Élet-Stílus

Új brandek jönnek Budapestre

Az idei évben számos nagynevű nemzetközi brand (Aldi, Louis Vuitton, Schlecker, Mevida, L'Occitane és Tally Weijl) jelent meg Budapesten. 2007-ben többek között a Burburry, a Gucci, a Top Shop, a Guess Jeans, a Clair's, a Body Shop, a Starbucks és a Haägen Dazs érkezik a fővárosba. Ez jelentősen megdobhatja a budapesti bérleti díjakat.

A nagy mozgás valójában nem a jelenlegi piaci helyzetet tükrözi, hanem a bérlők hosszú távú, 10-20 éves várakozásai jelentkeznek az üzletkötésekben, amikor is igyekeznek elfoglalni a jó pozíciókat. Budapest a kiskereskedelmi ingatlanok bérleti díjainak tekintetében gyors ütemben zárkózik fel a nyugat-európai árszínvonalhoz.

A megújuló divatsétányokon megürülő kereskedelmi ingatlanok friss bérlői az elődökhöz képest akár kétszeres bérleti díjat is fizethetnek.

Az Andrássy utat preferálják

Az új márkák megérkezése mindenképpen új színt visz a város és a kereskedelem vérkeringésébe. A világmárkák megjelenése a hazai piacon azt eredményezi, hogy az újdonságok már nem időeltolódással jelennek meg a kirakatban, hanem New Yorkkal, Párizzsal, Rómával egy időben.

Az eddigi piaci mozgásokból arra lehet következtetni, hogy a luxusüzletek inkább az Andrássy utat preferálják, a „kommersz” nemzetközi márkák pedig a Váci utcában, illetve környékén keresik helyüket. Ez utóbbiak megnyerésében természetesen a plázák is ringbe szállnak. Csörgő Anita, a Colliers International Ingatlanügynökség Retail & Sales divíziójának vezetője szerint várható, hogy a meglóduló bérleti díjak miatt a különböző szolgáltatók (bankok, utazási irodák, szépségszalonok, bútorüzletek a megfizethetőbb mellékutcákba teszik át székhelyüket.

Nem kell majd kiutazni

A városkép szempontjából mindenképpen pozitív hatása van a folyamatnak, és az is érezhető, ahogy a belváros új életre kel, sokan visszaköltöznek az agglomerációból. S a változások felcsillantják a reményt, hogy Budapest belvárosában – a századelőhöz hasonlóan – ismét megjelennek majd a vezető luxusmárkák, és az eddig Prágánál megtorpanó divatcégek fővárosunkban is otthonra találnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik