Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – MikulásGyár vagy Femme Fatale

Hétvégi programajánlónkban a kimerészkedőknek Chick Coreát, bárzongoristákat, némi tűsarkú elektrót és üzemlátogatást kínálunk a MikulásGyárban. Az otthonülőknek pedig nézhető filmeket a tévéből.

Használjuk ki a szokatlanul enyhe decemberi időt, és nézzük meg a régi jó Chick Coreát vagy a Heaven Street Sevent, az újabbak közül elcsíphetjük a Karavan Familiát, a Kaukázust! Meghallgathatjuk, mit is neveznek manapság az elektronikus zenének a Client magas sarkús bőrruhás lánytriónak, és a brit Rennie Pilgrem elektroapukának köszönhetően. Az adventi készülődés során elvihetjük a magunk adományát a MikulásGyárba, hogy biztosan megkapják azok, akiknek nagyobb szükségük van rá. Ha pedig nincs kedvünk kidugni az orrunkat, akkor is találunk pár jó filmet a tévében.

A kérdés tehát még mindig a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, december, 8.

…Heaven Street Sevent hallgatni az Intro Fesztiválra

Menjek vagy maradjak – MikulásGyár vagy Femme Fatale 1


A Jövő Házában az Intro Fesztivál keretében a Heaven Street Seven néhány aktuális új szám mellett csupa régen nem játszott számát állítja színpadra. A brit gitárpop magyar nyúlványaként indult hazai zenekar mára teljesen saját zenei világot és közönséget hozott össze. Az est különleges vendégei pedig a Karavan Familia és a Kaukázus nevű zenekar lesz.
A Karavan Familia autentikus népzenei feldolgozásokat játszik az anyanyelvű cigány folklór különféle dialektusaiból. Programjukban cigány népdalok szerepelnek saját stílusukra formálva, így például az afrikai world-music dallamok, mississippi blues, makedón, s bulgár zenei elemek, flamenco, rumba, balkáni, orosz és spanyol dallamok szintén megtalálhatóak zenéjükben. A Kaukázus pedig a frissen megjelent BurzsojGettóSzalonna című kislemezüket mutatja be.

…bárzongorista-gálára

Menjek vagy maradjak – MikulásGyár vagy Femme Fatale 2


Az elmúlt három év bárzongorista-versenyeinek legjobbjai – Farkas Sándor, Táborosi István, Taligás Tibor, Ökrös Ottó és Orosz János – örökzöld melódiákat, külföldi és magyar slágereket játszanak majd negyedóránként váltva egymást pénteken a Kempinskiben. A műsor – amelynek házigazdája Karafiáth Orsolya költőnő-énekesnő lesz – afféle régi idők mozijaként működik majd, ugyanis a zongoristáknak egy-egy közismert régi magyar film 6 perces részletéhez kell megfelelő aláfestő muzsikát rögtönözniük. A bárzongoristák szólóműsorai után Bíró Eszter énekel majd, zongorista-dizőz felállásban. A résztvevők semmiféle technikai kiegészítőt vagy erősítőt nem használhatnak, csupán a kétkezi zongorajáték megengedett. A 400 fős bálterembe 3500 forintos ártól lehet megvenni a jegyet, de különleges vacsorával együtt két főre 22 000 forintért is kaphatunk belépőt.


…Chick Corea-koncertre Debrecenbe

Menjek vagy maradjak – MikulásGyár vagy Femme Fatale 3


Aki Mikuláskor kihagyta a világ első számú jazz-zongoristáját Budapesten, az 8-án Debrecenben még elkaphatja Chick Coreát. A 2006-os jubileumi Mozart- és Bartók-év méltó zárásaként, decemberben kerül sor a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar és a jazz világsztár közös koncertjére. A zenekar az elmúlt évek nagy sikerű hagyományát folytatja e különleges hangversenyekkel. Korábban Bobby McFerrin és Branford Marsalis volt a Telekom Zenei Esték vendége. A debreceni Kölcsey Központban december 8-án az első részben Mozart művei csendülnek fel Corea előadásában a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar közreműködésével és Héja Domonkos vezényletével, míg a második részben Chick Corea Bartók-művek ihlette jazzimprovizációkat játszik zongorán.

Bővebben >>

Szombat, december 9.

…haláldizsire a Trafó Bár Tangóba

Menjek vagy maradjak – MikulásGyár vagy Femme Fatale 4


A Death Disco Budapest karácsonyi bulija egy igazi különlegességgel kedveskedik a közönségnek, amikor is a „britpop keresztapa” Alan McGee vendégeként Európa egyik legizgalmasabb electro-pop formációja, a Client teszi tiszteletét Budapesten, ráadásul nem is akárhogyan, hanem egy exkluzív, lemezelőzetes élő koncerttel. A Client több alkalommal is járt már Magyarországon, legutóbb éppen tavaly decemberben. Akkor még két csaj, Client A és Client B pörgette fel a hangulatot, most trióvá bővültek, a modellvilágból érkező Emily Strange basszussal szállt be, így 2006-ban már hármasban turnéztak Európában. Emellett elkezdték felvenni harmadik lemezüket, amelynél a produceri székben Youth kódnévre hallgató királycsináló ül, aki többek közt a Verve Urban Hymns című lemezéért volt felelős.
Ebből a készülő harmadik lemezből tartanak egy kis ízelítőt. Élő electro-pop szűk egyenruháikkal és tűsarkú cipőikkel.

…az elektro brit apuciját hallgatni a Hajóra

Menjek vagy maradjak – MikulásGyár vagy Femme Fatale 5


Szombaton a haláldiszkó nagy riválisa az ugyancsak elektronikus bitekkel operáló brit Rennie Pilgrem, Skeam, Bergi, Crez, Palotai és Ludmilla lesz a hajón. Az esten a Fresh ER nevű lelkes partiszerviz harmadik születésnepját ünneplik. Rennie Pilgrem személyében az elektronikus tánczene egyik legnagyobb egyénisége és legismertebb klasszikusa teszi tiszteletét Magyarországon. A brit producerguru a kilencvenes évek eleje óta alapvető szerepet játszik a legkülönbözőbb stílusirányzatok megszületésében, legyen szó a detroiti house európai terjesztéséről, a breakbeat újraélesztéséről vagy a funk feltámasztásáról. A másfél évtizedes munka eredménye: számtalan remix, klasszikussá vált egész estés mixlemez, többtucatnyi megjelenés, és ami a legfontosabb: a szcéna osztatlan elismerése. Rennie Pilgrem a breakbeat-színtér „Apucijává” nőtte ki magát, átlagosan kétévente indít útjára egy-egy stílusirányzatot. DJ Palotai pedig a hazai szcéna nagy apucija. Számtalan szavazáson nyerte el a legjobb DJ kitüntető címét. Majd két évtizetes tapasztalatával a leginkább tisztelt hazai „underground” DJ-k közé tartozik.

Vasárnap, december 10.

…az Európai Filmhét záródarabjára

Menjek vagy maradjak – MikulásGyár vagy Femme Fatale 6


A 16. Európai Filmhét már november 30-a óta fut, és december 10-én lesz a zárónap. A Művész moziban olyan moziforgalmazásba nem kerülő fesztiválsikereket is láthattunk, amely csak itt látható. A zárónapon láthatjuk Ken Loach cannes-i fődíjas alkotását, a Felkavar a szélt. Az írek függetlenségi harcáról szóló, az 1920-as években játszódó film nagy vihart kavart a rendező szülőhazájában, egyes kritikák szerint egyoldalúan az írek pártján álló nézőpontja miatt. A Felkavar a szél azonban amellett, hogy elítéli a hódítókat, általában szól a háború és az erőszak ellen, amiből nagyon nehéz kimaradni. A filmben a köztársaságpárti írek és a különleges angol egységek öszszecsapásai mindennaposak. Teddy már elkötelezte magát, ám medikus testvére, Damien még Londonba készül, gyakorlatra. Amikor azonban személyesen látja, miként vernek agyon a katonák egy angolul nem beszélő írt, a maradás és a harc mellett dönt. 1921-ben aláírják a békeszerződést, ám mégsincs nyugalom. Polgárháború veszi kezdetét, az addigi harcostársak, legyenek akár testvérek is, szembefordulnak egymással.

…a MikulásGyárba

Menjek vagy maradjak – MikulásGyár vagy Femme Fatale 7


Most a hétvégén nyit a MikulásGyár, amely tavaly már nagy sikerrel közvetítette a tartós élelmiszereket, játékokat, tisztítószereket, könyveket és egyéb ajándékokat a rászorulóknak. Idén nemcsak a Felvonulási téren, hanem a Csepel és Duna Pláza, valamint 14 vidéki város, Debrecen, Győr, Szeged, Kaposvár, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Szolnok, Szombathely, Székesfehérvár, Veszprém, Zalaegerszeg bevásárlóközpontja kisebb MikulásGyáregységgel várja az adományozókat. A Mikulás elosztó központjában az egyik oldalon beadhatjuk az ajándékokat, amiket aztán a Mikulások dobozokba csomagolnak, és az építmény másik oldalán bepakolnak egy szállítókocsiba, így a Magyar Vöröskereszt és az UNICEF segítségével eljuttathatják a rászorulóknak. Mivel a műanyag félgömb épület átlátszó, azt is megnézhetjük, hogyan válogatják ki az adományokat a Mikulások. A helyszínen karácsonyi finomságok és minden órában zenés fényjáték várja a látogatókat. A MikulásGyár a Felvonulási téren december 9-től december 17-ig, hétköznapokon 16 órától 22 óráig, hétvégén pedig reggel 10-től este 10-ig tart nyitva. A plázákban mindennap 10 és 20 óra között várják az adományokat. Tavaly 10 000 doboznyi adomány gyűlt össze.

…moziba

Farkasok völgye: Irak

Menjek vagy maradjak – MikulásGyár vagy Femme Fatale 8


Az Allahhoz imádkozó országok filmgyártásáról keveset tudunk – a stupid euro-atlanti azt hiszi, nincs is olyan, vagy például, hogy nem röhögnek (pedig de) –, a törökökről sem túl sokat, talán ha annyit, hogy létezik egy Ferzan Özpetek nevű kiváló rendező, aki Olaszországban él és alkot, legutóbb a Szent szív című remeket. A muzulmán filmesek, jelesül a törökök – a forgalmazóknak köszönhetően – most megmutatják, hogy igenis vannak, és tudnak olyan B-kategóriás akciómozit készíteni, ami a Chuck Norris-i életműbe hézagmentesen beilleszthető. Mert hát a Farkasok völgye: Irak nem több ennél, csak a híre, a körötte kavart „botrány” (a füst) a nagy, miszerint íme, itt a válasz a Rambókra: egy török titkos ügynök azért érkezik a belháború sújtotta Irakba, hogy a dölyfös megszállókon elégtételt vegyen. Annyi újdonság van a nap alatt, hogy most az amerikaiak a rosszfiúk.

Bővebben >>

…kiállításra

Van Gogh



Menjek vagy maradjak – MikulásGyár vagy Femme Fatale 9

Száz év után Van Gogh-kiállítás nyílik Közép-Európában, közelebbről a Szépművészetiben, ahol a holland festő mintegy 80 alkotását mutatják be. A Magyarországon 400 millió forintos rekordbüdzséjű rendezvényre rekord félmilliós nézőszámra számítanak.

bővebben>>


(M)érték



Menjek vagy maradjak – MikulásGyár vagy Femme Fatale 10

A fotóművészet történetének tíz legnagyobb alakja közül öt magyar származású. (És mind az öt kivándorolt az országból…) Az Ernst Múzeumban közös kiállításon láthatjuk Kertész, Capa, Brassai, Moholy-Nagy és Munkácsi világhírű képeit. A szervezők szerint a gyűjtők „térden csúszva jönnének el Hegyeshalomtól a Nagymező utcáig, hogy akár egy fotót is megszerezzenek.”

bővebben>>

…síelni

Menjek vagy maradjak – MikulásGyár vagy Femme Fatale 11


Bár egyelőre a legtöbb síterep hóhiánnyal küzd, és a szokatlanul enyhe december miatt sok helyen még a hóágyúzás sem hozhat eredményt, a FigyelőNet összegyűjtötte a szóba jöhető síparadicsomokat, és a hójelentésben arról is tájékozódhat, hogy érdemes-e elindulni.

Sívilág mellékletünket itt találja >>

…fürdőbe

Menjek vagy maradjak – MikulásGyár vagy Femme Fatale 12


Egy hosszan tartó partiról hazatérve nincs kellemesebb, mint még akkor hajnalban a meleg termálvízben kezdeni meg a regenerálódást. Egy hajnali fürdőzés után egészen biztosan nem lesz gond az alvással és a másnap is sokkal jobban kezdődik. Fürdőösszeállításunkból kiderül, hogy országszerte hová érdemes menni relaxálni.

Fürdőösszeállításunkat itt találja >>

Maradjak…

…tévézni

Péntek, december 8.
22:10
m2

Sorstalanság

Menjek vagy maradjak – MikulásGyár vagy Femme Fatale 13


A Nobel-díjas író, Kertész Imre és az operatőrként Oscar-díjra jelölt Koltai Lajos rendező közös alkotásában Köves átlagos zsidó kamaszfiú átlagos sorssal Budapesten, 1944-ben. Nem sokkal azután, hogy apját munkaszolgálatra viszik, őt is elfogják, majd bevagonírozzák, és Auschwitzba, onnan pedig Buchenwaldba szállítják. Köves nem lázad sorsa ellen, nem lepődik meg, nem keres kiutat. Átmeneti barátságokra tesz szert, felnőttek és gyerekek; flegmák és rémültek, alkalmazkodók és vagányok bukkannak fel mellette a tömegből, és sodródnak el mellőle. Ő pedig csak van, és megfigyel; egész addig, míg sok véletlennek és szerencsés vagy szerencsétlen fordulatnak köszönhetően haza nem kerül.

Szombat, december 9.
00:40
m2

Femme Fatale

Menjek vagy maradjak – MikulásGyár vagy Femme Fatale 14


Brian De Palma hibázott párszor, amikor emlegettük, hogy több filmjére nem ülünk be, de például ezért a filmért érdemes megbocsátani neki. Laure Ash (Rebecca Romijn-Stamos) igazi „femme fatale”, a végzet asszonya. Hét évvel egy merész ékszerrablási ügy után, új személyazonosság mögé rejtőzve, visszatér Franciaországba. Ám Nicolas (Antonio Banderas), a „paparazzo” fotóriporter lefényképezi, és ezzel életveszélybe sodorja Laure-t. A szövevényes történetben soha nem lehetünk biztosak abban, hogy jól tudjuk, hogy mi miért történik, majd, amikor már azt hisszük, hogy már tényleg, akkor megcsavarják a sztorit. Csak egy biztos, hogy érdemes fennmaradnia éjfél után megnézni a filmet.

Vasárnap, december 10.
20:00
RTL Klub

A Karib-tenger kalózai – A Fekete Gyöngy átka

Menjek vagy maradjak – MikulásGyár vagy Femme Fatale 15


Mit tudunk a kalózokról? Részegesek, az erkölcsi kérdésekben általában figyelmen kívül hagyják a judeo-keresztény útmutatásokat, így a tízparancsolat szinte valahány pontját áthágják gond nélkül. A Johnny Depp által életre hívott alak kifogástalanul megfelel ennek a képnek, de egy olyan fűszerezést ad hozzá, amellyel már-már egy XVII. századi rocksztárrá válik. Elizabeth Swannt (Keira Knightley), az angol kormányzó lányát elrabolja a rettegett kalóz, Barbossa kapitány (Geoffrey Rush). A lány gyerekkori barátja és szerelme, Will Turner (Orlando Bloom) a lány megmentésére indul, és akarva-akaratlanul szövetségest kell szereznie a térségben. Az egyetlen lehetséges szövetséges a kalózok között is úriembernek számító vezér, Jack Sparrow (Johnny Depp). Jack felfedi a kegyetlen kalózok titkát: Barbossa és társai elátkozott élő holtak, akik az átoktól Elizabeth vérének segítségével próbálnak megszabadulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik