Élet-Stílus

Újabb űrséta vár a Discovery űrhajósaira

Elvégezték az előírt külső szerelési munkák nagy részét a Discovery űrhajósai szombati űrsétájuk során a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), de újabb űrsétát kell tenniük egy napelemtábla összecsukása érdekében - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) houstoni irányítóközpontja.

Az amerikai Robert Curbeam és Sunita Williams űrrepülése során immár harmadszor végzett külső szerelési munkálatokat a mintegy 350 kilométeres magasságban keringő ISS-en. Az asztronauták az eredetileg mintegy hat órára tervezett, ám végül hét és fél órásra nyúlt űrséta során befejezték az energiaellátó, illetve hűtőrendszer beüzemelésével kapcsolatos feladataikat, köztük az energiaellátó rendszer állandó áramforrásra történő átkapcsolását az eddig alkalmazott ideiglenes forrásról. E feladatok elvégzése volt szombati munkanapjuk elsődleges célja.

Idő hiányában nem tudták azonban befejezni az űrhajósok egy régi napelemtábla összecsukását. Erre azért van szükség, hogy a berendezést az ISS egy másik pontjára helyezhessék át, helyet adva az új napelemeknek, amelyek állandó forgómozgást végezve – celláikat mindig a Nap felé fordítva – a legnagyobb hatékonysággal “nyelik el” a napsugarakat. A régi napelemtáblát – a NASA meghatározása szerint 56 százalékos mértékig – korábban már sikerült összecsukni, ám egyes alkatrészei beragadtak. Az asztronauták most ezen próbáltak segíteni, de kétórás kimerítő próbálkozás után is csak további 9 százaléknyit húzódott össze a szerkezet.

A NASA szerint ez még mindig nem elegendő, ezért a hivatal egy döntött, hogy az űrhajósok jövő hétfőn újabb űrsétát tesznek; ez erdetileg nem szerepelt a repülési tervben. Az újabb külső szerelés miatt a a Discovery legénysége a tervezettnél egy nappal később, jövő pénteken tér csak vissza a Földre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik