Élet-Stílus

Bárki lehet újságíró

A Yahoo és a Reuters a kamerás telefonok és hordozható felvevők tulajdonosaiban látja a jövő potenciális újságíróit.

A két cég közös, You Witness News programjával próbálja támogatni azokat a felhasználókat, akik ambíciót éreznek magukban a hírszerkesztésre. A keresőcég saját híroldalán teszi közre az amatőrök által létrehozott anyagokat, míg a Reuters kiterjedt hálózatában terjesztve, újságokban, magazinokban és weboldalakon jelenteti meg a munkákat. Ez a kezdeményezés a legambiciózusabb vállalkozás a közösségi-újságírás területén, melyet blogírók, helyi híroldalak, és olyan óriások, mint a CNN vagy BBC igyekeznek tető alá hozni, bevonva olvasóikat az újságírás rejtelmeibe – áll a The Times cikkében.

Chris Ahearn, a Reuters hírügynökség elnöke is úgy látja, hogy manapság egyre nagyobb az érdeklődés az érdekes és tartalmas képanyagok iránt. Elmondása szerint eddig is rengetegszer vásároltak hírértekkel bíró felvételeket magánszemélyektől és alkalmi közreműködőktől.

Tom Szlukovenyi, a Reuters nemzetközi képanyagainak szerkesztője korábban úgy nyilatkozott az InfoWorld munkatársának, hogy a cunami idején a friss felvételekre támadt óriási igényt szinte valós idejű fényképezéssel sikerült kielégíteniük, köszönhetően az ügynökség 1998-as digitális médiává válásának. A Herald vezércikkének fotója is egy magánfotós weboldaláról származott. Az azóta ismerté vált felvételen egy férfi volt látható, amint Phuketben elsodorja az ár.

A híreket már várják a Reutersnél és a Yahoo Newsnál. Utóbbi oldal a tulajdonában lévő Flickr megoldást használja a fotók feltöltésére. A hírek szerint az amatőr fotósok fizetséget is kapnak majd felvételeik felhasználása után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik