Élet-Stílus

Rasszistának kiáltották ki Mel Gibson új filmjét

admin
admin

2006. 12. 11. 19:31

Hasonlóan korábbi filmjéhez, a vérben ázó Passióhoz, Mel Gibson új filmje, a mai Mexikó déli, illetve Közép-Amerika északi területein hatalmas birodalmat építő maja civilizáció összeomlásáról szóló Apocalypto is felháborodást keltett, már a pénteki világpremier előtt, méghozzá a maja leszármazottak körében.

Guatemalai bennszülött aktivisták rasszistának minősítették a nagyszabású, hollywoodi produkciót. Noha a filmből eddig csak előzetesek voltak láthatók, a tiltakozók szerint a vásznon felvonultatott forradásos arcú, csonttűket viselő, lándzsahajigáló, embereket áldozó indiánok a maja kultúra téves sztereotípiáit keltik a nézőkben.

“Mr. Gibson színekben pompázó, magas költségvetésű szuperprodukciójával azt a sértő és rasszista gondolatot sugallja a nézők számára, hogy a maják már jóval az európaiak megérkezése előtt kegyetlenek voltak egymásal szemben is, ezért aztán szükség is volt a felszabadításukra” – mondta Ignacio Ochoa, a maja kultúra támogatására létrehozott Nahua Alapítvány igazgatója.


A film látványos jeleneteinek egyike.


Korábbi beszámolók szerint Gibson szakértőket alkalmazott filmje elkészítéséhez, és az egyik régésze is úgy nyilatkozott, hogy a színész-rendező különös gondot fordított a hitelességre és a történelmi hűségre. A Passióhoz hasonlóan, amelyben eredeti arámi és latin nyelven beszéltek, az Apocalyptóban maja nyelven szólalnak meg a szereplők, akiket mind bennszülöttek játszottak el, a főhőst pedig egy neves indián táncművész, Rudy Youngblood formálta meg.

A maja civilizáció virágkorában a maják hatalmas városokat építettek a mai Guatemala területén, ám ezek a VIII. század után máig nem tisztázott okokból lehanyatlottak, egyes nézetek szerint talán azért, mert a maják felélték természeti erőforrásaikat. A kutatók nem tartják olyan vérszomjasnak a majákat, mint az aztékokat, akik élő emberek szívét tépték ki, hogy felajánlják a Napnak, de a majáknál sem volt szokatlan az emberáldozat, főleg a konkvisztádorok megjelenése előtt.

Guatemala népességének több mint fele maja származású. Gyakran éri őket hátrányos megkülönböztetés, legtöbbjük nyomorban él, oktatásban, egészségügyi ellátásban alig részesül. Az ország 36 évig tartó, egy évtizede véget ért polgárháborúja során több mint kétszázezer, zömében maja származású guatemalai vesztette életét, és egyes emberjogi szervezetek szerint mindez azért történt, mert a hadsereg a majákat el akarta törölni a föld színéről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.