Élet-Stílus

Ötödik és vb-induló a magyar csapat

A magyar válogatott hét góllal legyőzte a hazaiak csapatát, és ezzel ötödik helyen végzett a svédországi női kézilabda Európa-bajnokságon. A stockholmi sikerrel Németh András szövetségi kapitány együttese kvalifikálta magát a jövő évi franciaországi világbajnokságra és a 2008-as macedóniai kontinensviadalra.

A mérkőzés Mehlmann góljával indult, de a hazaiak gyorsan fordítottak és a negyedik percben már 3-1-re vezettek. A sok magyar hiba után a Görbicz helyett kezdő Siti talált újra hálóba, Tóth Tímeáék akcióiba azonban ezt követően sem volt igazi átütőerő, a lelkes hazaiak pedig éltek a lehetőséggel és tíz perc után már 7-4-re vezettek. A kissé ijesztő kezdés után a védekezés és Pálinger teljesítménye feljavult, így a svéd kapu előtti gyenge játék ellenére közelebb került ellenfeléhez Németh András csapata, és a 17. percben már csak 8-7 volt az állás a hazaiak javára.

Kilenc perccel a szakasz vége előtt aztán a félidő közepén becserélt Görbicz egyenlített, majd egy Pálinger bravúr után Szűcs a vezetést is megszerezte, a hajrát így kedvező helyzetből kezdte a továbbra is jól védekező magyar gárda. A sorra hatástalanított a svéd akciók mellett ekkor már elöl is jobban ment Mehlmannéknak, ennek köszönhetően a 26. percre háromra, majd kisvártatva hatra hízott a különbség. A hazaiak egyetlen veszélyes embere, Chrifi ugyan a lefújásig megszerezte hetedik gólját, a 17-12-es magyar előny így is megnyugtató volt a szünetre.

A fordulás után úgy tűnt, ott folytatja a válogatott, ahol néhány perccel korábban abbahagyta: egy labdaszerzést Görbicz váltott gólra, erre azonban két gyors svéd találat volt a válasz. A hazaiak lendületét ugyanakkor a magyar fal gyorsan megfékezte, így a 40. percre sem csökkent az előny, annak ellenére, hogy kétszer is emberhátrányban játszottak Szűcsék. A különbség így percekig alig változott. Kisebb zavar a 45. percben állt be a magyarok játékába, noha jól védekezett a csapat, előnye háromra olvadt.

A hullámvölgy azonban nem okozott különösebb gondot, s az utolsó tíz percre fordulva ismét öt gól volt különbség. A világ- és Európa-bajnoki kvalifikáció egyre kézzelfoghatóbbá vált, a feladat pedig az előny őrzése maradt Görbiczék számára. Ez nem is okozott gondot nekik, sőt, a svédek egyre kapkodóbb és pontatlanabb játékát gólokkal büntették, így az 55. percre (30-23) végleg eldöntötték a mérkőzést. A mintegy 100 fős szurkoló tábor által bíztatott magyar válogatott végül 32-25-ös győzelemmel és ötödik hellyel zárta Eb-szereplését, és emellett megszerezte a 2007-es világ- és 2008-as Eb-indulás jogát.


“Nagyon fontos mérkőzés volt ez a számunkra, hiszen a jövő évi világbajnokságra és a 2008-as Európa-bajnokságra is biztosíthattuk a helyünket. Ezért is örülök, hogy jó játékkal sikerült győznünk. Gyors, tehetséges svéd válogatottat tudtunk biztosan legyőzni, amely egyre közelebb kerül a legjobbakhoz” – nyilatkozta Németh András szövetségi kapitány.

Női kézilabda-Eb, Svédország, az 5. helyért:
Magyarország-Svédország 32-25 (17-12)
Gól:
Mehlmann 8/4, Balogh 6, Vérten 4, Görbicz 4, Szűcs 3, Szamoránsky 3, Ferling 2, Borbély 1, Siti 1, illetve Chrifi 9/3, Helgesson 3, Wielfredén 3, Eriksson 3, Flognman 2, Enström 2, Boson 1, Holmgren 1, Torstensson 1.
Kiállítások: 6, illetve 2 perc
Büntetők: 5/4, illetve 4/3


Elődöntő:
Norvégia-Franciaország 28-24
Oroszország-Németország 33-29 (16-13)


A vasárnapi program:
A 3. helyért: Németország-Franciaország, 13:30
Döntő: Oroszország-Norvégia, 16:00 (m1, élő)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik