Élet-Stílus

A Skype a jövő ingyenes mobilszolgáltatója?

Egyre többen gondolják, hogy a Skype átveheti a jelenlegi mobilszolgáltatók szerepét. Az erősödő versenyben a felhasználók is nyerhetnek azzal, ha egyetlen készülékkel akárhonnan akárkit felhívhatnak, esetleg videohívással is, ingyen.

A mai, mobiltelefonnal elárasztott világ is csak egy lehetséges elképzelés volt, amikor még egy aktatáskányi, „60-as” rádiótelefont kellett cipelni. A technológiai fejlődés azonban igen gyorsan túllépett a mobilok korai generációján. Most ismét egy új eszköz, a Skype-telefon tűnt fel a láthatáron.

A sikere és a jövője leginkább attól függ, hogy megjelenésére mit reagálnak a mobilszolgáltatók és a készülékgyártók. Az már korábban is kiderült, hogy az immár több mint 100 millió regisztrált felhasználóval rendelkező, ingyenes hang-, video- és szöveges kommunikációs szoftvert alkotói kezdettől fogva hordozható eszközre tervezték. A kérdés csupán, hogy ki alkalmazkodjon: a Skype vagy a mobilszolgáltatók?

Skype a számítógépen és azon túl

A Skype maga és számos hardvergyártó is kínál a számítógéphez az USB-portra köthető telefont. Ezek voltaképpen hangszóró-/mikrofon-/billentyűzettoldalékok, amelyek a szoftver kezelőfelületét hosszabbítják meg. Mostantól azonban azt fogjuk Skype-telefonnak nevezni, amely számítógép nélkül működik: intelligens, mert saját maga futtatja a mobilkörnyezetre adaptált Skype-szoftvert.

A Skype a jövő ingyenes mobilszolgáltatója? 1

Az ingyen nettelefon legyõzheti a hagyományos mobilt.


A Skype négy ilyen terméket jelentett be még a nyáron: a Belkin, a Edge-Core, a Netgear, és az SMC Wi-Fi telefonjai hasonló szolgáltatási csomaggal jelentek meg az őszi kínálatban. A hazai vásárlók egyelőre a Netgear-készülékkel találkozhattak itthon, ugyanis ez elérhető mintegy 65 000 forintos áron.

Megerősítetlen sejtések szerint az Edge-Core készülék a Netgear, az SMC meg a Belkin átcímkézett változata, azaz voltaképpen két független termék létezik – ha a Belkin és a Netgear belseje nem azonos. Ellenkező esetben csak egyetlen hivatalos Skype-telefon született. Ami, az alábbiak fényében meglehetősen logikus lenne.

Rendkívül szoros és bensőséges kapcsolat szükséges a hardvergyártó és a Skype között, ugyanis a Skype biztonságossága attól függ, hányan ismerik a szoftvert. A Wikipedia bejegyzésírója szerint nem lehet nyilvánosságra hozni a Skype titkosítását, mert az nem elég erős ehhez. A titkosítás ugyan fejlett, (szakkifejezéssel) nyilvános kulcsú, de a védelemhez hozzátartozik, hogy az eljárás nem nyilvános, és a programkód kialakításakor nem kevés erőfeszítést fektetnek be a visszafejtés megakadályozására. Eddig sikerrel.

Élmények

A Netgear SPH101 készüléket egyelőre ugyan csak hanghívásra lehet használni, de ez egy telefonnál nem feltétlenül hiányosság. Annak rendje-módja szerint egyszerűen és könnyen be lehet kapcsolni a nyilvános WiFi-hálózatokban és viszonylag könnyen a titkosítottakban.


A Skype a jövő ingyenes mobilszolgáltatója? 2

Megjelentek az elsõ igazi Skype-mobilok.


Mint minden szoftver, ez is időnként lefagy, viszont amikor működik, akkor majdnem olyan, mint PC-s Skype. Kicsit rosszabb a hangminőség, kicsit visszhangosabb és kicsit többet késleltet, mint a mobil, de lehet beszélni. Akkor, amikor a partner aktív, és addig, ameddig akarunk – ingyen. Illetve otthoni internetelőfizetéssel avagy ingyenes hot-spotról. Ha van SkypeOut-unk, akkor vezetékes és mobilszámokat is hívhatunk a Netgear-telefonon át, sőt már SMS-t is küldhetünk. (A SkypeOut nem ingyenes, de olcsó, Magyarországról ugyan nem nagyon egyszerű fizetni érte – mert interneten használható hitelkártya kell hozzá – de lehetséges.)

Kristálygömb

A Skype-ot a megszületése óta a hagyományos telefon gyilkosának tartják. Ebből annyi igaz, hogy a Skype is egyfajta VoIP- (voice over IP, internetes hangkapcsolat) technológia, márpedig minden forrás azt állítja, hogy a VoIP-é a jövő, illetve már meglehetősen nagy részben a jelen is. A Skype-telefonok megjelenése óta a média a mobiltelefont is veszélyben érzi. Abban az utópiában, amelyben minden lakott területen ingyenesen, WiFi-n lehet internetezni, és mindenkinek van Skype-telefonja, valóban nincs szükség külön mobiltelefon-hálózatra.

Mégis, néhány körülmény arra utal, hogy ez az utópia nem fog megvalósulni. Elsősorban az, hogy a Skype úgynevezett P2P technológia, minél több az aktív használó, annál „jobb” a rendszer, mert mindenki hozzájárul annak működéséhez. Azonban ha több a gyengébb teljesítményű számítógép a rendszerben a Skype minősége romolhat.

Másodsorban nincs mindenhol WiFi és nem is lesz. Elképzelhető az a változat, hogy a mobilkészülék-gyártók gyilkos és minden ésszerűséget nélkülöző versenyében a WAP, MMS, kamera, mobilvideó mellett meg fog jelenni a WiFi (ez a folyamat már megindult) és a Skype-képesség. És a készülék magától fog átkapcsolni Skype-ra, ahol lehet.

Harmadsorban a mobilkészülék-gyártók és a kommunikációs szolgáltatók között fennálló kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolat inkább a WiFi, illetve ennek utódjára épülő telefonok kialakulásához vezet majd, vagyis egy sajátos, P2P-jellegű technológia világszabvánnyá válásához. Ebből az üzletből azonban kimaradhat a Skype.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik