Élet-Stílus

Még mindig népszerű a modemes csatlakozás

A rohamosan terjedő szélessávú internetes technológiák mellett még mindig sokan, a magyar internetezők mintegy 16 százaléka telefonos modem segítségével csatlakozik a világhálóhoz – derül ki a Tele2 felméréséből.

A Tele2 Magyarország a múlt héten saját betárcsázós előfizetőit kérdezte meg többek között arról, hogy milyen indíttatásból, milyen gyakran, és mire használják dial-up internet kapcsolatukat.


A felmérés kimutatta, hogy a szolgáltatást nagyrészt, 72 százalékban olyan előfizetők veszik igénybe, akiknek lakóhelyén egyáltalán nem, vagy csak nagyon magas áron érhető el szélessávú szolgáltatás. Ezen előfizetők 63 százalékát teljesen kielégítik a betárcsázós szolgáltatás nyújtotta lehetőségek. Az összes megkérdezett mindössze 44 százaléka tervezi, hogy a jövőben szélessávú szolgáltatásra áll át, de ezek nagy része is csak abban az esetben váltana, ha a szélessávú elérés ára 3.000 forint körülire süllyed.

Az ügyfelek megkérdezésekor kiderült, hogy több mint 90 százalékuk naponta használja világhálós kapcsolatát. Az előfizetők több mint fele naponta két óránál is többet, egyharmaduk legalább 1-2 órát tölt netezéssel. A felmérés megerősítette, hogy az elektronikus levél a betárcsázós internetezők körében is nagyon népszerű. A Tele2 ügyfeleinek 91 százaléka használja e-mailezésre kapcsolatát: 34 százalékuk minden alkalommal, 31 százalékuk gyakran él az internetes kommunikáció ezen eszközével.


Hírolvasásra és csetre is

Csaknem az összes válaszadó olvas a neten híreket valamilyen gyakorisággal, 17 százaléka pedig kifejezetten arra használja kapcsolatát, hogy a hírek között tájékozódjon. Az előfizetők 98 százaléka használja vagy használta már kapcsolatát a számára szükséges információk megszerzésére, 52 százaléka pedig kifejezetten tanulmányaihoz veszi segítségül a világhálót. Kétharmaduk gyakran, vagy akár minden csatlakozás alkalmával böngészik a neten.

Kevesebben ugyan, de a betárcsázós ügyfelek is használják a netet képek, zenék, videók letöltésére, továbbá ismerkedésre, csetelésre, valamint blogolásra is. A megkérdezettek 74 százaléka használta már képek letöltésére kapcsolatát, 20 százaléka gyakran használja a hálót csetelésre, 30-30 százalék pedig próbálta már a blogolást, valamint videók és zenék letöltését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik