Élet-Stílus

Online házkutatásokat terveznek a németek

admin
admin

2006. 12. 09. 12:34

A legtöbb felhasználó számítógépének merevlemezét pillanatokon belül átnéznék tiltott tartalmak után kutatva. Legalábbis ezt szeretné elérni a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA).

Az ötlet nem új, hiszen nemrég a Németországgal szomszédos Svájcban merült fel az a terv, miszerint államilag hackelnék meg a gyanúsítottak számítógépeit, trójai vírusokat vagy kémprogramokat csempészve rájuk, hogy a nyomozó hatóságok így juthassanak bizonyítékokhoz. A szakemberek elsősorban arra kíváncsiak, hogy az adott winchesteren vannak-e tiltott tartalmak (pedofil anyagok, bombakészítési útmutatók) vagy más, bűncselekményekkel összefüggésbe hozható fájlok.

Vagyis nincs már szükség házkutatási parancsra és a számítógépek lefoglalására, minden azonnal láthatóvá válik, az elektronikus levelek, a szöveges fájlok vagy éppen a kedvenc internetes oldalak. A német belügyminisztérium tervezete természetesen ebben az esetben is a terrorizmus elleni harcra hivatkozik. A nyomozók azt remélik, hogy így előnybe kerülhetnek a bűnözőkkel szemben és így – a házkutatási, illetve az engedélybeszerzési folyamat mellőzésével – jelentős időt takaríthatnak majd meg.

Jürgen Koppelin, az FDP szakértője szerint erre jelenleg semmilyen jogi alapja nincs a BKA-nak és más szervezetnek és tartani lehetne attól, hogy nem lenne megállás, a rendőrök mindent és mindenkit kikémlelnének. Az online házkutatásokra egyébként már most is lehetőség van, azonban kizárólag nagyon súlyos bűncselekmények, például merényletek vagy árulás esetében. Északrajna-Vesztfália lehet az első szövetségi tartomány, ahol mindez megvalósulhat. A tervek szerint 2007 január elsejétől lépne hatályba az új törvény. “Egyszerűen arról van csak szó, hogy szeretnénk tudni, kik azok, akik például bombákat építenek a világhálón fellehető anyagok segítségével” – reagált Koppelin szavaira Ingo Wolf tartományi belügyminiszter.

A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, idén novemberben ugyanis egy szövetségi bíró már elutasította az online házkutatásokat, mondván, az nem állja ki az alkotmányossági próbát. A Freiepresse német hírportál tudósítása szerint maga a kémprogram bejuttatása a gyanúsított számítógépére többféle módon is megvalósulhat. Például e-mailben küldik el a számára, vagy a böngészési szokásait alapul véve egy érdekes weboldalra csalják az illetőt, majd a program automatikusan feltelepül a számítógépére. De a legvégső esetben előfordulhat az is, hogy a BKA munkatársai célzott támadást intéznek a PC ellen.

Ebben az utóbbi esetben megoldás lehet a telepített szoftverek biztonsági hibáinak kihasználása. A különböző hivatalok megtehetik majd, hogy egy adott hibát késleltetve hoznak nyilvánosságra, akkor, amikor a kémprogram telepítése már sikeresen megtörtént. A szoftver utána elkezdi gyűjteni az adatokat és ha végzett, elküldi őket a gazdáinak. A kifejlesztendő trójai férgek egyaránt működni fognak Windows, Macintosh vagy Linux operációs rendszereket futtató számítógépeken is. A program addig vár, amíg a titkok fel nem tárulnak és utána megkezdi az adatgyűjtést, illetve -továbbítást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.