sándor, az nem különösebb meglepetés, sőt az sem, hogy Fábry Sándor is szerepet kap, az viszont annál érdekesebb, hogy Farkasházi Réka és Farkasházy Tivadar is ugyanazon a filmtekercsen kap helyet. A történet szerint négy régi jó barát – a rendszerváltásig mindnyájan vasutasok – a leépítések áldozatai lesznek. Sok évvel ez után, amikor már a régi állomást is elhordták a tolvajok, Honos falu egykori állomásfőnöke Zsuzsa Lajos értesítést kap a városból, hogy menjen be az állomás irodájára. A MÁV ugyanis ezt a szárnyvonali állomást nézte ki a Taszáron állomásozó katonáknak szállított áruk ellenőrzésére. Zsuzsa Lajos, hogy a négy barát alkalmilag újra álláshoz jusson, azt hazudja, az állomás még létezik, és képesek ellátni a feladatot. Az ellenőrzés persze nagyon szigorú. Zsuzsa Lajos állomásfőnök kap egy ultramodern mobiltelefont, hogy azzal állandóan felvételeket készítsen a munka menetéről. A „rövid póráz” rengeteg hazugságra kényszeríti őket, lévén, hogy még állomás sincs. A taszári áruból azonban remekül élnek. A hazudozás olyan jól sikerül, hogy a MÁV ezt a települést választja a privatizációhoz szükséges médiafelhajtás miatt rendezendő ünnepség helyszínéül.

Főbb szereplők: Hernádi Judit, Bordán Irén, Martinovics Dorina, Farkasházi Réka, Badár Sándor, Szarvas József, Derzsi János, Zelei Gábor, Farkasházy Tivadar
Várható bemutató: Filmszemle, 2007

Ópium/Egy elmebeteg nő naplója

Szász János Csáth Géza művei alapján teremtette meg Josef Brenner író-orvos történetét, amely egy újkori Faust-story. Brenner orvosként dolgozik egy múlt század eleji angliai elmegyógyintézetben. Már hónapok óta írói válságban szenved, és a morfium rabjává válik. Egy nap új beteg érkezik a klinikára, a huszonnyolc éves Gizella, akin mind jobban elhatalmasodik a kényszerképzet, hogy egy idegen, gonosz erő költözött belé. A kezdeti orvos-beteg viszony fokozatosan alakul át: orvos és beteg egymásba szeretnek, kapcsolatuk szexuális tébollyá hatalmasodik. Brenner az asszony testén keresztül akar kapcsolatba lépni a Gonosszal. Szövetséget akar kötni vele, hogy segítségével mindazt megvalósítsa, ami addig nem sikerült. A Gonosz azonban testestül-lelkestül akarja magának Brennert. Ezért a szövetségért nagy árat kell fizetnie az orvosnak. El kell pusztítania Gizellát: az egyetlen embert, akit igazán szeret.

Főbb szereplők: Ulrich Thomsen, Kirsti Stuboe, László Zsolt
Várható bemutató: 2007 Filmszemle

Usti Opre – „Éleszd a tüzet!”

Sas Tamás és Allan Siegel egész estés zenés dokumentum játékfilmje, roadmovie-ja a jelenkori közép- és kelet-európai roma zenészek tarka zeneiségét és expresszív törekvését, a különböző stílusokat és virtuóz tehetségeket, személyiségeket és az ezt a zenei örökséget képviselő zenészek élőhelyeit mutatja be. A film magja Budapesten játszódik, amely egy nagy roma közösségnek és virágzó zenei kultúrának ad otthont: zenei csomópontja a globális zenei hálózatnak. A Budapesten és a környező helyszíneken történő forgatás során az Usti Opre Magyarország, Szerbia, Bulgária, Oroszország, Csehország és Románia legkivalóbb zenészeinek egy részét hozza össze a stúdióban és a koncertszínpadon. A stúdióban, klubokban, beszélgetések és zenei minták által mutatja be az Usti Opre a roma zenészek és zenei hagyományaik intenzitását. Végül e lélekkel telített élő koncert izgalmában átélhetjük, hogyan élénkíti, pezsdíti fel e stiláris sokaság és dinamizmus magát a zenei hagyományt.

Puskás Öcsi

Almási Tamás rendezi Puskás Ferencről élete alapján készült dokumentumfilmet, amit a tervek szerint április 2-án, a legendás játékos születésének 80. évfordulóján mutatják be. Számtalan archív anyagot, filmet, híradót, fotót, levelet, lemezt és más egyebet gyűjtöttek be a több mint fél éve kezdett, hét-nyolc országra kiterjedő kutatómunka során. A filmben (vagy inkább filmfolyamban, hiszen az már most látszik, hogy nem fér bele a rendelkezésre álló mérhetetlen anyag másfél órába, több verzió is készül majd) meg fog szólalni többször Puskás Ferenc özvegye, lánya, Öcsi bácsi legjobb barátai, egykori és mai sztárfocisták. A rendező elárulta a FigyelőNetnek, hogy Puskás Öcsi személyiségében egyrészt az fogta meg, hogy született „szív ember” volt, amit minden levél, film, és egyéb dokumentum alátámaszt. A másik, hogy képes volt a diktatúrák által övezett 20. században úgy talpon maradni, hogy egyetlen egy diktatúra „szirén-csábításának” sem dőlt be. Sem Rákosi, sem Franco, sem Pinochet, sem a görög jobboldali katonai diktatúrának nem volt hajlandó behódolni, pedig azok rajongták és keresték a kegyeit. A dokumentumfilm után várhatóan játékfilm is készül, amelyre Antal Nimródot kérték fel.

Várható megjelenés: április

Vuk 2

Háromdimenziós rókaszerelem angol-magyar koprodukcióban: számítógépekkel animálják tovább az itthoni rajzfilm-kedvenc, a Vuk hőseinek történetét, amiben a hajdani címszereplő sarja beleszeret egy cirkuszi rókalányba. A film rendezője, egyik forgatókönyvírója és producere a Linda és a Família Kft. atyja, Gát György.

Várható bemutató: jövő húsvét, a 13 részes tévésorozat 2007 karácsonya

Macskafogó 2: A sátán macskája

Az első felvonást is jegyző rendező, Ternovszky Béla Nepp József meséje és rajzai alapján az afrikai őserdőbe kalauzol, ahol egy szelídítetlen macskatörzs készül a nagy bosszúra. Az új sztori központi alakja egy kotnyeles újságíró, Stanley (magyar hangja: Rudolf Péter), és természetesen színre lép a kortalan és legyőzhetetlen szuperegér, Grabovszky (a négy gengszter patkány ellenben megvénült, akár a meszes memóriájú rendőrfőnök, Edlington).

Ígéretes a 2007-es filmtermés 5

Jövõ karácsonyra érkezhet az új Macskafogó


Várató bemutató: 2007 karácsony

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik