Élet-Stílus

Egy pécsi orvos lett az év feltalálója

Az érrendszeri betegségeket hanghullámokkal kezelő orvosi műszer kifejlesztéséért Nashwan Khaled lett az idén az év feltalálója Magyarországon. Az elismerést hétfőn adták át Budapesten.

Nashwan Khaled, a jemeni származású, 16 éve Magyarországon élő pécsi orvos szerkezete szerepelt a hazai feltalálók munkái közül a legsikeresebben az idei nemzetközi találmányi kiállításokon, ezért érdemelte ki ő a vándorserleget, és az első helyezettnek járó elismerést – mondta Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesületének (MFE) főtitkára.

Idén kilenc nemzetközi találmányi kiállításon – például Szöülban, Moszkvában, Párizsban – összesen 70 téma bemutatásával szerepeltek magyarok, és 79 díjat sikerült elnyerniük. Az év feltalálója-díj nyertese három helyszínen is aranyérmet kapott. Magyarország az európai uniós államok között átlagon felüli teljesítménnyel szerepel a találmányok hasznosításában. Szemben az átlagos 5-10 százalékkal, a Magyarországon feltalált új tárgyak 20 százalékát sikerrel hasznosítják.

Magyarország az új találmányok számát tekintve világviszonylatban a fejlődő országok mellett szerepel: míg az 1980-as években évente 500 találmányt jegyeztek be Magyarországon és 30-at Dél-Koreában, addig 2006-ban itt 69 volt a találmányok száma, a távol-keleti országban pedig 1800.

Nashwan Khaled, aki az idei hazai díjazottak között – például egy aerobik-roller, egy papírbili, egy, a gyermekek számára készített gyógycipő és egy mobil hulladék-feldolgozó készülék feltalálója előtt – első helyezést ért el, elmondta: a perifériás érszűkület kezelésére szolgáló találmányát három éve használják a magyar betegek gyógyítására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik