Élet-Stílus

Londonban a legdrágább az irodabérlés

A 20 leggyorsabban növekvő első osztályú irodabérleti költségekkel bíró országok közül 10 a fejlődő országok közé tartozik - állítja egy nemzetközi felmérés.

A 176 vizsgált piac esetében a bérleti költségek 150 helyen emelkedtek és csupán 20-ban csökkentek – derül ki a CB Richard Ellis féléves „Globális piaci bérleti díjak” című tanulmányából. Tizenhárom piac 30 százalékos vagy nagyobb bérleti költségnövekedést könyvelhetett el az elmúlt évben a felmérés szerint. 13 országban mintegy 30 százalékkal emelkedtek a bérleti költségek.


Új-Delhi, Mumbai (Bombay) és Manila listára kerülésével Ázsia jelenti a leggyorsabban emelkedő piacot: több, mint 30 százalékos költségnövekedéssel. Mumbai egy év alatt 75 százalékos bérletidíj-növekedéssel a hetedik lett a listán, Új-Delhiben pedig egyenesen megduplázódtak az első osztályú irodák bérleti költségei. A csendes-óceáni Brisbane és Perth – ahol az ázsiai nyersanyag-kereslet fűti a gazdaságot, szintén rekordot jelenthet a több, mint 30 százalékos költség-emelkedéssel. Buenos Aires és Bogota pedig a leggyorsabban fejlődő latin-amerikai piac.

Észak-Amerikában két piac volt felelős a több mint 30 százalékos bérleti költségnövekedésért – Manhattan belvárosa és Honolulu. Kelet-Európában Szófia, a Közel-Keleten pedig Abu Dhabi végzett az első helyen az irodabérleti költségek növekedését tekintetve. Abu Dhabiban például 100 százalékkal nőttek az első osztályú irodák bérleti költségei 12 hónap alatt.


A londoni West End ismét a Top 50 legdrágább irodapiacának első helyén áll, bérleti költségek 150 euró/m2/hó-t tesznek ki. A második Tokió Inner Central (belső központi) része 103 euró/m2/hó-val. A londoni City és a tokiói Outer Central (külső központ) a harmadik és a negyedik a listán, ahol Hong Kong egy év alatt két hellyel előre lépve az ötödik helyet foglalja el. Az európai városok továbbra is dominánsak a legdrágább városokban, a top 50-ből 30 helyezéssel. A legdrágább tízben található Párizs (8.), Dublin (9.), illetve Madrid (20.) is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik