Élet-Stílus

Európában fellendülőben van a kerékpározás

Kínában és Indiában csökken a kerékpár használata, míg Európában egyre fontosabbá válik a kerékpározás népszerűsítése.

A világon jelenleg mintegy 1,6 millió kerékpár található: ebből Kínában 500 millió, Európában 250 millió, míg az Egyesült Államokban 150 millió szolgál. A világ legnagyobb kerékpárgyártói Kína és India. 2005-ben Kínában 80 millió kerékpárt gyártottak, ami a világtermelés mintegy 60 százalékát jelenti, India részesedése pedig 11 százalékos volt.

Indiában a kerékpárral történő utazások részaránya 15 és 35 százalék közötti, a kerékpározás főként a mezőgazdasági vidékeken népszerű; hátrány a biztonságos kerékpárutak és a parkolási lehetőségek hiánya.

1998-ban a Pekingben munkába járók hatvan százaléka kerékpározott, jelenleg ez az arány már 20 százalék alatti. Peking kerékpárútjainak sokaságát alakították át személyautók számára.

A magas parkolási díjak és a használható kerékpárutak magyarázzák, hogy Amszterdamban például a helyi közlekedés 35 százaléka kerékpárral történik. Nagy-Britanniában tervet készítettek arról, hogyan lehet 2012-re megnégyszerezni a kerékpár-használatot. Koppenhága 3 ezer kerékpárt biztosít ingyenesen rövidebb utak megtételére, ezért nem csoda, hogy a munkába járók harmada kerékpáron közlekedik. Németországban több mint 40 ezer kilométer a kerékpárutak hossza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik