Élet-Stílus

Puskás ellenállt a diktatúráknak

Puskás Ferencről játékfilm és dokumentumfilm is készül a közeljövőben. Az utóbbit a tervek szerint április 2-án, a legendás játékos születésének 80. évfordulóján mutatják be – mondta el a FigyelőNetnek Almási Tamás. Az alkotás rendezőjét a kihíváson túl két dolog fogta meg: Öcsi csupaszív ember volt, aki ellenállt a diktatúrák csábításának.

Számtalan archív anyagot, filmet, híradót, fotót, levelet, lemezt és más egyebet gyűjtöttünk be a több mint fél éve kezdett, hét-nyolc országra kiterjedő kutatómunka során – sorolja Almási Tamás, aki a nemzetközi piacra eladható, méltó emléket szeretne állítani Puskás Ferencnek.

A filmben (vagy inkább filmfolyamban, hiszen az már most látszik, hogy nem fér bele a rendelkezésre álló mérhetetlen anyag másfél órába, így több verzió is készül majd) meg fog szólalni többször Puskás Ferenc özvegye, lánya, Öcsi bácsi legjobb barátai, egykori és mai sztárfocisták.

Zidane, Rooney, Pelé

“Terveink között szerepel, hogy olyan világsztárokat is megszólaltassunk, mint Zinedine Zidane, Wayne Rooney, Pelé, Franz Beckenbauer vagy Diego Maradona” – tette hozzá Almási Tamás. A rendező rajtuk kívül olyan híres labdarúgókkal is szeretne interjút készíteni, mint a bolgár Hriszto Sztojcskov és a román Georghe Hagi. A rendező szerint a bolgár és a román futballista abban is hasonlít Puskás Ferencre, hogy egykor ők is “diktatúrából menekültek Spanyolországba”.

Legyőzők és legyőzöttek

Hárman élnek még a berni 54-es világbajnok német csapatból, amely a döntőben legyőzte az Aranycsapatot. Közülük az egyik sajnos már nem tud beszélni, a másik két egykori sztárral már sikerült interjút készíteni a filmhez. (Az egyikükkel, Horst Eckellel készült intejú részlete a FigyelőNeten is megtekinthető!) Ugyanígy tervben van, hogy az évszázad mérkőzéséen a magyarok ellen játszó 1953-as angol válogatott még élő tagjait is megszólaltaják.

Puskásra nem mondhatott nemet

Almási Tamás a FigyelőNetnek elárulta, hogy őt Neményi Ádám és Varga Gábor producerek kérték fel a Puskás-dokumentumfilm megrendezésére. Bár, mint mondta, mostanában szinte semmire nem mond igent, hiszen a Márió a varázsló című játékfilmre készül, és ezért az oktatáson kívül semmit nem vállal el, de erre nem mondhatott nemet. Mindenki ismeri azt a közhelyet, hogy „Puskás magyar és a magyar az Puskás”, ha külföldre megyünk, ez az első számú azonosító jelünk. Kevés olyan rendező van a világon és Magyarországon, aki nem vállalna egy ilyen kihívást – mondta Almási Tamás, aki egyébként imádja a futballt, maga is focizik.

Nem engedett a diktatúráknak

A rendező elárulta a FigyelőNetnek, hogy Puskás Öcsi személyiségében egyrészt az fogta meg, hogy született „szív ember” volt, amit minden levél, film, és egyéb dokumentum alátámaszt. A másik, hogy képes volt a diktatúrák által övezett 20. században úgy talpon maradni, hogy egyetlen egy diktatúra „szirén-csábításának” sem dőlt be. Sem Rákosi, sem Franco, sem Pinochet, sem a görög jobboldali katonai diktatúrának nem volt hajlandó behódolni, pedig azok rajongták és keresték a kegyeit. Ő soha sem tett többet, csak jól futballozott, nem élt vissza ezekkel a lehetőségekkel – szögezte le Almási.

Dokumentumfilm a mozikban

Magyarországon – ellentétben a világ számos országával – a dokumentumfilmeknek szinte lehetetlen bekerülni a moziforgalmazásba. A Puskás-dokumentumfilm viszont be fog kerülni, ebben biztos a rendező. Puskás neve ezt ki fogja kényszeríteni, a Puskás név kinyit minden ajtót.

Antal Nimród rendezheti a játékfilmet

Mint korábban a FigyelőNet megírta, a Puskásról szóló játékfilmet valószínűleg a Kontrollal világhírűvé vált Antal Nimród készíti. A producerek őt szeretnék felkérni, de hozzátették, hogy az esetleges kooprodukciós partnerek is esetleg beleszólhatnak még az alkotó kiválasztásába. Antal mindenesetre úgy nyilatkozott, hogy szívesen belevágna a futball-legendáról szóló film elkészítésébe. Neményi Ádám producer a FigyelőNetnek azt is hozzátette, hogy a filmterv egyelőre nagyon képlékeny, de azt már látni lehet, hogy csak egy magyar méretekben nagynak számító, 1,5-2 milliárdos költségvetéssel lehet megvalósítani a Puskás Öcsiről szóló játékfilmet. Ennyi pénzt eddig csak olyan filmekhez tudtak összeszedni Magyarországon, amely mögé jelentős mértékben odaállt az állam, mint a Hídember, a Bánk bán vagy a Sorstalanság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik