Élet-Stílus

Könyv jelenik meg a Commandante utolsó napjairól

Míg a korábban megjelent A motoros naplója Che Guevara-legenda indulását mutatja be, a Bolíviai napló a forradalmár utolsó időszakát mutatja be. Emellett fényképeket tartalmazó albumot, a gerilla-hadviselésről írt tanulmányt, és más, magyarul eddig nem hozzáférhető írásokat jelentet meg az Ulpius-ház Kiadó.

Az Ulpius-ház korábban már kiadta A motoros naplóját, amely Ernesto Che Guevara egykori, kilenc hónapos latin-amerikai útján született. A Bolíviai napló először jelenik meg magyarul. A könyv előszavát Fidel Castro kubai vezető, bevezetőjét Che Guevara legidősebb fia jegyzi – olvasható a kiadó közleményében.

“A kubai forradalom győzelmét követően Ernesto Che Guevara – a kubai politikai vezetés támogatásával – Dél-Amerika országait érintő további gerillaakciókat tervezett, melyek célja az Egyesült Államok befolyásának megtörése, a szegénység felszámolása és ezen országok tényleges függetlenségének kivívása volt”.

Ennek a nagy ívű tervnek az első állomása volt Bolívia. Che Guevara 1966. október 23-án indult a dél-amerikai országba, ahol egy erős bázist készült kiépíteni. A maroknyi csapat erőfeszítése azonban kudarcba fulladt: megfelelő politikai támogatás, utánpótlás hiányában a felkelőket hamar felfedezték, s az egymástól is elszakadó kis csoportokat a bolíviai hadsereg könnyűszerrel megsemmisítette. A súlyosan megsebesült Che Guevarát 1967. október 9-én egy kis falu tantermében kivégezték.

A napló hitelességéhez nem férhet kétség, valamennyi fotókópiát tüzetes vizsgálat alá vetették, a történteket az életben maradt gerilla beszámolójával is összevetették – közölte az Ulpius-ház, amely szerint a köteten keresztül “pontosabb és árnyaltabb képet kaphat az olvasó az örök forradalmárról, és az immár országhatárokat nem ismerő Che-legendáról”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik