Élet-Stílus

Kilencmilliárdot áll a kormány a Pécs–2010 projektből

Megkötötték az Európa kulturális fővárosa 2010 program (EKF) kilencmilliárd forintos működési költéseinek finanszírozási szerződését, melyet Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Tasnádi Péter, Pécs polgármestere írt alá a baranyai megyeszékhelyen pénteken.

A szerződés biztosítja a felvezető években és 2010-ben a művészeti munka, a reklám- és marketingköltségek, bérek, és más dologi kiadások fedezetét. A kilencmilliárd forint 40 százalékát a központi költségvetés, a fennmaradó részt a pécsi önkormányzat és támogatók teremtik elő.

Hiller István a programot a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb kulturális vállalkozásának nevezte. Az EKF olyan lehetőség, amely eddig soha és 2016-ig biztosan nem adatik magyar városnak. Bár a címet egy magyar város kapta, a siker az egész ország dicsősége lesz – mondta. Mint hangsúlyozta, a program hazai szereplői arra vannak késztetve, hogy ne csak a partnervárosok, Essen és Isztambul képviselőivel, hanem egymással is összefogjanak, együttműködjenek.

Tasnádi Péter arról szólt, hogy Pécs a mintegy 45 milliárd forint összköltségvetésű EKF révén 2010-ig egyedülálló fejlesztési lehetőségek előtt áll, és reményei szerint a munkába civilek és más partnerek is bekapcsolódnak.

A polgármester a sajtó képviselőinek bemutatta Méhes Mártont, az EKF csütörtökön megválasztott művészeti igazgatóját, és Kiss Tibor általános igazgatót. Hiller István a vezető tisztségviselőkkel kapcsolatban megjegyezte: mindketten élvezik a kormány bizalmát és támogatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik