Élet-Stílus

Kiárusítja ingatlanjait a katolikus egyház Csehországban

A hatalmas paphiány és a hívők folyamatosan csökkenő száma miatt a templomok és a kápolnák egyre elnéptelenedtek, s az egyháznak nincs pénze fenntartásukra.

Az eladásra szánt ingatlanok jegyzéke az utóbbi hónapokban szinte minden csehországi püspökség hivatalos weboldalán is megjelent. A legtöbb ingatlant a Ceské Budejovice-i, a pilzeni és a Hradec Králové-i egyházmegye kínálja.

Ceské Budejovice körzetében például több mint 300 plébánia van, de csak 82-ben van pap. A Hradec Králové-i egyházmegyében a mintegy 450 paplak egyharmadát, tehát mintegy 150 épületet, bocsátottak áruba. Az árakat a piac, a kereslet alapján fogják meghatározni, állítják az egyházi méltóságok.

A Prazsky Deník című napilap szerint az egyházi ingatlanok olcsóak és aránylag nagy irántuk az érdeklődés, különösen a gazdagabb cseh értelmiségiek és vállalkozók körében, akik “különlegesen attraktív üdülőházakat, műtermeket, vendéglőket és üzleteket létesítenek az egykori paplakokban, templomokban. A szerencsésebb esetek közé tartozik, amikor a falusi templomot kulturális központtá alakították át, s mint a helyi hagyomány részét ápolják.

A többi egyház helyzete sem rózsás. A zsidó egyház például a katolikus egyháznál is jóval rosszabb helyzetben van, a fennmaradt zsinagógákat többnyire más célokat szolgálnak. A dél-morvaországi Velké Mezirící városka két zsinagógája közül például az egyik kultúrház, míg a másik üzletként működik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik