Élet-Stílus

A magyar filmek mentették meg a mozikat idén

A mozisok és a kritikusok szerint sem mutatott az amerikai filmipar túl sok eredetit, miközben a Szabadság, szerelem, az Üvegtigris 2., valamint a Csak szex és más semmi nélkül a mozik több mint egymillió nézőtől estek volna el.

A filmtörvény megszületése és a magántőke belépése a magyar filmiparba úgy tűnik megtette a jótékony hatását. A november végi összesítések szerint az idei filmek közül az Andy Vajna nevével fémjelzett ’56-os film, a Szabadság, szerelem 430 ezer fős látogatottsága az abszolút első a magyar filmek között. Az eredményének nagy részét idén elkönyvelő (a bemutató tavaly decemberben volt) Csak szex és más semmi azonban ugyanennyi nézőszámot produkált idén novemberig, így holtversenyben ugyancsak elsőnek tekinthető – mondta el a FigyelőNetnek Feldmájer Sándor, a Filmforgalmazók Egyesületének alelnöke.

Harry Potter vagy Szabadság, szerelem

Ugyancsak jól muzsikált a tóparti kocsmatulajdonos és lúzer barátainak tündöklését és bukását bemutató Üvegtigris második része, a maga 304 ezer nézőjével. Az Egy szoknya, egy nadrág újrafilmje még mindig impozáns 290 ezer mozilátogatót ültetett le a székekre. Az egyetlen magyar Oscar-díjas Szabó István ugyancsak egy klasszikust dolgozott fel (Moricz Zsigmond regényét korábban Máriássy Félix is filmre vitte) a Rokonokban. A 2006-os szemle nyitófilmje 190 ezer nézővel büszkélkedhet. A százezresek klubjában ezután már csak két film az Egy bolond százat csinál című remake-vígjáték, amely 116 ezer fős nézőszámot produkált és a Kútfejek című akciókomédia, amely 101 ezret.

A magyar filmek mentették meg a mozikat idén 1

Élen a Szabadság, szerelem


A Fimforgalmazók Egyesületének adataiból azt mindenképpen ki lehet olvasni, hogy a magyar filmek nélkül még nagyobb bajban lennének a régóta panaszkodó mozik. Az idén fantáziátlannak tartott tengerentúli felhozatal mellett versenyképesek voltak a hazai kedvencek is. A Harry Potter aktuális része vezette a mezőnyt a maga 630 ezer nézőjével. A Jégkorszak folytatása lett az ezüstérmes 608 ezer nézővel, a bronzot a Da Vinci- kód kapja az 547 ezres eredményével, amit a Csak Szex és más semmi, valamint a Szabadság, szerelem követ. Az első tizenöt film közém idén már 170 ezres nézőszámmal be lehetett kerülni, így négy magyar film is bejutott a top 15-be.

Tömeg-, művész- vagy rétegfilm?

Prucknek Pál, a magyar filmekre specializálódott filmforgalmazó, a Hungaro Top vezetője a FigyelőNetnek elmondta, hogy a magyar filmeknek idén is több fronton kell harcolniuk a nézőkért. Évente ugyanis közel 240 film kerül be a forgalmazásba, amelyből 160 amerikai. Emellett a tv és a DVD is egyre nagyobb versenytárs. Ezeknél sokkal nagyobb gondot jelent a feketepiac, amely a magyar sikerfilmeket sem kíméli.

A magyar filmek mentették meg a mozikat idén 2

A taxidermia utólérheti a Fehér tenyért


A filmforgalmazó azonban optimista. A magyar filmek idén is a moziforgalom a jelentős részét tették ki. Az Hungarpo Top forgalmazásában mouiba kerülő Kútfejek és Cinama Starral együtt futatott Egy bolond százat csinál 2006-ban bekerült a 100 ezer nézőnél többet produkáló filmek közé. Prucknek Pál ugyancsak sikernek nevezte a 60 ezer nézőt bevonzó Fehér tenyér és a jelenleg 25 ezret produkáló Taxidermia szereplését, amely szerinte hamarosan elérheti az előbbi népszerűségét. Úgy véli filmjeik sikere nem csak a pénztárnál jelentkezik, hanem, hogy mennyire válik a közbeszéd részévé, mennyire foglalkozik a társadalom az alkotásokkal.

Filmek ötezer alatt

A Hungaro Top minden általa forgalmazott filmével elégedett, a legtöbb filmjüknek ugyanis a fent említett kritériumnak kell megfelelni, illetve eleve rétegfilmnek készül. A 2-3 kópiával futó művészfilmek nem is törnek a 100 ezres nézőszámra, megelégednek 5-10 ezerrel, és ezt szinte mindegyik tudta teljesíteni.

A magyar filmek mentették meg a mozikat idén 3

Az idén elhunyt Halász Péter utolsó filmje, a Herminamezõ



Ebben a koordinátarendszerben nehéz is lehet bármit is bukásnak nevezni. A Filmforgalmazók Egyesülete adatai alapján 5000 néző alatt futó Randevú, a Vadászat angolokra, a Halál kilovagolt Perzsiából, és az ezt mindössze nyolc nézővel meghaladó Férfiakt így könnyen nevezhető olyan rétegfilmnek, amely egy bizonyos közösségben jelentős hatást fejtett ki. Az mindenesetre biztos, hogy egy film sorsát sem lehet előre látni a támogatások kiosztásakor, mindegyikben benne lehet az Oscar-díj vagy az Arany Pálma, és amennyire Magyarországon az utóbbi években felpezsdült a filmkészítés, már statisztikai alapon is bármikor születhet egy ilyen remekmű.

A magyar filmek idén is rengeteg díjat szereztek szerte a világban. A listát itt olvashatja >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik