Élet-Stílus

Bizarr fenyődivat Olaszországban

Hagyományos karácsonyfák rózsaszínű gyertyákkal, bársony szalagokkal, vagy futuristák, törzsükbe szerelt MP3 lejátszóval. A legtrendibbek fejre állítva helyezik el, hogy alatta több hely maradjon az ajándékoknak - írja a Corriere della Sera című olasz napilap az idei olaszországi fenyődíszítési divatról.

Az olaszok számára is a fenyőfa a Karácsony legkedvesebb szimbóluma. 2005-ben csaknem 200 millió eurót költöttek 7 millió példányra és az előrejelzések szerint az idén is legalább annyit vásárolnak.

Nem rossz egy tipikusan északi szokásért, amely Itáliában csak az 1950-es években vált tömegjelenséggé. A fenyőfa díszítése lassan terjedt el, és van még, aki emlékszik, hogy kezdetben fenyőágakat öltöztettek fel színes papírba csomagolt almával, naranccsal, citrommal, hagymával.

Renato Guttusónak, a XX. századi nagy festőnek annyira megtetszett, hogy képe is született róla. Van, aki kis seprűkkel rakja tele, hogy elűzze a bajokat, és ördögűző szerepe van a nápolyi szarvacskának is. Van, aki minden évben kiválaszt egy témát és hol piros, hol zöld almákat aggat rá. De a modern fa lehet teljesen rózsaszín vagy teljesen fekete is, szigorúan világos díszítésekkel, hogy mégse legyen annyira gyászos kinézete. A sokat utazók számára pedig kitalálták a miniatűr, bőröndbe rakható fenyőfát, hogy meglegyen a karácsonyi hangulat a szállodai szobában is.

Olaszország legnagyobb karácsonyfája az idén a trentói Perginében áll, 30 ezer gyertya gyullad ki esténként rajta, de nem fenyő, hanem platán. Fulco Pratesi, a Természetvédelmi Világalap (WWF) elnöke azonban félti a fákat, és azt tanácsolja: aki nem akar lemondani az igazi fa költészetéről, az válasszon már ipari célra kivágott ágainak végéből, vagy egy erdőgazdaság direkt e célra nevelt kis fenyőiből, amelyek északi fekvésű erkélyen is tovább nevelhetők. “

A legdrágább fát idén Tanaka Ginza japán ékszerész készítette, 24 karátos aranyból, súlya 21 kb, az ára 600 ezer euró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik