Élet-Stílus

Átadták a Nobel-díjakat

admin
admin

2006. 12. 10. 20:15

XVI. Gusztáv svéd király vasárnap átadta az idei Nobel-díjakat Orhan Pamuk török írónak és hat amerikai tudósnak.

A stockholmi hangversenyteremben rendezett ünnepélyes ceremónián Szilvia királyné és a királyi család mindhárom gyermeke jelenlétében tüntették ki – első törökországi íróként – az 54 éves Pamukot, mert “szülővárosa, Isztambul melankolikus lelkének keresése során új jelképeket talált a kultúrák összefonódására és viaskodására”.

Az irodalmi Nobel-díj birtokosa az egyetlen nem amerikai az idei kitüntetettek között a Nobel-békedíjas, bangladesi Muhammad Junusz, a “szegények bankárja” mellett, aki az általa alapított bank, a Grameen képviselőjével együtt korábban Oslóban vette át a magas elismerést.

A díjazottak az igazoló okmányon és az aranyérmén kívül egy-egy 10 millió svéd koronás (mintegy 1,1 millió eurós) csekkel lettek gazdagabbak.

A kémiai Nobel-díjas Roger Kornberg nem először vett részt a nagy pompával kísért stockholmi ünnepségen. Tizenkét évesen, 1959-ben apját, Arthur Kornberget kísérte el, aki orvosi kategóriában nyerte el a kitüntetést. Ezúttal apja volt jelen nézőként fia díjátadásán.

A fizikai Nobel-díjat John Mather és George Smoot vette át a világegyetem, a naprendszerek és a csillagok keletkezésével kapcsolatos, e folyamatok mélyebb megértését segítő kutatómunkájukért. Két tudós osztozik az orvosi Nobel-díjon is: Andrew Fire és Graig Mello a génműködés, a genetikai információáramlás szabályozásának teljesen új mechanizmusának felfedezéséért részesült az elismerésben.

A közgazdasági Nobel-díjat Edmund Phelpsnek ítélték oda makroökonómiai elemzéseiért, az infláció és a növekedés témakörében végzett kutatásaiért.

A díjátadást, amelyet a hagyományok szerint minden évben a kitüntetést alapító Alfred Nobel mérnök és üzletember 1896-ban bekövetkezett halálának évfordulóján rendeznek meg, díszvacsora követi mintegy 1300 vendég – köztük a királyi család és kormánytagok – részvételével.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.