Élet-Stílus

Déjà vu a mozikban

Felrobban egy folyami szállítóhajó New Orleansban. A több mint félezer áldozat (plusz egy szép nő) megmentése érdekében Denzel Washington akár az óra kerekét is visszaforgatná. És lőn.

Eredeti cím:

Déjà vu;
amerikai, 2006; 128 perc;
Rendező:
Tony Scott;
Forgatókönyvíró:
Bill Marsilii, Terry Rossio;
Operatőr:
Paul Cameron;
Zene:
Harry Gregson-Williams;
Producer:
Jerry Bruckheimer;
Szereplők:
Denzel Washington, Paula Patton, James Caviezel, Val Kilmer
Mozistart:
december 21.,
Forgalmazó:
Forum Hungary Filmforgalmazó Kft.; Honlap

Megosztó mozi Tony Scott új, a fantasztikumba hajló akció–thrillere. Mint az utóbbi években készült filmjeiben – Dominó, A tűzben edzett férfi, Kémjátszma –, itt sem könnyű eldönteni, hogy a mélygondolati tartalmakat komolyan kell vennünk, vagy tekintsük a pörgős krimi kellékének. A tempóval – mint annak előtte, akciófilmes fénykorában (Top Gun, Beverly Hills-i zsaru 2., Mint a villám, Az utolsó cserkész) – ezúttal sem támadhat különösebb kifogásunk. A Katrina hurrikán dúlta-sokkolta New Orleansban újabb (persze itt és most csak kitalált) trauma tépázza a lakosság idegeit: hatalmas robbanás szaggat szét egy ártatlan utasokat szállító kompot, aminek 543 vétlen ember – jelentősen hangsúlyozva: köztük sok gyermek – issza meg a levét, konkrétan szörnyethal.

A kirendelt helyi detektív, Doug Carlin (az Oscar-díjas Denzel Washington) hamar felfedezi, terrortámadás történt, és egy „mellékesen talált” csonkolt ujjú, féloldalt pörkölt női vízi hullának köze van a drámához. Pryzwarra ügynök (bibircsókosan és pufin: Val Kilmer) és high-tech csapata kínálja a megoldást: kütyüikkel négy és fél nappal korábbra képesek visszavándorolni az időben, ezáltal Carlinnak a félezer áldozat megmentése mellett lehetősége nyílik arra is, hogy az említett folyami hölgy-halottat az élők között tartsa (merthogy tagadhatatlanul szép: Paula Patton).

Akinek rendesen megedzették koncentrálóképességét az iskolában, könnyedén veszi azt az akadályt, amikor a film hosszasabb technikai magyarázatba bocsátkozik az időutazás kapcsán (hogyan lehetséges egyáltalán, miért éppen csak négy és fél napra vándorolhatunk vissza a múltba, a jövőbe meg mért nem stb.).

Őszintén bevalljuk, mi elbuktunk. Persze, előfordulhat, hogy ez csupán nagyra hizlalt rosszmájunknak köszönhető. Miszerint az egész múltutazás-kaland puszta (és gyenge) körítés, hogy Scott egy nagyot robbantson és ámokfusson. De, hangsúlyozzuk, megeshet, hogy tévedünk. Arra azonban a nevezett rosszmáj újabb növekedéssel reagált, amikor Denzel Washington – amúgy „időzsarusan” – bekuporodott a múltjáró masinába, ami humorosan hasonlított az otthoni mosógépünkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik