Élet-Stílus

Az UEFA bővítené az Eb-mezőnyt

Elképzelhető, hogy már a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságon 16 helyett 24 csapat vesz részt. Gyárfás Tamás, a horvátokkal közös pályázat magyar szervezőbizottságának elnöke szerint alaposan át kell gondolni a kérdést.

A kontinentális szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága jó ötletnek tartja a felvetést, azonban a részletek kidolgozása a januári kongresszusra vár. A közgyűlés ugyan nem fog szavazni a jövő hónapban, de akkorra már látni lehet, hogy a tagországok támogatják-e az elképzelést. Amennyiben igen, az UEFA felveszi a kapcsolatot a 2012-es Eb-re kandidáló országokkal – köztük Magyarországgal -, hogy képesek lennének-e 24 csapatos tornát szervezni. Az ötletet a skótok “dobták be”, de támogatja az ír, a lett és a svéd szövetség is.

Gyárfás Tamás, a horvátokkal közös pályázat magyar szervezőbizottságának elnöke az MTI-nek elmondta, alaposan át kell gondolni a választ. “A 24 csapat azt jelenti, hogy több csoportban, több helyszínen kellene megrendezni az Eb-t, ami hatalmas pluszkiadásokkal járna, hiszen újabb stadionokat is kellene építeni. Ezért erre a kérdésre én egyedül nem válaszolhatok, hiszen állami támogatás nélkül nem lehet előteremteni a hiányzó összeget. Személyes véleményem szerint, nem tisztességes menet közben változtatni a pályázati feltételeken. Korábban, amikor a helyszínről szóló döntést az eredetileg meghirdetett decemberről áprilisra halasztották, azt mondtam, úgy érezzük magunkat, mint az a maratoni futó, akivel 40 kilométer megtétele után közlik, hogy nem kicsivel több mint két kilométer választja el a céltól, hanem még 10 km-t kell futnia. Ha a 24 résztvevős felvetést elfogadják, akkor a maratoni futó vállára rátettek még egy 20 kilós zsákot is.”

Gyárfás úgy véli: az lenne az igazságos, ha a végeredmény kihirdetése után kérdeznék meg a 2012-es kontinensbajnokság házigazdáját, hogy 24 válogatottal is meg tudja-e rendezni a tornát és nemleges válasz esetén 2016-ra kell halasztani a létszámemelést.

Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy a létszámbővítést már hosszabb ideje tervezi az UEFA, csak az volt a szervezet kérése, hogy a tagországok szövetségeinek vezetői kezeljék bizalmasan a kérdést.

“A rendezők számára a résztvevők számának emelése nem járna plusz költséggel, a meglévő helyszíneken kellene több meccset rendezni, ami további bevételekhez juttatná a házigazda városokat. Az UEFA célja, a középmezőnybe tartozó országok felzárkóztatása, Európában nagyon erős a mezőny, 24 válogatott esetén a jelenleg harmadik kalapba sorolt együttesek is lehetőséget kapnának az Eb-szereplésre, ami óriási lökést adna ezeknek az országoknak.”

Az Eb-rendezésre Magyarország és Horvátország mellett Ukrajna Lengyelországgal közösen és Olaszország önállóan pályázik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik