Élet-Stílus

Webtévét indítanak a Skype fejlesztői

A népszerű szoftver egykori ötletgazdái peer-to-peer technológián alapuló webtelevíziót tesztelnek, amely jövőre indulhat útjára. A csapat könnyen igénybe vehető szórakozási formát ígér, a másolásvédelmi eljárások megkerülésével.

Janus Friis és Niklas Zennstrom a Financial Times-nak adott interjúban beszéltek új tervükről, amely a Velence Projekt nevet kapta. Ez nem más, mint egy globális internetes televízió szolgáltatás, amely a fájlcserélő hálózatok által is használt p2p-technológiára épül, és a szélessávú eléréssel rendelkező internetezők igényeit elégítené ki világszerte. A fejlesztők szerint a nagy felbontású tartalmakhoz közeli minőséget nyújtó webtelevízió igen gyorsan nagy népszerűségre tehet szert, a meglévő igényekre alapozva.

“A televízió ereje a minőségben és a csatornák választhatóságában rejlik” – jelentette ki Friis, aki szerint a Skype megszületése óta eltelt három évben az internetelérések sebessége nemcsak a kommunikációhoz, hanem a videózáshoz is bőven elegendővé vált. A szolgáltatás beindítását a Skype értékesítéséből befolyt mintegy 2,5 milliárd dollárból fedeznék, a bevételekről pedig reklámok útján gondoskodnának. A peer-to-peer technológia nemcsak a könnyű elérésről és a megfelelő sebességről gondoskodna, hanem a másolásvédelmi technikák (DRM) megkerüléséről is, mivel erre nem lenne szükség.

A tesztelés jelenleg is zajlik, mintegy 6 ezer felhasználó részvételével. A nagy televíziós társaságok azonban egyelőre nem mutatnak érdeklődést a kezdeményezés iránt, jóllehet közelebbről meg nem nevezett források szerint a Warner Music egyes előadóinak már biztosított különálló csatornákat. A Velence Projekt irodái az Egyesült Államokon kívül Nagy-Britanniában, Hollandiában és Franciaországban is megtalálhatók, így igazi nemzetközi szolgáltatás indulhat be a következő évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik