Élet-Stílus

Szuperkütyük karácsonyra

A fogyasztókért versengő cégek évről évre megpróbálják elkápráztatni vevőiket a civilizáció legújabb vívmányaival, melyek egyszerűbbé, kényelmesebbé, modernebbé teszik életünket. A FigyelőNet technológiai csapata összegyűjtötte az idei év öt olyan egyedi szerkentyűjét, ami a ráncfelvarrás helyett valódi újításokkal kápráztatja el a vásárlókat.

2006 a multimédia, a mobilitás és a vezeték nélküli eszközök éve is lehetne. Szuperkütyük karácsonyra 1Karácsony előtti toplistánk azoknak készítettük, akik szeretik a tenyérben hordható, csillógó, hipermodern készülékeket.

Multimédiás topmobil – Nokia N93


Szuperkütyük karácsonyra 2

A designra is komoly hangsúlyt fektettek.


A technológia fejlődését lekönnyebben talán a mobilkészülékeken lehet lemérni, hiszen ma már évente több száz új modell lát napvilágot. Az idei év a nagyfelbontású beépített kameráké és a 3G szolgáltatásoké volt. A rengeteg csillogó, okos készülék közül szerintünk a multimédiás mobilok kategóriájában a Nokia N93 jelű készüléke volt a leginnovatívabb. Első pillantásra ugyan a korábbi modellek továbbfejlesztett változatának látszik. Kicsit közelebbről megvizsgálva kiderül, hogy a bármely irányba elforgatható kijelzővel, illetve a 3,2 megapixeles Carl-Zeiss-optikával egy kompakt videókamerát és fényképezőgépet is kaptunk.

A szokványos telefonkamerákhoz képest a 3x optikai zoom és a szoftveres, kézremegést ellensúlyozó megoldás eredménye valóban jobban hasonlít egy amatőröknek szánt videokamera képességeihez. Az elkészített állóképek pedig azonnal nyomtathatóak, a nagy felbontásnak köszönhetően 10×15-ös méretben is makulátlan minőségben. A multimédia mellett nagy szerepet kapott idén az integritás is, így a csúcskészülékek a 3G, az EDGE, a GPRS és a Bluetooth mellett már tökéletes Wifi-támogatással is rendelkeznek, beépített szoftvereik révén pedig a kis kijelzőt leszámítva teljes értékű internetböngészést tesznek lehetővé. A készülék ára itthon 172 ezer forint.

VoIP – Netgear Skype-telefon


Szuperkütyük karácsonyra 3

Divattá válhat az ingyenes telefonálás.


A mobilitás ma már nemcsak a telefóniát célozza. A számítástechnika fejlődése is egyre inkább ebbe az irányba mutat. A néhány éve megszületett VoIP, azaz internetalapú telefóniabomba most fog igazán nagyot robbani, hiszen idén megjelentek az első olyan mobiltelefonra hasonlító készülékek, amelyekkel PC nélkül is elérhető az internettelefonálás.

A készülék bármely Wifi-hálózatra képes csatlakozni, majd ezután teljesen hétköznapi telefonként működik. Skype-kontaktjainkat a világ bármely pontjáról ingyenesen elérhetjük, illetve a Skype Out-szolgáltatással díj ellenében ugyan, de bármilyen vezetékes és mobil számot is hívhatunk, ami a külföldre sokat utazók számára komoly előny. Ám nem elképzelhetetlen a még nem internetező nagymama „Skype-osítása” sem.

Amennyiben nem nyilvános helyen használnánk a készüléket, akkor a WiFi alaptitkosítása, a WEP és WPA-PSK lehetővé teszi a titkosítást is, azaz otthon egy teljes értékű telefonná válhat, kiváltva a vezetékes telefon-előfizetést. Hozzá kell tenni, hogy ez a készülék csupán a változás kezdete, hiszen számos asztali okostelefon is képes kezelni a Skype-szolgáltatásokat és léteznek 2in1 készülékek is, amelyek integrálják a vezetékes lehetőségeket a Skype-telefonnal. A Netgear SPH101 készülék ára hazánkban 65 ezer forint.

Mp3-lejátszása drót nélkül – Logitech FreePulse


Szuperkütyük karácsonyra 4

Drót nékül könnyebb.


A vezetékektől való „elszakadás” a telefonokon kívül a multimédiában is tendencia. Az eddig csak otthoni drágább eszközöknél elérhető kényelmet kívánta átültetni a Logitech egyik új termékével a hétköznapokba, hiszen piacra dobta első vezeték nélküli fülhallgatóját. A kütyü a manapság divatos hátsópántos kivitelben készült el, könnyen és kényelmesen használható, akár hosszabb ideig is. Bizonyára többekkel előfordult már, hogy egy hirtelen mozdulattal kirántotta a zsebéből a kábellel együtt a lejátszót is, ami pár méterrel arrébb landolt, de megeshet extrémebb körülmények között, hogy a vezeték majdnem megfojtja gazdáját.

A Bluetooth 2.0 szabványt használó adatátvitel véget vet az ilyen baleseteknek, sőt nagyobb szabadságot ad a lejátszó elhelyezésére táskában, belső zsebben vagy bárhol néhány méteres körzetben. A Logitech főként az iPod-felhasználókat célozta meg a termékkel, így az adapter kompatibilis minden iPod készülékkel, de bármely 3,5 mm-es jackcsatlakozós készülékre is ráköthető, sőt bármely egyéb Bluetooth 2.0-t ismerő készülékkel működik, a mobiltelefonjukat mp3-lejátszóként használók legnagyobb örömére. Az eszközért Magyarországon 16 ezer forintot kérnek el a kábeltől szabadulni vágyóktól.

Sport – Nike + iPod Sport Kit



Szuperkütyük karácsonyra 5

A futásba is beleszól a technológia.


A fenti fülhallgató éppen azoknak lehet előnyös, akik sport közben sem mondanak le a zenéről, sőt szeretnék ötvözni a kettőt. A Nike és az iPod elsőre marketingfogásnak tűnő bejelentése meglepően pozitív értékelést kapott minden szinten. Az eddig is létező Nike futócipők és az Apple iPod zenelejátszók találkozása egy apró chipben testesült meg, ami egy fejlett lépésszámláló rendszer összehangolva az iPod rendszerével.

A készülék képes követni a megtett távot, sebességet, elégetett kalóriát becsül és ezeket a zenelejátszó kijelzőjén komplex módon meg is jeleníti. A tesztek szerint a cipő talpába applikálható lépésszámláló korrekt fejlesztés, felveszi a versenyt nagyobb és drágább társaival. Az igazi fejlődés viszont nem a termékben, hanem a köré épült közösségi szolgáltatásokban van. Az önmagukat futással edzésben tartók feltölthetik pontos statisztikájukat egy Web 2.0-s közösségi szájtra, ahol saját edzésterveket is lehet készíteni, de a versengők összemérhetik teljesítményüket a világ bármely pontján élő társaikéval.

Az ötlet ismét az Apple-t lökte előre, hiszen a Nike speciálisan kilyukasztott talpú cipői nem feltétlenül szükségesek az eszközhöz, hisz házilag is elkészíthető bármely cipőn a mélyedés. De már kaphatóak apró eszközök, amivel biztonságosan a cipőfűzőre rögzíthető a chip. Az iTunes-on keresztül viszont különböző edzéstervekhez mixelt zenei összeállítások is letölthetőek, illetve a nyolcezer forintos chip mellé a minimum 50 ezres iPodot is mindenképp meg kell venni.

Konzol, máshogy – Nintendo Wii



Szuperkütyük karácsonyra 6

A nagy verseny harmadik résztvevõje.


Aki viszont nem szeretne rendszeresen sportolni, de valahogy mégis le kell vezetnie a feszültséget, annak a Nintendo új konzolja kínál meglepően újszerű megoldást. Az utoljára hagyott termék valójában a legtöbb mai trendet magában ötvözi, így kiérdemelhetné a virtuális dobogó legmagasabb fokát. Konkurensei, az Xbox360 és a Playstation3 semmi extrát nem hoztak a teljesítménynövekedésen és a formátumváltásokon kívül a játékosok életébe, a közepes teljesítményű hardverrel rendelkező Wii viszont a mozgásérzékelős kontrollerjével azonnal belopta magát a játékosok szívébe. Az egéren, billentyűzeten és joypadon szocializálódott játékosoknak is szokatlan, ha kéz/karmozdulataival vezérelhet egy játékot, ami innentől kezdve nem fotelben tespedést jelent majd, hanem komoly testmozgást.

Beszámolók alapján az izomláz sem ritka eredmény, igaz akik túlzottan belemelegedtek a játékba, hajlamosak voltak sérüléseket vagy károkat okozni önmaguknak vagy környezetüknek. Ugyan a készülék nem igényli, hogy egy boksz-, tenisz- vagy akciójátékban teljes erőből suhintsunk, de valljuk be úgy az igazi. A játék legnagyobb előnye: amellett hogy szórakoztató, még a családot is összehozhatja egy kis közös játék idejére. A laikusoknak a legtöbb esetben a számítógépjátékokról egy órákon át szótlanul a kijelzőt bámuló tini jut az eszükbe, ebben az esetben viszont a teljes család együtt játszhat. A kiadott játékok is ebbe az irányba mozdulnak és nem kívánják lekörözni grafikailag a versenytársakat, de a konzolpiacon szokatlanul alacsony 70 ezer forintos ár is sokaknak csábító lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik