Élet-Stílus

A FIFA-nál is Cannavaro a legjobb

A voksoláson szövetségi kapitányok, válogatottak csapatkapitányai, illetve klubedzők nyilvánítottak véleményt. A világbajnok olasz válogatott védője idén már elnyerte a France Football magazin Aranylabdáját. A második helyen a világbajnokság után pályafutását befejező Zinedine Zidane végzett, a harmadik helyre a Barcelona idén nem olyan fényes csillaga, Ronaldinho került. A női futballisták között a brazil Marta lett az első, megelőzve a német Renate Lingort és az amerikai Kristine Lillyt.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) év végi díjátadó gáláján külön jutalmazták a nyári németországi világbajnokság legjobbjait. A gólkirályi címért járó aranycipőt a német Miroslav Klose vehette át, megelőzve az argentin Hernán Crespót és a brazil Ronaldót.

Puskásra emlékeztek

A torna legjobb kapusa a világbajnok olasz válogatott hálóját őrző Gianluigi Buffon lett, aki a Lev Jasin-díjat kapta meg. A Juventus hálóőre nem vett részt a gálán, mivel pénteken a torinói klub két ifjúsági játékosa halálos balesetet szenvedett a gárda edzőtáborában. A világ legjobbjának választott kapust annyira megviselték a történtek, hogy nem utazott el Zürichbe.

A vb legjobb játékosának az olasz Andrea Pirlót választották, aki a francia Zinedine Zidane-t és a szintén olasz Fabio Cannavarót előzte meg.
A FIFA-nál is Cannavaro a legjobb 1

A nõknél a brazil Marta nyert (MTI/AP)

A világbajnokság legsportszerűbb csapatának holtversenyben Brazília és Spanyolország bizonyult.

A gálán Joseph Blatter, a sportszervezet elnöke emlékezett a 2006-ban elhunyt legendás játékosokra. A svájci sportvezető külön szólt a november 17-én elhunyt Puskás Ferencről, akit az elmúlt évszázad egyik legnagyobb játékosának nevezett. A résztvevők gyászszünettel emlékeztek az eltávozottakra.

Nincsen gyenge pontja

Sokak szerint nem az olasz védő volt az idei év legjobb játékosa, de ahhoz kétség sem férhet, hogy valóban kiemelkedő futballistáról van szó. Koncentrált, a játékkal együtt élő hátvédnek tartják, aki kitűnő fizikuma révén teljes erőbedobással tud csapatáért küzdeni 90 percen keresztül. Ugyan nem kimondottan magas, de figyelemre méltó az emelkedése, és a levegőben is ugyanolyan határozott, mint a földön.

Karrierjét az akkoriban Maradona nevével fémjelzett Napolinál kezdte, de csak meglepően későn, 20 éves korában debütálhatott a Serie A-ban, pont későbbi csapata a Juventus ellen.

Az argentin legenda távozása után anyagi gondjai támadtak az egyesületének, és ezért eladták a Parmának. Itt játszott először Liliam Thurammal és Gianluigi Buffon-nal, és az olasz bajnokság legbiztosabb védelmét alkották. Carlo Ancelotti irányításával 1997-ben a Parma történetének legjobb szezonját a második helyen zárta. Pár évvel később az UEFA-Kupában és az Olasz Kupában ért a csúcsra Cannavaro, akinek a teljesítményére az Internazionalénál is felfigyeltek. 2002-ben Milánóba igazolt, de két évre rá már a Juvéban játszott, újra együtt Thurammal és Buffonnal. Itt nyerte 2005-ben első scudettóját a védő, amit idén is megismételt a csapat, ám a bundabotrány miatt mind a kettőt elvették az egyesülettől.

Elhagyta az Öreg Hölgyet

Nyáron Cannavaro a Real Madridba igazolt. A 33 éves védő saját bevallása szerint hűséges maradt volna az Öreg Hölgyhöz, de a korára való tekintettel hozta meg a döntést. “Szeretnék mindig a legmagasabb szinten játszani, de erre a Juvénél nem volt lehetőségem, hiszen két évig nem szerepelhet a Bajnokok Ligájában.” – indokolta a döntését a hátvéd.

Cannavaro már fiatal korában megízlelhette a siker ízét: kétszer is Európa-bajnokságot nyert az U21-es csapattal. A nagycsapatban 1997-ben mutatkozott be, és a mai napig 102 alkalommal húzhatta fel a címeres mezt. Nála csak ketten, a legendás Paolo Maldini (126) and Dino Zoff (112) szerepeltek többször az olasz válogatottban.

Idén a csúcsra ért

Játszott a 1998, 2002 és természetesen az idei vébén, és a legutóbbi két kontinensbajnokságra is elhívta az aktuális szövetségi kapitány. Paolo Maldini 2002-ben visszavonult a válogatottságtól, és ettől kezdve Cannavaro volt az azzurik csapatkapitánya. Az idei németországi világbajnokságon zseniálisan fogta össze a védelmet, amely mindössze két gólt kapott a végül aranyéremmel záró alakulatban, csak Cristian Zaccardo (öngól) és Zinadine Zidane (tizenegyesből) tudta bevenni Buffon kapuját. Cannavaro a határozottsága mellett rendkívülien sportszerűen játszott, az egész tornán egyetlen egyszer sem kellett figyelmeztetnie a játékvezetőknek.

Az év férfi labdarúgója:
1. Fabio Cannavaro (olasz, Juventus/Real Madrid)
2. Zinédine Zidane (francia, Real Madrid)
3. Ronaldinho (brazil, FC Barcelona)

Az év női labdarúgója:
1. Marta (brazil)
2. Kristine Lilly (amerikai)
3. Renate Lingor (német)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik