Élet-Stílus

Hanukai Ünnepség a Nyugati téren

Zsidó közösségi vezetők, miniszterek és közéleti személyiségek gyújtják meg sok száz ünneplő részvételével a legnagyobb Menóra lángjait.

Immár kilencedik éve, hogy a Chábád Lubavics – Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület valamint az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség minden évben nyilvános hanukai ünnepséget rendez a budapesti VI., Nyugati téren. Az egyhetes ünnepségsorozat mára Európa legnagyobb zsidó utcabáljává és nyilvános zsidó ünnepségévé nőtte ki magát.


Az idei ünnepségsorozatot a magyar zsidó vezetőkön túl jelenlétével több közéleti személyiség és politikus is megtiszteli, többek között David Admon, Izrael Állam magyarországi nagykövete; Dr. Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke; Kiss Péter, szociális és munkaügyi miniszter; Köves Slomó rabbi, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija Rogán Antal, V. kerület polgármestere; Dr. Szekeres Imre, honvédelmi miniszter; Dr. Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ elnöke; Tarlós István, a FIDESZ frakcióvezetője.


Európa legnagyobb zsidó utcabáljára a Nyugati téren 2006. december 16. és 21. közötti estéken 18 órakor kerül sor.


A Kr. e. II. század közepén a Júdeát kormányzó görög uralkodó IV. Antiochosz, az eddig vallási önállóságot élvező Júdeában korlátozó intézkedéseket vezetett be, hogy elősegítse a hellenizmus térhódítását. Többek között elhelyezte Zeusz szobrát a szentélybe és arra kötelezte a zsidókat, hogy a Tóra szigorú tilalmát megszegve boruljanak le a városokban körülhordozott bálványok előtt. Ennek hatására egy Modiin nevű kisvárosban a Hasmoneus családból származó Mátitjáhu felkelést robbantott ki, majd fia, Júda Mákábi vezetésével egy maroknyi zsidó csapat győzelmet aratott a túlerőben lévő szír-görögök felett, megtisztították a szentélyt, és újból felavatták azt. Ennek emlékére nevezték el az ünnepet hanukának, ami héberül „felszentelést” jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik