Élet-Stílus

Célkeresztben az Erste Bank ügyfelei

Újabb bank ügyfeleinek adatait próbálják megszerezni az adathalászok. Az Erste Bank nevében küldött levél természetesen hamis weboldalra irányítja az elővigyázatlan felhasználókat.

A legújabb adathalász akció az Erste Bank ügyfeleit célozza. A bank nevében küldött hamis levél arra hívja fel a felhasználók figyelmét, hogy december elsejétől a banknak pénzmosással, hitelkártyacsalással, terrorizmussal kapcsolatban és a visszaélések ellenőrzése céljából zárolnia kellett néhány számlát.

Az információ természetesen hamis, de az óvatlan felhasználókat könnyen irányíthatja a levélben található adathalász oldalra (http://www.erstebank.hu/verification), amelyen keresztül a csalók igyekeznek megszerezni az összes fontos azonosítónkat.

A hamis link mögött azonban egy könnyen felismerhető csalás rejtőzik, mivel a böngésző az oldalt már az erste-hungary.com címmel jeleníti meg. A csalók arcátlanságát tetézi, hogy a levélben található linkről egy olyan Erste Bank arculati elemeivel elkészített adatkérő oldalra érkezhetünk, ahol amellett, hogy adatainkat kérik el, még arra is figyelmeztetnek, hogy a bank elektronikus levélben soha nem egyeztet azonosítási adatokat.

Az Erste Bank kommunikációs osztálya kérdésünkre elmondta, hogy tudnak már az adathalász akcióról, a megfelelő csatornákon elindították a hamis oldal bezáratását, és folyamatosan tájékoztatják ügyfeleiket a veszélyről. Az online szolgáltatások folyamatos üzemeltetését a bank nem kívánja felfüggeszteni.
A bank szakemberei arra is felhívják felhasználóik figyelmét, hogy a biztonságos ügyintézés érdekében az Erste Bank honlapjának címét (www.erstebank.hu) minden esetben kézzel írják be a böngészőjük címsorába, és levélben érkezett linkeket ne használjanak!

Az Erste Bank elleni akció nem egyedi jelenség, az utóbbi napokban az adathalászok már több bank internetes szolgáltatásának ügyfeleit igyekeztek megtéveszteni.


A Nemzeti Nyomozó iroda már dolgozik az ügyön

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) internetfelügyelő csoportja nyomoz a bűncselekmények miatt; a nyomozók jelenleg három bank – a Raiffeisen, a Szigetvári Takarékszövetkezet és a Budapest Bank – nevében küldött levelek ügyében vizsgálódnak – nyilatkozta Horváczy Emese, az NNI szóvivője.


A rendőrség még szombaton közölte, hogy nyomozást indítottak, mert az elmúlt napokban egy, feltehetően külföldi számítástechnikai bűnözői csoport a Raiffeisen Bank és a Szigetvári Takarékszövetkezet nevével visszaélve ügyfelektől adatokat gyűjtöttek és megpróbáltak pénzt leemelni a számlákról.


Horváczy Emese hangsúlyozta: a rendőrség tudomása szerint nem károsítottak meg egyetlen ügyfelet sem.


A szóvivő felhívta a figyelmet arra: a bankok soha nem kérnek adatokat az ügyfelektől, így felhasználói nevüket és jelszavukat a számlatulajdonosok semmilyen adatkérő megkeresésre ne adják meg.

Az MTI információi szerint az OTP ügyfeleket is érinti az adathalász akció, de ezt az értesülést az OTP Bank sajtó osztálya cáfolta. A bank honlapján megjelent biztonsági figyelmeztetéssel kapcsolatban kijelentette, hogy a felhívást csupán megelőző intézkedésnek szánták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik