Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Tankcsapda vagy Csak szex

Hétvégére Tankcsapda- és KFT-koncertet, Macskafogó színházi előadást és Bomb The Jazz partit ajánlunk többek közt. Az otthonülőknek pedig Csak szexet és más semmit.

Itt van a karácsony előtti utolsó hétvége! Érdemes kimozdulni, mert például a Pecsában egymást váltja a Tankcsapda és a KFT, a Művészetek Palotájában a Győri Balett előadása, a Magyar Színházban pedig a Macsakfogó lesz. Még nem késő a (M)érték és a Van Gogh-kiállítás megtekintése sem. A notórius otthonülőknek pedig a Malénát és a magyar sikerfimet, a Csak szex és más semmit ajánljuk.
Kérdés, mint mindig: menjek vagy maradjak?


menjek…

péntek, december 15.


… Tankcsapda-koncertre a Pecsába


Menjek vagy maradjak – Tankcsapda vagy Csak szex 1

Karácsony előtt minden évben tiszteletét teszi a Pecsában Magyarország legnépszerűbb rockzenekara, a Tankcsapda. Lukács Lászlóék biztosra mennek: évről évre megtöltik a Pecsát, és iszonyú zúzós bulit nyomnak. Az egyre növekvő rajongótábor szintén biztosra megy: évről évre iszonyú zúzós bulit kapnak. Idén nyilván a néhány hónapja megjelent Mindenki vár valamit című album lesz a koncert főmenüje, de előételként és desszertként azért megkapják a rockerek a legjobb mérgeket, amelyek a debreceni trió boszorkánykonyhájából az utóbbi majdnem húsz évben kikerültek.



… Hamlet balettelőadásra a Művészetek Palotájába


Menjek vagy maradjak – Tankcsapda vagy Csak szex 2

A Győri Balett Sosztakovics zenéjére gondolta újra a dán királyfi történetét. Shakespeare műve alapján Marie Brolin-Tani koreografált egy balett-álomtörténetet, amelynek középpontjában Hamlet és Ophélia szerelme áll. A balettet kelet-európai kontextusba helyezték, amit a díszletek, a jelmezek és a kiválasztott zenék jeleznek. Hamlet világa az ellentmondások – így a legromantikusabb szerelem és a legbecstelenebb árulás – világa. Eltáncolva is.

szombat, december 16.

… KFT-koncertre a Pecsába


Menjek vagy maradjak – Tankcsapda vagy Csak szex 3

Itt az év vége, minden valamire való zenekar megtartja a Nagy Éves Összefoglaló koncertjét. Ha valaki elalszik a Tankcsapda után pénteken valamelyik sarokban a Pecsában, könnyen lehet, hogy arra ébred, hogy valami őrült gitáros arról énekel, hogy a Tea jó dolog, vagy hogy Bábu vagy. Az idén 25 éves KFT nyáron végigkoncertezte szinte az összes jelentősebb hazai fesztivált, fennállása során talán ezeken adta a leglendületesebb és legkiforrottabb koncertjeit. Az Afrika, a Balatoni nyár és a többiek mellett olyan új dalokat is nyomnak Laár Andrásék, hogy „Lefejellek, köcsög” vagy „Miénk az utca”. Ez utóbbi dalok a zenekar Nem csupa angyal című idei lemezéről kerültek elő, amely 14 vadonatúj KFT-dalt tartalmaz. Már követhetetlen, hogy a KFT megszűnt-e valaha és csak időnként búcsúkoncertet ad, vagy nem szűnt meg soha, csak eltűnik néha egy ideig, de mindegy is: KFT-rajongók: Bál lesz a Pecsában!

… Bomb The Jazz-partira a Trafóba


Menjek vagy maradjak – Tankcsapda vagy Csak szex 4

A DJ Suhaid és Vázsonyi János fémjelezte klubsorozat töretlenül folytatódik a Trafó Bár Tangóban. A jazz és funk körüli zenés bolyongást továbbra is kiváló külföldi és hazai vendégek segítik. Ezúttal DJ Format, azaz Matt Ford érkezik Budapestre a ködös Albionból. Ő az egyetemes hip hop-örökség legfőbb brit védelmezője 17 éve, 16 évesen kezdett mixelni kazettás magnón. Azóta sok minden történt vele, adott ki a legendás Mo‘ Waxon, együtt turnézott DJ Shadow-val, idióta videoklipjeit szétjátsszák a zenetévék, néhány dolog viszont változatlan maradt: a korai hiphop iránti szeretete, ezzel együtt pedig az új technológiák iránti közönye. A hiphop Buster Keatonjaként azt vallja, a 80-as, korai 90-es évek városi feka zenéinél azóta sem csináltak jobbat, s maga is az öreg iskolás hagyományokat viszi tovább. Számítógépet így egyáltalán nem használ, hangmintáit kizárólag régi jazz- és funklemezekről szedi – gyakran magyar barázdákat is újrahasznosítva (Zalatnay, Metro, Bergendy stb).

…Katatonia-koncertre Újpestre


Menjek vagy maradjak – Tankcsapda vagy Csak szex 5

A goth metált játszó svéd Katatonia négy másik zenekar – az olasz Klimt 1918, a magyar Variola és P.O.T. és a világ egyik legismertebb dark-electro csapata, az amerikai Crüxshadows – társaságában koncertezik az újpesti Ady Endre Művelődési Központban. A Katatonia 1993-ban készítette el első lemezét (Dance Of December Souls), azóta a skandináv metál első számú zenekarává nőtte ki megát. A Katatonia saját műfaji védjegyévé avatta azt a szomorú, s közben mégis lendületes, tipikusan északi rockzenét, amely valahol a doom metál és a goth metál között helyezkedik el.

vasárnap, december 17.

…Sunday Rulers-partira a Süss fel napba


Menjek vagy maradjak – Tankcsapda vagy Csak szex 6

A fiatal hazai reggae- és dancehall-üdvöskék, a Love Alliance és az Irie Maffia alkalmi fúziójából születő „Sunday Rulers“ nem egyszerű partiteremtő, hanem zenés és szórakoztató történelemórák ceremóniamestere. E tanórák tananyaga a jamaikai zene feltárt és még sokak számára felfedezetlen kincsesládájának legfényesebb darabjai és korszakai a 60-as évek elejétől, az early 80‘s-ig, a foundationtól kezdődően a rocksteadyn át a lovers- és deejay-stylon át egészen a korai dancehallig. Igazi vasárnapi lazulás várható a Süsüben…

…Macskafogóra a Magyar Színházba


Menjek vagy maradjak – Tankcsapda vagy Csak szex 7

Annak idején Nepp József és Ternovszky Béla kultusszá vált rajzfilmje elvarázsolta a közönséget a macskák és egerek között zajló örökös, de modernizált gengszterháborújának történetével. Most ismét terítékre kerül a mese, de új felfogásban. A híres rajzfilm immár halhatatlan figurái áttáncoltak a színpadra, és az elmúlt szezonban Pécsett hatalmas sikert aratva kezdték meg – előreláthatólag – országos körútjukat. A történet nagy vonalakban követi a rajzfilm cselekményét, de – lévén, hogy színészek játsszák és nem rajzolt mesefigurák, hangsúlyozottan rólunk, esendő, csetlő botló, kényszerhelyzetben hősies, nyugodt körülmények között kicsit lusta, kicsit falánk, ha lehet konfliktusokat kerülő emberekről szól a musical. Vannak benne filmekből jól ismert üldözési jelenetek, árulók és mindvégig kitartók, az ellenségeskedést nem ismerő macska- és egérgyerekek, és persze szerelem, olyan mély, mint lehetett Rómeóé és Júliáé. A zeneszerző: Szikora Róbert.

… moziba

Casino Royale



Menjek vagy maradjak – Tankcsapda vagy Csak szex 8

Martin Campbell kicsit ugyanazt csinálta a Bond-univerzummal, amit tavaly Cristopher Nolan Frank Miller nyomán a Batman-mitológiával: megigazította, átfazonírozta, a hangsúlyokat megvariálta. Bond figuráját pedig keményebbé, férfiasabbá és darabosabbá tette, mint eddig bármikor.

bővebben>>

…kiállításra

Van Gogh


Menjek vagy maradjak – Tankcsapda vagy Csak szex 9

Száz év után Van Gogh-kiállítás nyílik Közép-Európában, közelebbről a Szépművészetiben, ahol a holland festő mintegy 80 alkotását mutatják be. A Magyarországon 400 millió forintos rekordbüdzséjű rendezvényre rekord félmilliós nézőszámra számítanak.

bővebben>>


(M)érték



Menjek vagy maradjak – Tankcsapda vagy Csak szex 10

A fotóművészet történetének tíz legnagyobb alakja közül öt magyar származású. (És mind az öt kivándorolt az országból…) Az Ernst Múzeumban közös kiállításon láthatjuk Kertész, Capa, Brassai, Moholy-Nagy és Munkácsi világhírű képeit. A szervezők szerint a gyűjtők „térden csúszva jönnének el Hegyeshalomtól a Nagymező utcáig, hogy akár egy fotót is megszerezzenek.”

bővebben>>

…síelni

Menjek vagy maradjak – Tankcsapda vagy Csak szex 11


Bár egyelőre a legtöbb síterep hóhiánnyal küzd, és a szokatlanul enyhe december miatt sok helyen még a hóágyúzás sem hozhat eredményt, a FigyelőNet összegyűjtötte a szóba jöhető síparadicsomokat, és a hójelentésben arról is tájékozódhat, hogy érdemes-e elindulni.

Sívilág mellékletünket itt találja >>

…fürdőbe

Menjek vagy maradjak – Tankcsapda vagy Csak szex 12



Egy hosszan tartó partiról hazatérve nincs kellemesebb, mint még akkor hajnalban a meleg termálvízben kezdeni meg a regenerálódást. Egy hajnali fürdőzés után egészen biztosan nem lesz gond az alvással és a másnap is sokkal jobban kezdődik. Fürdőösszeállításunkból kiderül, hogy országszerte hová érdemes menni relaxálni.

Fürdőösszeállításunkat itt találja >>


maradjak…

…olvasni

Enki Bilal – A szörny ébredése

Menjek vagy maradjak – Tankcsapda vagy Csak szex 13


Akárcsak a képregénykönyv főhőse, a szerző is az egykori Jugoszláviában látta meg a napvilágot, igaz ő vagy 40 évvel előtte, 1951-ben (édesapja Tito szabója volt). Családjával kilencéves korában költözött Párizsba, és 14 évesen, René Goscinny, az „Asterix” alkotója hatására indult el a pályán. 1971-ben megnyeri a Pilote magazin versenyét, ahol megjelenik első története, a „Bol maudit”. 1975 óta sorozatosan jelentet meg képregényalbumokat, az 1980-as „Nikopol”-trilógia az első, amit maga is ír meg. Bár Enki Bilal Franciaországban elsősorban képregényeivel vált híressé, Magyarországon először a részben számítógépes grafikával, részben filmes technikával készült Halhatatlanokkal vált ismertté, amely alapja a már említett Nikopol-téma. A Titkos fiók képregénykiadó most a mester Hatzfeld-tetralógiájának első részét hozta el, amely először 1998-ban jelent meg, második része 2004-ben, a harmadik része pedig 2006 májusában. A Szörny ébredése című első fejezet 2026-ban játszódik. A sötét jövőben az Obscurantis Order a világot és a tudást fenyegeti. Behódoltat mindenkit, aki a kultúrát, a történelmet képviseli, és saját harcosává alakítja. Mindeközben három testvér keresi egymást. A három testvér Szarajevóban született, 1993 augusztusában. Egy ágyban nőttek fel, a gránát ütötte lyukon a csillagos ég látványával. Nike, Leyla és Amir nem is tudna egymásról, ha Nikenak (ejtsd: Nájk) nem lenne különleges emlékezőkészsége. Apránként, naponta jut vissza az időben, egészen születése pillanatáig. A képregényt nem ajánljuk gyerekeknek. Nemcsak amiatt, hogy néhol naturálisan mutatja be az emberi testet és a vért, hanem mert a felvillantott jövőkép talán még a Brazilnál vagy a Szárnyas fejvadásznál is reményetelenebb.


… tévézni

Péntek, december 15.
22.00, m2

Maléna


Menjek vagy maradjak – Tankcsapda vagy Csak szex 14

Maléna a napsütötte, álmos szicíliai kisváros szépe, igéző és ellenállhatatlanul vonzó fiatal nő. Nemrég költözött ide, a férje a fronton van, és amikor csak végigmegy az utcán, férfiak vágyakozó tekintete és feleségek irigy pletykái kísérik minden lépését. Vézna, tizenéves srácok követik biciklijükön mindenhová, hogy lélegzetelállító szépségét minél tovább csodálhassák. A fiúk között van az élénk fantáziájú Renato, akit vágyai a fantázia világának váratlan magasságába röpítenek. Ám ahogy az évek telnek, Malénának – és az őt titkon csodáló Renatónak is – szembesülnie kell a könyörtelen valósággal…
Az Oscar-díjas Giuseppe Tornatore (Cinema Paradiso, Az óceánjáró zongorista legendája) a tőle megszokott magas színvonallal és elmélyült érzékenységgel készített erotikus, mulatságos, megható és megrázó alkotást a kamaszkor ábrándos gyötrelmeiről, a felnőtté válás keserédes ébredéséről, a vágyak végzetesen csalóka világáról és a boldogság törékenységéről. Operatőr: Koltai Lajos.

szombat, decemer 16.
21.10, m1

Várj, míg sötét lesz


Menjek vagy maradjak – Tankcsapda vagy Csak szex 15

A sittről frissen szabaduló Mike Talman (Richard Crenna) hamar bajba kerül. Egy ismeretlen házaspár lakásán gyilkosságot próbálnak a nyakába varrni, amennyiben nem vállalja el a neki szánt piszkos munkát. A repülőtéren a drogfutár furfangosságának köszönhetően egy mit sem sejtő férfihoz, Sam Hendrixhez (Efrem Zimbalist Jr.) kerül egy heroinnal tömött baba. Talman feladata a Hendrix házaspár lakásán felkutatni a játékot. A férfi a kényszerű feladat érdekében a feleség, Susan (Audrey Hepburn) bizalmába férkőzik, ám arra nem számít, hogy a vak nő iránti vonzalma milyen veszélyeket rejt…

Vasárnap, december 17.
20.00, RTL Klub

Csak szex és más semmi


Menjek vagy maradjak – Tankcsapda vagy Csak szex 16

Dóra (Schell Judit) egy nap rádöbben, hogy vőlegényének felesége és gyereke van. A csinos, vonzó dramaturgnak elege lesz a pasikból. Legjobb barátnője, a szintén állandó pasiproblémákkal küzdő Zsófi (Dobó Kata) tanácsára hirdetést ad fel: „Vonzó fiatal nő negatív AIDS-teszttel rendelkező szexpartnert keres.” s innentől kezdve nincs megállás! Feltűnik egy sármos színész Tamás személyében (Csányi Sándor), egy sikeres zeneszerző (Seress Zoltán), egy kifőzdés török fiú (Czapkó Antal) és máris összegabalyodott minden. De aztán – ahogy az már csak lenni szokott – bekopog az ajtón a szerelem. Szórakoztató magyar film Goda Krisztinától, könnyed vasárnapi kikapcsolódás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik