Élet-Stílus

Kipusztult a világ egyik legöregebb állatfaja?

admin
admin

2006. 12. 14. 15:27

Egy szerdán befejeződött expedíció, amelynek célja a ritka fehér folyami delfin fölkutatása volt, teljes kudarcot vallott: egyetlen példányt sem pillantottak meg. Az expedíció vezetője szerint a világ egyik legidősebb faja gyakorlatilag kipusztult.

Mindezidáig a tudósok úgy gondolták, hogy a jangcei folyami delfin a világ talán legveszélyeztetettebb faja. Sajnos lehet, hogy múlt időbe kell tennünk ezt az állítást: a világ legveszélyeztetettebb faja volt. Egy fölkutatását célzó, most befejeződött expedíció ugyanis egyetlen példányt sem talált a fajból.

A jangcei folyami delfin vagy baiji (Lipotes vexillifer) félénk, majdnem vak emlős, amely úgy 20 millió éve élt bolygónkon. A kínai és külföldi tudósokból álló expedíció svájci társvezetője, August Pfluger szerint néhány egyed még megmaradhatott az ősi jangcei élőhelyükön, Kelet-Kínában, de ez nem elégséges a szaporodáshoz és a kihalás elhárításához.

„El kell fogadnunk a tényt, hogy a baiji gyakorlatilag kipusztult. Elvesztettük a versenyt” – jelentette ki Pfluger az expedíció által kiadott nyilatkozatban. – „Ez tragédia, nemcsak Kína, de az egész világ számára veszteség. Mindnyájan hihetetlenül szomorúak vagyunk.”


Kipusztulhatott a 20 millió éves faj.


Az emlős egyedszámának csökkenését valószínűleg elsősorban a túlhalászat és a hajóforgalom okozta. Ez utóbbi azért volt káros, mert zavarta a baiji táplálkozáshoz használt szonáros tájékozódó rendszerét. Bár a Jangce szennyezett, az expedíció által 30 mérföldenként vett vízmintákból nem mutattak ki nagy koncentrációban mérgező anyagokat, jelenti a tanulmány.

Pfluger 30 tudósból álló csapata csaknem hat héten keresztül kutatta át alaposan a Jangce 1000 mérföld (nagyjából 1600 kilométer) hosszú, nagy hajóforgalmú szakaszát, ahol valaha a folyami delfin élt. Az expedíció csúcstechnológiás távcsövekkel és víz alatti mikrofonokkal fölszerelt két hajója egyórás időközzel követte egymást, rádiókapcsolat nélkül, hogy az egyik hajó esetleges delfinészlelése ne befolyásolja a másikét.

Az 1980-as években úgy vélték, még körülbelül 400 baiji él a Jangcéban. Az 1997-ben végzett utolsó átfogó kutatáson 13 megerősített észlelés történt, és 2004-ben egy halász állította, hogy látott egy baijit. Legalább 20-25 delfin kellene ahhoz, hogy esélyt adjanak a faj túlélésére.

Az expedíció egy másik hanyatló egyedszámú édesvízi delfin, a jangcei simahátú barnadelfin helyzetét is föltérképezte. Ebből a fajból kevesebb mint 400 egyedet találtak.

„A simahátú barnadelfin helyzete ugyanolyan, amilyen a baijié volt 20 évvel korábban” – jelentette ki Wang Ding, az expedíció kínai tudósa a közleményben. „Számuk riasztó ütemben csökken. Ha nem cselekszünk hamarosan, ő is a baiji sorsára jut.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.