Élet-Stílus

A Noé bárkája nyitja a filmszemlét

Az előzsűrik döntése alapján 18 játékfilm, 40 dokumentumfilm, 30 kísérleti- és kisjátékfilm, valamint 9 tudományos-ismeretterjesztő film versenyezhet a 38. Magyar Filmszemlén.

A január 30-tól február 6-ig tartó filmünnep helyszínei az előző évekhez hasonlóan a Jövő Háza Központ, a Palace Mammut és az Uránia Nemzeti Filmszínház lesznek.

A szemlére játékfilm kategóriában a verseny- és versenyen kívüli szekcióba összesen 47 darab 35 mm-es filmre és elektronikára készített alkotást, valamint 14 tévéfilmet neveztek a határidő lejártáig. Rövidfilm kategóriában 144 dokumentumfilm, 119 kísérleti- és kisjátékfilm, valamint 29 tudományos-ismeretterjesztő film nevezése futott be.

A nevezett filmek magas száma miatt – a filmszemle színvonalának megőrzése érdekében – minden kategóriában előzsűri tett javaslatot a versenyprogram kialakítására. A játékfilmes előzsűri tagjai: Heller Gábor forgatókönyvíró, Hirsch Tibor filmesztéta, Kálmán András médiaszakember, Kocsis Ágnes rendező és Politzer Péter rendező-vágó. A versenyfilmek listája a szemle hivatalos honlapján olvasható.

A szemlét Sándor Pál Noé bárkája című filmjével nyitják meg január 30-án a Budapest Kongresszusi Központban. Az ünnepség keretében az Életmű-díjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címet is kiosztják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik