Élet-Stílus

Nem sikerült a bravúr, vereség Norvégiától

A magyar válogatott három góllal kikapott Norvégia csapatától a svédországi női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének záró fordulójában, Göteborgban. Ezzel Németh András együttese szombaton az ötödik helyért léphet pályára a svédek ellen.

A magyar csapat azzal tudattal lépett pályára, hogy legalább hat góllal kellett győznie az elődöntőbe kerüléshez. Németh András szövetségi kapitány ugyanakkor korábban elmondta, nem szabad számolgatni, a győzelem az elsődleges cél.


Gyorsan megléptek a norvégok

Az elszánt magyar lányok keményen kezdtek, s ugyan a címvédő norvégok szereztek vezetést, gyorsan jött rá a válasz. A 4. percben előbb a délelőtti edzést kihagyó Pálinger védett hetest, Görbicz pedig értékesített egyet, így vezetéshez jutott Németh András együttese. A norvégok azonban gyorsan fordítottak, majd néhány gólváltást követően több magyar hibát is kihasználtak, s a kilencedik percre három, a 12. percben pedig már négy találat volt az előnyük. Ekkor elúszni látszottak a magyarok reményei, ráadásul az ellenfél kapujánál továbbra is rengeteg volt a hiba, és a védekezés sem volt tökéletes, állandósult a 4-5 gólos hátrány.

A szünet előtti utolsó tíz percre Görbicz, Ferling és Siti egyszerre volt támadásban a pályán, és ez gólokat eredményezett. A kapuban Pálingert váltó Herr két bravúrja és Szűcs két gyors találata után pedig kettőre olvadt a hátrány. A hajrában is jól összpontosított a magyar válogatott, amely az utolsó percre egyenlített, igaz Hammerseng találata és Balogh elpuskázott lehetősége miatt a norvégok mehettek egygólos előnnyel a pihenőre.


A nagy akarás most kevés volt


A feladat a második félidőre még nehezebbé vált, hiszen hét góllal kellett volna nyerni a szakaszt, ráadásul az első percben magyar emberelőny ellenére a skandinávok szereztek gólt. Ezt követően percekig felváltva estek a találatok, az idő fogyott, az ellenfél pedig biztosan őrizte előnyét, sőt, a 40. percre ismét hatra, majd hétre növelte azt.

Az elődöntőbe jutás kérdése így gyorsan eldőlt, a magyarok számára pedig az maradt a kérdés, szépen zárják-e a középdöntőket. Ekkor előbb Siti, majd Ferling irányított, s ugyan a támadásokat többnyire sikerült góllal zárni, a norvégok is rendre betaláltak, és maradt az öt gól körüli különbség. A hajrában mindent megtett Németh-csapat, hogy utolérje riválisát, ám három gólnál közelebb egyszer sem került hozzá, végül 34-31-re kikapott, és elszenvedte második vereségét. A magyarok a svédekkel játszanak az 5. helyért.

Középdöntő, 3. forduló,
I. csoport (Göteborg):

Norvégia-Magyarország 34-31 (17-16)
Gól:
Hammerseng 8/2, Johansen 7, Aamondt 7, Lybekk 5, Nostvold 2, Breivang 2, Riegeluth 2, Kr. Lunde 1, illetve Görbicz 6/6, Tóth 5, Mehlmann 5/1, Balogh 3, Ferling 3, Szűcs 3, Szamoránsky 2, Kirsner 2, Borbély 1, Siti 1
Kiállítás: 6, illetve 4 perc
Büntetők: 4/2, illetve 8/7

További eredmények:
Németország-Macedónia 23-20
Lengyelország-Ausztria 33-24

A végeredmény: 1. Norvégia 10 pont, 2. Németország 8, 3. Magyarország 6, 4. Lengyelország 4, 5. Ausztria 2, 6. Macedónia 0.


II. csoport (Stockholm):
Oroszország-Spanyolország 31-24
Horvátország-Dánia 26-22
Franciaország-Svédország 28-23


A végeredmény: 1. Oroszország 10 pont, 2. Franciaország 6, 3. Svédország 4, 4. Horvátország 4, 5. Spanyolország 4, 6. Dánia 0


Szombati program:
Az 5. helyért: Magyarország-Svédország, 12:00
Elődöntő: Oroszország-Németország 14:30, Norvégia-Franciaország 17:00
Vasárnapi program:
A 3. helyért, 13:30. A döntő, 16:00

Ajánlott videó

Olvasói sztorik