Élet-Stílus

Minden rekordot megdöntött a spamáradat

Egy biztonságtechnikai jelentés szerint ugyan csökkent a „látható”, sok felhasználót érintő vírustámadások száma, de eközben mindennapossá váltak a célzott támadások és sokszorosára nőtt a e-mail forgalmat értelmetlenül terhelő spamáradat.

Az F-Secure az év második félévének főbb történéseit felelevenítő adatbiztonsági összefoglalója (Data Security Wrap-up) szerint, bár az ismert vírusok száma egyenletesen növekedett, a férgek, vírusok és más rosszindulatú programok útján elkövetett „látható” támadások mennyisége jelentős mértékben csökkent. Mindennapossá váltak ugyanakkor a hátsó ajtókat, fertőzött dokumentumfájlokat és rootkiteket használó, „célzott” támadások, valamint a levélszemét mennyisége is minden korábbi rekordot megdöntött.

A 2006-os év egyik legnagyobb fertőzését okozó e-mail féreg, a Warezov leküzdése sokkal bonyolultabbnak bizonyult, mint amilyennek első pillantásra tűnt. Az ellene folytatott hosszú küzdelem egy remekül kitervelt hadjáratot fedett fel, amelynek célja a figyelem elterelése közben nagy mennyiségű levélszemét létrehozása volt.
A vírusvédelmi szakemberek által végzett kutatás a Cross Site Scripting (XSS) súlyos veszélyére, vagyis a támadó scriptjének a weboldalra történő ártó szándékú bejuttatására is fényt derített. Mindez számos társadalmi kapcsolatépítő webhelyet fenyeget a legnépszerűbbek közül.

A mobiltelefonokra írt rosszindulatú kódok világában is egyenletes növekedés tapasztalható mind a már létező kódokból átvett, mind a teljesen új rosszindulatú károkozók esetében. A nemrégiban megjelent mobiltelefonokra írt kémprogramok vizsgálata azt mutatja, hogy virágzik a mások mobil tranzakciói utáni kémkedést végző termékek iparága is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik