Élet-Stílus

Az állatok is képekben álmodnak

Amikor a patkányok szunyókálnak, akkor a tudósok szerint visszajátsszák napi tevékenységük „filmjét”, ami az álmodás állati megfelelője. Az új kutatás alátámasztja azt az elképzelést, hogy az emlékek az alvás alatt rögzülnek az agyba.

A kutatásban részt vevő tudósok egyike, Matthew Wilson a Massachusetts Institute of Technology (MIT) munkatársa egy korábbi munkájában mérte a patkányok hippokampuszának – az agy memóriaközpontjának – az aktivitását éber és alvó állapotban. Tudóstársaival azt tapasztalta, hogy a patkányok éber állapotban emlékeket alakítanak ki a velük történt eseményekről, és alvás közben visszajátsszák ezeket az emlékeket. Arra azonban nem tudták rájönni, vajon ténylegesen képeket játszanak-e vissza álmukban a rágcsálók.

Az emberi álmokban jellemzően élénk képek kapcsolódnak össze, és így hoznak létre egy emlékfilmet. Wilson és kollégája, Daoyun Ji (szintén a MIT munkatársa) megpróbálták kideríteni, vajon a patkányok is képeket játszanak vissza alvás közben. Mérték a hippokampusz és a látókéreg aktivitását, miközben a patkányok különféle kivitelezésű padlójú és falú labirintusokban futkároztak. Az agyterületek specifikus mintázatokat mutattak, miközben az állatok érzékelték környezetüket a labirintusban.

Amikor a patkányok aludtak, a tudósok újra megmérték az agyi aktivitást. Kiderült, hogy a patkányok alvás közben a labirintusban futás képsorát pergették le agyukban. Pontosan ugyanazok a neuronkisülési minták jelentek meg a látó- és a memóriaterületen, amilyeneket éber állapotban észleltek a kutatók.

A tudósok följegyezték a patkányok agyában lévő egyedi neuronok aktivitását is az állatok éber és alvó állapotában. Azt tapasztalták, hogy ugyanazok a neuronok aktiválódtak újra az alvás alatt, amelyek az éber játék közben is kisüléseket produkáltak.

Ebből a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy alvás közben a látóterület neuronjai mintegy „beszélgetnek” a hippokampuszban lévő neuronokkal, ami arra utal, hogy a patkány szunyókálása segíti megerősíteni a napközbeni tapasztalatokat, és megszilárdítják ezeket az emlékeket.

A tanulmány első ízben mutatta ki azt is, hogy az agy két helyen egyszerre játssza vissza az emlékeket: a vizuális és a memóriaközpontban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik